“Het zou de laatste keer zijn, maar we kunnen het niet laten”

Gerard bij zijn Engelenkerstboom - copyright foto Els Deleu

We gingen dit jaar opnieuw langs bij Gerard Cottenier (80) en Rita Vermaut (74) in de Oudstrijderslaan 40 in Aalbeke. Hoewel Gerard twee jaar geleden van plan was om te stoppen met het hele huis in kerstsferen onder te dompelen, kan het koppel het niet laten. Ook dit jaar stellen ze hun huis open voor bezoekers.

“Na het overlijden van mijn vader in 1999 zijn we er mee begonnen”, vertelt Gerard. “Toen ik tijdens zijn ziekte met mijn moeder naar de winkel ging, kreeg ik twee kersthuisjes. Dat was het begin.” Elk jaar werd er meer en meer bij gekocht.

“Het meeste gerief komt uit het buitenland, vooral uit Duitsland maar ook uit Parijs”, zegt Gerard. “Veel dingen vind je nergens meer.”

“Elk jaar komen hier verschillende mensen kijken naar ons kerstgerief in huis. Zo mogen we elk jaar de zusters ontvangen en kwamen hier zes jaar geleden nog 140 bezoekers over de vloer.”

De bezoekers worden bij Gerard en Rita ook altijd gastvrij ontvangen in hun ‘kersthuis’.

De volwassenen krijgen een glas glühwein en een stuk kerstbrood en de kinderen krijgen een koek of een wafel.

Het hele huis is in kerstsfeer. Zo krijgen we tijdens ons bezoek een koffie uit een kersttas en ligt er op tafel een tafelnap met kersttekeningen.

Gerard zorgt er ook voor dat het zicht buiten optimaal is met heel veel vogeltjes die komen eten uit de verschillende gevulde voederbakjes en voedselbolletjes in zijn tuin.

“De kerstversiering voor buiten hebben we weggedaan. Dat wordt op onze leeftijd te lastig om dit alles te plaatsen en na nieuwjaar weer op te ruimen.”

“We deden vorig jaar ook zes manèges weg. We hielden enkel nog een luxecarrousseel over.”

Op de tafel staat een kerstkrans die Rita zelf maakte. De kerstballen die er in zitten versierde ze zelf met geschilderde pastafiguurtjes.

De plaatsing van alle figuren verandert Gerard elk jaar. In 2021 vertelde Gerard ons dat het de laatste keer was dat hij zoveel werk in de versiering stak. “Vorig jaar hebben we dan enkel een kerstboom gezet. Het was voor ons wel leeg, als je veel versiering gewoon bent.”

Halverwege november van dit jaar kwam Rita echter met enkele dozen met kerstgerief van de zolder. “We zijn er toen opnieuw aan begonnen, maar er staat zoveel niet meer als andere jaren”, zegt Gerard. “Misschien kopen we volgend jaar zelfs weer een beetje gerief bij.”

Gerard en Rita beginnen met het uitzetten van het kerstgerief altijd al in november. “Als we wachten tot Sinterklaas is het de moeite niet om daar zoveel werk in te steken. Als je enkel een kerstboom en een stalletje zet, kan je natuurlijk wel wachten.” Gerard en Rita waren er vijf dagen mee bezig tot alles klaar was. “We kunnen er maar telkens een halve dag aan doorwerken.”

Zoals altijd is het een hele klus om alle elektriciteit van de vele lichtjes te verbergen. “Die vele lichtjes maken het natuurlijk héél mooi als het donker wordt.”

Nu moeten Gerard en Rita enkel nog de kerstgeschenkjes bij de kerstboom – die dit jaar vol engelen hangt – zetten. Ze zijn er alvast al klaar voor om veel bezoek te ontvangen.

Voor de opkuis zullen Gerard en Rita rekenen op hun kleinzoon om alles opnieuw naar de zolder te brengen.

Wie wil langskomen in de Oudstrijderslaan 40 in Aalbeke verwittigt best op 0468 25 85 36.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.