Het verhaal van Gullegem in een voor iedereen toegankelijk boek

De redacteurs van 'Het Verhaal van Gullegem' (copyright foto Els Deleu)

Op donderdag 21 september werd door de Heemkundige Kring De Meiboom uit Gullegem het 150 bladzijden tellend boek ‘Het Verhaal van Gullegem’ gelanceerd.

Vijf mensen die de kernredactie van het tijdschrift ’t Meiboompje dat vier keer op een jaar verschijnt schreven aan het boek ‘Het verhaal van Gullegem’.

“Het is het eerste boek dat een overzicht over Gullegem biedt van de ijstijd tot aan de fusie”, stelt Pieter Casier, die voorzitter is van de Heemkundige Kring De Meiboom. “We overlopen alles. We schrijven al 40 jaar artikelen voor ’t Meiboompje, maar nog nooit werkt écht ingewerkt op een thema. Daar werd nu verandering in gebracht.”

“In het boek staat geschiedenis die gekend is, maar je vindt er ook veel nieuw materiaal in. Zo vind je er iets over ‘het kasteel van Gullegem’. “Dat was geen kasteel met torentjes, maar een mooi landhuis dat een heel belangrijke rol speelde en zo zijn er nog verschillende thema’s, zoals onder meer ‘het ontstaan van de Heulebeek’. Wie hier alles over wil weten kan het boek aanschaffen.”

In het boek vind je ook een stuk Winkelse geschiedenis. “In Sint-Eloois-Winkel stond er geen kerk, het was een deel van de parochie van Gullegem.”

Een verhaal

“Het leuke er aan is dat het geschreven werd als een echt verhaal. “Jozefien gaat met haar opa op stap door Gullegem. Ze gaan van Bergelen tot aan de watermolen. Ze komen op allerlei plaatsen waar Jozefien vragen stelt aan haar grootvader”, legt Pieter uit. “Door die vragen word je echt naar binnen getrokken in het boek en wordt het heel leesbaar. We wilden geen typisch naslagwerk dat in een kast geplaatst wordt. Het is zowel voor jonge mensen leesbaar, als interessant voor elke heemkundige.”

Redacteurs en de Heemkundige Kring

De redacteurs van het boek zijn Pieter Casier, die al sinds zijn 5de in Gullegem woont, Jaak Debusseré, Hendrik Ghesquiere uit Moorsele, Luc Saver en Bart Seynaeve.

De Heemkundige Kring De Meiboom heeft 25 actieve leden. “Deze groep is goed aangegroeid de laatste jaren. We konden ook de jongere generatie aanspreken. Er zijn binnen de heemkundige kring verschillende werkgroepen en een bestuur. We hebben vaste redactiekern voor ons tijdschrift, maar we konden dit jaar ook al beroep doen op 14 externe schrijvers van buiten de redactie”, aldus Pieter. “Dat is heel positief!”

“’Het Verhaal van Gullegem’ is eigenlijk een onvolledige geschiedenis. We willen hiermee ook een oproep lanceren om herinneringen te delen met jonge mensen. We roepen de verschillende generaties op om samen geschiedenis te schrijven. Toen Jaak voorzitter was leerde hij de mensen lezen, want we hebben immers al 500 abonnees. Mijn droom als voorzitter is om nu ook nog de mensen aan het schrijven te zetten. Herinneringen gaan immers verloren als ze niet ergens genoteerd worden. Nu is er nog een generatie die veel over de oorlog weet. Met de herinneringen aan de tweede wereldoorlog willen we immers volgend jaar iets doen.”

‘Het verhaal van Gullegem’ is te verkrijgen door een mailtje te sturen naar meiboomgullegem@gmail.com

Het is ook al te koop in De Gouden Bank in Gullegem. “Er zullen ongetwijfeld nog plaatsen bijkomen waar we het te koop aanbieden.” De verkoopprijs voor het boek bedraagt 25 euro.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.