Search

Het volledige Kortrijkse Jeugdwerk ontvangt de Frans Dewitteprijs

copyright foto Els Deleu

De Frans Dewitteprijs, die elk jaar door Beweging.net gemeentelijk Kortrijk uitgereikt wordt aan een verdienstelijke persoon of vereniging ging dit jaar naar het volledig jeugdwerk in Groot-Kortrijk. Er waren dan ook veel jongeren uit jeugdhuizen en jeugdbewegingen aanwezig. De prijs werd heel toepasselijk uitgereikt in het bijzijn van Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle.

De minister sprak over het belang van al dat jeugdig engagement, geheel in de geest van de sociale bewogenheid van priester Frans Dewitte, die aan de basis lag van heel wat initiatieven. “Keer op keer wanneer ik spreek met Europese collega’s wordt het me duidelijk dat we hier een ongelofelijk sterk jeugdwerk hebben”, zei de minister. “De reden daarvoor is simpel: ons jeugdwerk vertrekt van een engagement vanuit de jongeren zelf, van deelnemer doorgroeien naar animator of groepsverantwoordelijke in de jeugdbeweging, om vervolgens verantwoordelijkheid op te nemen. In vergelijking met veel andere Europese landen is bij ons net die vrijwilligheid deel van ons DNA.

“Je beseft pas wat je eraan hebt, wanneer het er niet meer is”

Je beseft echter pas wat je hebt aan al dat engagement en die vrijwilligers, wanneer het er niet meer is. Door coronamaatregelen werden bijeenkomsten en andere activiteiten niet meer mogelijk, en dat had z’n weerslag op het mentale welzijn van onze jeugd. Het was het moment in de week waar ze naar uitkeken, waar ze jong konden zijn, dat opeens wegviel. Ook het engagement werd op de proef gesteld tijdens corona, want ook al die duizenden vrijwilligers moesten omgaan met de beperkingen en maatregelen. Deze generatie heeft toen getoond wat voor een veerkracht ze hebben. Goesting, enthousiasme, samen dingen doen en solidariteit hebben ons straf jeugdwerk erdoor geholpen in deze moeilijke tijden.”

“De waarde van vrijwilligheid is onbetaalbaar voor de samenleving”

“Beeld je eens in dat de overheid elk vrijwilligersuur van iemand in de leiding van een jeugdbeweging zou moeten uitbetalen, dat gaat niet en moet ook niet. Je kan die waarde van al dat engagement niet uitdrukken in geld.”

De minister sprak ook over het belang van ruimte voor jeugdbewegingen en jeugdverenigingen en ook van een plek om te kunnen sporten of spelen. “Door corona zagen we nog maar eens hoe belangrijk ruimte voor kinderen en jongeren is. Daarom trok de Vlaamse regering in het kader van haar relanceplan na corona de kaart van de jongeren en werd er 30 miljoen euro uitgetrokken om te investeren in jeugdinfrastructuur. We trokken ook nog bijna 4 miljoen euro uit voor zo’n 25 infrastructuurprojecten. Daarbij is ook een Kortrijks project: er gaat 250.000 euro naar de renovatie van de zaal Cinépalace in Kortrijk, waar het jeugdcultuurcentrum De Stroate het gebouw grondig zal renoveren.”

De minister deed ook nog een oproep naar de stad om jongeren te betrekken wanneer het over hen gaat en wanneer men de openbare ruimte wil herinrichten.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.