Op vrijdag 8 november heropent het eetcafé Den Herder aan de Rijksweg 13 in Kuurne. Brenda Dezitter (34) uit Kortrijk zal er aan het roer staan. Brenda is zeker geen stilzitter. Ze runt ook al Slagerij Floryn in de Doorniksewijk in Kortrijk en Catering Floryn.
“Het is al van toen ik 15 jaar was mijn droom om een horecazaak te runnen”, begint Brenda Dezitter (34). “Ik ging dan al aan de slag in de Rock & Broll en ook in Diedjies werkte ik soms.”
Ook ’t Beenhouwerijtje in Aalbeke was Brenda niet vreemd. “De toenmalige uitbaatster Sylviane heeft me goed opgeleid. Toen ze ’t Beenhouwerijtje zou overlaten, had ik al interesse, maar ze vond me toen nog te jong. Toen Sylviane begon in het café Sportwereld in Bellegem, ben ik er ook al gaan helpen.” Brenda werkte eveneens al als flexi in het grillrestaurant van Mathieu en Sofie Beudaert in Kortrijk.
Ondertussen bleef Brenda ook werken in de Slagerij Floryn van haar papa in de Doorniksewijk in Kortrijk. Daar staat ze in de keuken. Vorig jaar nam Brenda de slagerij over en haar papa werkt er nog.
Brenda is getrouwd met N. Coppens en heeft twee kinderen van 8 en 9 jaar.
“Die horecakriebel bleef me echter aantasten”, lacht Brenda. “Ik startte dus ook een cateringbedrijf. Dat was echter nog altijd niet mijn horecazaakje.”
Toen botste Brenda op Den Herder in Kuurne. “Er was hier nog een café, en het werd een café-restaurant, met ook wat nachtleven. Na corona werd het omgevormd tot puur restaurant.”
Brenda maakt er een zaak van waar alles kan: ontbijten, ’s middags genieten van eenvoudige gerechtjes met een extra toets, in de winternamiddagen van een pannenkoek en een wafel, op zomerdagen van een ijsje, ’s avonds van een drankje met tapas en ook voor wie laat op stap is, is er geen probleem. De keuken gaat pas een half uur na middernacht dicht. “Om 1 uur sluiten we wel, want we willen de buren respecteren.” Den Herder kan voortaan ook afgehuurd worden voor feestjes. “Enkel de drankafname is verplicht!”
Van 8 tot 1 uur
Brenda huurt de zaak aan de Brouwerij Omer Vander Ghinste maar mag er haar ‘goesting’ mee doen.
De zaak zal van 8 uur ’s morgens tot 1 uur ’s nachts toegankelijk zijn, ook zonder reservatie. Op woensdag is de zaak gesloten en op donderdag wordt er maar om 17 uur geopend. Brenda voegt er aan toe dat het zaaltje wel altijd kan afgehuurd worden.
Brenda heeft twee zaalverantwoordelijken en een kok voor Den Herder. “Aline, die samen met mij kok is in slagerij Floryn zal als ‘vlinder’ functioneren en in Den Herder een flexijob doen. Wij kunnen elkaar aflossen”, zegt Brenda die in de slagerij blijft werken maar zeker al op vrijdag- en zaterdagavond in Den Herder aan de slag zal zijn. “Soms ga ik ook mee voor de catering waarvoor ik ook de voorbereiding doe. Ik kijk waar ik op bepaalde momenten het meest nodig ben. De eerste drie maanden zal ik zoveel mogelijk in Den Herder zijn.” Gelukkig kan Brenda beroep doen op een groot team van flexi’s.
“Ik heb wel beloofd aan mijn kinderen om te blijven meegaan naar hun hobby’s en ook de boksavond met mijn vriendin blijf ik in de agenda plaatsen. Het drankje achteraf zullen we dan voortaan wel in Den Herder drinken. Dan kan ik hier ondertussen de afsluit doen.” Brenda is ook tevreden dat haar man ‘vele brandjes blust’ achter de schermen. “Dat is echt noodzakelijk”, zegt ze.
Tekorten in het horecalandschap invullen
Brenda wil in Den Herder invullen waar ze zelf tekorten ondervindt. “Ik ben een echte ontbijter. Overal in het Kortrijkse vind je ontbijten met een buffetconcept. Hier kan je à la carte je ontbijt kiezen.” ’s Middags wordt grootmoeders keuken met een fijne toets geserveerd en ’s avonds wordt Den Herder een tapascafé.
Dat je ook nog ’s avonds laat kan binnenkomen om nog iets te eten, vindt Brenda belangrijk. “Als wij gedaan hebben met de catering en we willen nog iets eten en drinken, vinden we geen – of toch niet veel – plaatsen waar dat mogelijk is op een laat uur. Wij maken dat de mensen dat wél kunnen. Tot 0.30 uur – een half uur voor sluitingstijd – kan je nog tapas bestellen.
“We doen ook zaalverhuur. Er zijn twee aparte zalen met verplichte afname van drank – hiervoor werken we met formules en forfaits – maar vrij van cateraar.”
“Eén keer per maand probeer ik ook een workshop te organiseren op woensdagavond.” De eerste van woensdag 27 november staat al vast. Het wordt een bloemschikavond van Ninelle. Brenda is nog op zoek naar mensen die workshops geven. “We kunnen zorgen voor een mooie wisselwerking!”
In Den Herder staan er momenteel nog schilderwerken op het programma.
De zaak opent op vrijdag 8 november om 18 uur. Activiteiten worden aangekondigd op sociale media.
https://www.facebook.com/DenHerderKuurne