Search

“Het lokaal verhaal van onze thuisbrouwerij is compleet, zelfs de hoppe wordt in Gullegem gekweekt”

Maezy en Koen bij hun nieuwste bier (copyright foto Els Deleu)

Maezy Molly en Koen Dejaeghere hebben als koppel een gemeenschappelijke hobby: ze brouwen samen bier. “Het is leuk om dit als gezin te doen.” Ondertussen groeide hun hobby uit tot een bijberoep en zijn er in het gamma van Brouwerij Lechasseur in Gullegem al verschillende biertjes. De jongste spruit in hun biergamma is de RUM-BA die in een Limited Edition in grote flessen wordt verkocht en onlangs werd voorgesteld.

Zaakvoerster Maezy Molly (41) is van Zwevegem afkomstig. “Ik ontmoette mijn partner Koen Dejaeghere (42) die een geboren en getogen Gullegemnaar is en ik ben naar Gullegem meegekomen.” De kinderen zijn Febe die volgende maand 10 wordt en Lize die deze maand 8 wordt.

Maezy is magazijnierster bij Lecot in Heule en Koen werkt als operator bij Alpro in Wevelgem.

Op de vraag wat er aanleiding gaf om te beginnen brouwen, vertelt Koen dat ze in eerste instantie bierliefhebbers zijn. “Op een bepaald moment vonden we op internet een blik moutsiroop en een starterspakket, waar je eigenlijk de brouwstap overslaat en gewoon vergist. Dat was tof en hebben we een paar keer gedaan, maar daarna zetten we toch de stap naar het volledig zelf beginnen brouwen.”

Er werd een brouwketel en een plastieken filterkuipje aangeschaft. “We raapten als het ware materiaal samen en hebben op dat moment veel biertjes gebrouwen, dit naast de zorg voor de kindjes.”

De geboorte van de kinderen

Rond de periode dat onze oudste dochter geboren werd, is onze Saison ontstaan.

“Toen er babybezoek langs kwam na de geboorte van Febe, vertelden we dat we een biertje brouwden en stelden we ons bezoek voor om te proeven. We kregen positieve reacties want het was al een lekker biertje, maar twee jaar later, bij de geboorte van Lize was er al één en ander gefinetuned en was het nog lekkerder.”

De Saison is het paradepaardje van Maezy en Koen. “Het is een stevig blond biertje van 8% alcohol, dat heel fris is en gemakkelijk drinkt.”

In 2017 brachten Maezy en Koen hun recept naar een brouwerij. “Er werd niets meer aan ons recept veranderd.” Eerst werd de Saison bij Brouwerij de Feniks in Heule gebrouwen, dan bij BeerSelect in Gent. Verschillende mensen die proefden vonden dat we het biertje moesten commercialiseren, ook bierkenner Geroen Vansteenbrugge.”

Ondertussen zijn er al enkele biertjes bijgekomen, zoals de Red IPA van 7 graden en de Brown Ale van 8,5 graden.

De jongste telg in het gamma van Lechasseur is de RUM-BA, een bier dat 6 maanden rijpte op eiken vaten van Jamaicaanse rum. De ‘BA’ in de naam staat voor Barrel Aged.

“We willen nu elk jaar een nieuw bier presenteren.”

Lokaal

Koen en Maezy doen alles manueel en doen alles samen. “Het is craft brewing. Niets is automatisch.”

Ze kweken zelfs hun eigen hoppe. “We hebben ons hoppeveld bij Studio ’t Hoveke in Gullegem, waar we momenteel 200 vierkante meter ter beschikking hebben, dat is goed voor 20 ranken. Dat volstaat voor onze productie. We kunnen eventueel nog uitbreiden. We mogen er voorlopig al voor 10 jaar lang onze hoppe telen. Dat is een extra troef in ons lokaal verhaal.”

Koen en Maezy hebben nog meer lokale samenwerkingen. Zo werd hun cadeauverpakking ontworpen door  het bedrijf Notable Delight van hun buren en gaat hun draf naar de natuurhoeve in Gullegem.

In de genen

Het brouwen zit bij Koen en Maezy blijkbaar in de genen, hoewel ze daar in het begin niet bij stilstonden. “Mijn grootvader zou nog gebrouwen hebben waar we nu hoppe kweken en Maezy’s grootouders werkten ook bij brouwers, onder meer bij Brouwerij Lust”, vertelt Koen, die eigenlijk een bakkersopleiding volgde, en dus ook wel voeling met voeding heeft.

Koen is lid van de Wevelgemse Bierclub waar hij ook andere brouwers ontmoet.

Crowdfunding

Om een eigen brouwinstallatie op te starten werd er een crowdfunding opgestart. “Het was een groot succes en we haalden ruimschoots onze target.”

Koen en Maezy konden een tweedehands brouwinstallatie van 450 liter kopen. “Daarmee halen we 55 bakken bier.” Brouwerij Lechasseur is een echte thuisbrouwerij geworden. “We onderscheiden ons met andere brouwerijen door alles thuis te doen.”

Met de nieuwe installatie kwam ook een nieuwe huisstijl en er werden ook nieuwe glazen ontworpen.

Naar de naam van hun brouwerij moest het koppel niet ver zoeken, die vonden ze door Koens familienaam te vertalen in het Frans. “Aangezien alles ten huize Dejaeghere gebeurt, en Lechasseur mooi klinkt, kozen we voor deze naam.”

“We staan ook open voor contractbrouwers en voor biertjes voor een huwelijk of een geboorte.”

Koen en Maezy zijn hun huis aan het verbouwen en creërden hun brouwerij in de veranda. “Nu focussen we ons op de afwerking zodat we mensen kunnen ontvangen in onze degustatieruimte. We willen ook een nieuwe website en een webshop.

Sinds deze maand is Maezy halftijds beginnen werken, om zich meer op de verkoop te kunnen focussen. “We zijn tevreden met hoe onze thuisbrouwerij evolueert. Onze bieren zijn geen typische bieren, en gaan meer buiten de gewone stijl dan erbinnen, maar we worden geapprecieerd in de brouwerswereld met onze hoppige bieren. Je moet trouwens altijd ergens kunnen uitblinken!”

Momenteel is het bier van Lechasseur onder meer te koop in D’Hoeve in de Peperstraat in Gullegem. “We werken ook hier samen met lokale handelaars.”

Maandelijks organiseert Brouwerij Lechasseur een verkoopdag.

De data hiervan kan je volgen op de Facebookpagina van Thuisbrouwerij Lechasseur via

https://www.facebook.com/profile.php?id=100063723903363

De eerstvolgende verkoopdag is nu zaterdag 10 september tussen 10 en 15 uur in de Bissegemsestraat 105 in Gullegem.

U kan ook contact opnemen voor bestellingen via info@lechasseur.be

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.