Search

Het regent medailles bij Frank en Dorine

Frank Debonnez en Dorine Witdouck uit Aalbeke mochten hun vogels die deelnamen aan het Wereldkampioenschap voor vogels in Spanje terughalen vergezeld van heel wat medailles. De vogelkwekers hebben weer heel wat kampioenen. Er namen 28.000 vogels deel aan dat WK.

Frank Debonnez is afkomstig uit de Arendswijk in Harelbeke. Dorine komt uit Marke. Ze wonen in Aalbeke. Al jarenlang zijn ze vogelkwekers en nemen ze deel aan wedstrijden, waar al heel wat medailles gewonnen werden.

Acht van de negen medailles die Frank en Dorine konden behalen, wonnen ze. “Wij sturen geen tientallen vogels mee naar het wereldkampioenschap”, zegt Frank. “Slechts één van onze vogels haalde geen medaille.”

Het koppel haalde drie gouden medailles, drie zilveren en twee bronzen op het WK dat dit jaar plaats vond in Talavera de la Reina in Spanje. “Volgend jaar is het WK in Portugal en het jaar erop zou het in België plaats vinden.”

“We werden in het najaar ook provinciaal kampioen in de sectie Europese en tweede in het algemeen klassement, iets wat we nog nooit geworden waren want we speelden nog niet zo vaak op het PK. We haalden daar 10 keer goud, 6 keer zilver en 2 keer brons.”

Op de Gouden Ring Show haalden Frank en Dorine  8 keer goud, 8 keer zilver en 1 keer brons. We werden zevende in het eindklassement. We hebben daar telkens maar rond de 30 vogels mee.” Frank is op de Gouden Ring Show sectieverantwoordelijke van de ‘Hybriden’.

De wedstrijdkalender begon voor Frank en Dorine met de clubtentoonstelling eind oktober bij De Witte Spreeuwen in Rumbeke. Daar haalden we op ons Clubkampioenschap negen gouden medailles, werden we tweede bij de Europese vogels en werden we zevende in het algemeen klassement.

De kampioenen op het WK

Frank en Dorine zijn al sinds het wereldkampioenschap van 2008 vaste deelnemers. “Er is echter wel één keer geen wereldkampioenschap geweest door een coronaopstoot in Italië waardoor alles afgelast was. We hadden er toen ook maanden naar toe gewerkt.”

Bij de Fraters Individueel haalden ze het volledige podium, dus zowel goud, zilver als brons. “Het is in al de jaren dat we deelnemen aan het WK de derde of vierde keer dat we ergens het volledige podium halen.”

“We gaven ook nog vier fraters mee om deel te nemen met een stam, en ook daar haalden we zilver.”

Er waren nog twee gouden medailles, één voor een ‘Vink Isabelle’ en een ‘Vink Dominant Pastel Bruin.’

Voor een ‘Distelvink Bruin’ haalde het koppel een zilveren medaille. “Heel raar, want van deze was ik vrijwel zeker dat ze goud zou halen.”

Met nog een ‘Vink Bruin’ werd een tweede bronzen medaille gehaald.

Bij de individuele vogels kreeg slechts één van hun vogels ‘maar’ 89 punten. Alle anderen haalden 90 of meer.

Intensieve hobby

“Vogels kweken is niet evident en je moet jezelf voortdurend in vraag stellen en je elke dag bewijzen”, zegt Frank.

“Tijdens de eerste twee ronden hadden we vorig jaar bijna geen jongen, de vogels gooiden ze uit het nest of bekeken hun jongen niet. Dan hebben we een voedingsconsulent van Versele-Laga  uit Deinze geraadpleegd en de voeding beetje bij beetje aangepast. De seizoenen veranderen en dat merken we ook bij de vogels.”

Uiteindelijk kon Frank 28 jongen opkweken, waaronder 23 door handopfok. Frank toont ons een filmpje hoe dat gaat. Het is echt een huzarenwerkje.

Frank en Dorine gaan slapen en staan op met de gedachten bij hun vogels. Frank begint om 5.15 uur  ’s morgens met het opkweken van jongen. “Ik kan dit nu doen nu ik met pensioen ben. Negen à tien keer per dag moeten ze zo eten krijgen, dus om de twee uur.  Die kweekperiode loopt van mei tot en met juli. Als we in die periode bv. naar een feest moeten, nemen we de vogels mee om ze aan onze wagen te voederen.”

Buiten deze periode van drie maanden kan Frank om 7 uur beginnen. “De vogels zijn na 30 dagen volwassen, maar tegen dan heb je al vele uren in je pyjama in de vogelbox gestaan hoor.” Frank ontbijt ’s morgens maar nadat alle vogels eten kregen.

“Er moet ook nog eivoer gemaakt worden, de vogels moeten verzorgd worden, de toer van alle vogelkooitjes moet elke dag gemaakt worden en er is ook nog onderhoud van de kooitjes.” Bij Frank moet alles er piekfijn bij liggen.”

Wedstrijden

Momenteel zijn er ten huize Debonnez-Witdouck nog 15 vogels waarmee er nog niet gekweekt werd. “Je kan twee jaar met dezelfde vogels deelnemen aan het WK. Deze waren nu in topconditie op het WK in januari. We kunnen met deze niet kweken. Dat doe ik met mijn ‘kweekvogels’. De ‘speelvogels’ worden na twee jaar ‘kweekvogels’.”

Frank en Dorine zijn trots dat ze prijzen winnen met vogels die ze allemaal zelf gekweekt hebben thuis. “Wij winnen niet met aangekochte kampioenen. We moeten altijd opboxen tegen liefhebbers die heel veel vogels meehebben. Van ons moeten deze die we meegeven naar kampioenschappen goed zijn.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.