Het Losse Teater speelt voor het eerst in Stasegem

copyright foto Els Deleu

VZW Het Losse Teater moest door de verkoop van de Vlerke waar de vereniging al jaren speelde op zoek naar een nieuwe plaats. Die werd gevonden in het OC Zuiderkouter in de Speltstraat in Stasegem.

VZW Het Losse Teater brengt vanaf woensdag 8 februari ‘Dollars in the desert’ van Karel Eens. Geert Dewaele staat in voor de regie. Op de planken staan Leen Delcoucq, Philippe Calu, Steven Opsomer en Geert Verbrugge uit Harelbeke, Ina Gheysen en Veronique Vervaecke uit Stasegem, Elisa Vanhoecke en Dominique Pannecoucke uit Beveren-Leie, Marjolein Deleu uit Rekkem, Kelly Withouck uit Gullegem en Dieter Baert uit Meulebeke.

Het stuk wordt opgedragen aan wijlen Martine Hugelier, die al sinds de oprichting van Het Losse Teater bestuurslid was en vorig jaar in april overleed.

Dollars in the desert

De komedie ‘Dollars in the desert’ speelt zich af in de Western. Overvallen, stelen, een saloon, cowgirls, bandieten en geld zijn niet ver weg in dat stuk.

“We zouden het stuk spelen maar konden het niet brengen door corona. We wilden het zeker nog brengen want er zit veel voorbereidingswerk in. Het begint met een gefilmde proloog waar veel tijd in kroop en er zit nog een inbreng in van Martine. We willen het aan haar opdragen en haar tonen dat het gelukt is!”

Bijna 40 jaar toneel

Voorzitter Geert Dewaele was oud-leider van de Zeescouts Jan Bart in Harelbeke en was op zoek naar activiteiten om geld op te halen voor die jeugdbeweging. “Eén van de oud-leidsters, Martine Hugelier, die vorig jaar overleed, kwam met het idee op de proppen om toneel te spelen.

“Zo is het Losse Teater ontstaan en werd in 1984 het eerste toneelstuk gespeel”, vertelt Geert. “Na een keer of twee, drie besloten we het verder te doen en dus als eigen vereniging te spelen. De naam ‘het losse teater’ was er al van bij het begin, want de oud-leiding die nog meewerkte werden de ‘losse medewerkers’ genoemd.” Geert meldt er nog bij dat in ‘teater’ geen letter ‘h’ staat en dat dit geen fout was: in 1984 was men bezig met de nieuwe spelling en teater werd toen zonder ‘h’ geschreven. Die naam doet ons dus echt herinneren aan onze beginperiode.”

Verhuizen

Het losse teater telt nu zo’n 35 leden. “Ze komen niet meer specifiek uit de Scouts, maar uit die middens komen nog altijd vrienden en kennissen kijken. We hebben eigenlijk een vrij trouw publiek.”

“In het begin speelden we in de zaal And’Leie en na drie jaar verhuisden we voor onze repetities naar de Gemeenteschool en speelden we in JC TSAS”, weet Geert nog. “Daarna konden we naar PC De Vlerke op ’t Eiland gaan. Daar hebben we toch zeker 30 jaar en wellicht langer gespeeld. We waren er zeer goed en hadden er ons eigen lokaal en onze eigen bergruimte. We konden er 2 maanden voordien ons decor opbouwen. We wisten dat de zaal zou verkocht worden, maar zouden er nog mogen spelen, maar toen kwam corona en was het plots gedaan. Die zaal werd nu verkocht en wordt een kinderopvang. De zoektocht naar een plaats waar we ons materiaal konden stockeren begon. We vonden gelukkig een oplossing in een garage in Bavikhove die we konden kopen nadat we onze vereniging omvormden tot een VZW.

We repeteren en spelen nu voor het eerst in De Zuiderkouter in Stasegem.”

Nog op het programma

Er staat nog een gastproductie van Stofkruidt op het programma op zaterdag 29 april om 20 uur in JC TSAS. Het betreft een tragikomedie door Steven Opsomer, gespeeld door Laurens Derycke en Steven Opsomer,

En een improvisatietheater ‘Improcomedy’ op zaterdag 14 oktober om 20 uur in JC TSAS met MC’s Johan Vantomme en Stijn Van Autreve.

Praktisch

Dollars in the Desert wordt gespeeld op woensdagen 8 en 15 februari om 20 uur, op vrijdagen 10 en 17 februari om 20 uur, op zaterdagen 11 en 18 februari om 20 uur en op zondag 12 februari om 16 uur.

Er waren bij het verschijnen van dit artikel nog plaatsen op de woensdagen en op vrijdag 17 februari.

Kaarten aan 9 euro reserveren kan via http://www.hlt.be/web-2018/index.php?pg=reserveren&stap=1

error: De inhoud is beschermd!