Hoevefeesten en naar de bron van de Leie

v.l.n.r. zien we Hannelore Vandenberghe, Jan Debruyne en Dominique Dewitte (copyright foto Els Deleu)

Bij VZW Doerak in Hoeve Te Coucx staan enkele leuke evenementen op de planning de komende weken.

Op zaterdag 24 en zondag 25 september kunnen er na drie jaar eindelijk weer Hoevefeesten georganiseerd worden. De week erop vertrekt verantwoordelijke Jan met nog vier fietsers met de fiets naar de bron van de Leie om zich te laten sponsoren ten voordele van drinkbaar water bij Doerak.

De Hoevefeesten

Jan Debruyne van Doerak is tevreden dat er na twee jaar weer Hoevefeesten kunnen plaatsvinden. “De Hoevefeesten zijn nu wel meer gericht op wat we hier op Hoeve Te Coucx doen”, vertelt Jan.

De Hoevefeesten moesten dit jaar nog in een light versie georganiseerd worden, door de onzekerheden in het begin van het jaar betreffende corona. “Nu vinden de scholen ook weer de weg terug naar onze boerderij”, vertelt hij. “In het begin van dit kalenderjaar was dat nog niet het geval en daardoor kregen we te kampen met tijdelijke werkloosheid. Sinds deze zomer draait alles hier weer op volle toeren en kregen we hier veel kinderen die kampen meevolgden.” Voor volgend jaar zal er wellicht een groter programma voor de Hoevefeesten uitgewerkt worden samen met de partners.

Zaterdag 24 september

Op zaterdag krijgen kinderen en hun ouders van 14 tot 18 uur de kans om op een parcours te fietsen door de bossen. “We werkten samen met Jolle Desloovere van Wildebras en Pieter Nuyttens  een projectje ‘gravel kids’ uit waar we kinderen leren hoe ze in de bossen kunen rijden maar toch respect blijven hebben voor het bos en de natuur. Zo kunnen we het fietsen in de natuur promoten. Het is de bedoeling dat we dit ook op woensdagnamiddag kunnen aanbieden.”

Deze fietsroute is bepijld en er staat aan Hoeve Te Coucx een QR-code voor de wegbeschrijving.

Er is een fietroute van 3, van 8 en van 38 km. “We willen met deze langere route ook kinderen en jongeren vanaf 12 jaar uitdagen.”  

Er zullen op de hoeve enkele huurfietsjes beschikbaar zijn maar de route kan ook met een kinderfiets van thuis gereden worden. “Het kan een gezellige activiteit met het gezin worden.”

Op zaterdag is de bar de hele namiddag en avond ook open. Vanaf 19 uur komt Kokonuts met DJ’s Jelle Stragier uit Gullegem en Ole Duyvejonck uit Lendelede muziek draaien. “Momenteel voorzien we dat optreden binnen, maar mocht het toch mooi weer zijn doen we het buiten.”

Zondag 25 september

Op zondag 25 september opent het Doerakiepad, een nieuw pad in het bos.

Er is een aperitief en van 14 tot 17 uur zijn er workshops met activiteiten die in Hoeve te Coucx georganiseerd worden doorheen het jaar en tijdens de kampen. “Ravotten, spelen en op ontdekking gaan zijn het belangrijkste voor ons.” Er wordt in het bos en in de speelzone ook een spel georganiseerd. “Vanaf 16 uur willen we kampen bouwen in het bos.”

Ondertussen is de bar geopend.

Naar de bron van de Leie

In Hoeve te Coucx kwam vaak de vraag om een ‘pulle’ of ‘bidon’ te vullen met water. De VZW Doerak besloot te investeren in een watertap met drinkbaar gefilterd water. Mensen die fietsen, wandelen, lopen of kinderen die hier komen spelen kunnen nu hun drinkfles gratis of met een vrije bijdrage vullen. Wie het water aan de bar koopt betaalt een klein bedrag en kan dus ook goedkoop drinken.

“Onze bar wordt zo duurzaam mogelijk georganiseerd en biedt gezonde verfrissing. Dit was echter een grote investering na twee slechte jaren waar we door corona heel weinig inkomsten hadden. We besloten om hier een sponsoractie aan te koppelen. Het idee groeide om naar de bron van de Leie in Lisbourg te fietsen en van daar terug naar Kortrijk te komen. Jan vond met Mariano Haentjens uit Rollegem, Marie-Ange Haentjens uit Otegem, Wim Callewaert uit Heestert en Jolle Desloover uit Kortrijk vier medefietsers die samen met Jan zelf zoveel mogelijk langs de Leie zullen fietsen tot aan de bron en terug en dus 221 km zullen fietsen op 1 oktober. Ze laten zich sponsoren per kilometer of via een vast bedrag dat je kan storten op BE49 7384 1807 4971. De VZW schrijft voor bedrijven een factuur uit en over het sponsorbedrag wordt BTW geheven. Wie wil steunen stuurt een mailtje naar jan@doerak.be

Bedrijven die steunen met een bedrag van 150 euro of meer krijgen een plekje met publiciteit aan de bar en op de website, Facebook en Instagram.

“We willen minstens 2.000 euro ophalen zodat wij met z’n allen gedurende het komende

jaar ‘kostenloos’ gezond water kunnen drinken op een duurzame manier.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen