Het laatste weekend van Kunstzomer

Alain en Brigitte aan Kapel O.L.V.-ten-Spieghele (copyright foto Els Deleu)

Brigitte Goethals (54) uit Kortrijk en Alain Delvoye (63) uit Aalbeke zijn de twee kunstenaars die tijdens het laatste weekend van Kunstzomer Leiestreek hun werken tonen in de Kapel O.L.V. Ten Spieghele op de Rodenburg in Marke.

De tentoonstellingen van Kunstzomer Leiestreek vinden nog plaats op zaterdag 24 en zondag 25 september, telkens van 14 tot 18 uur.

Naast de tentoonstelling in Kapel O.L.V.-ten-Spieghele aan Cisterciënzerplein 12 op Rodenburg in Marke lopen er ook tentoonstellingen in OC Marke, Hellestraat 6 in Marke en in OC De Troubadour aan het Vlaswaagplein in Bissegem. Op elke locatie vind je fietsroutes die je van de ene locatie naar de andere brengen.

We gingen langs in de Kapel O.L.V.-ten-Spieghele en hadden er een babbel met Brigitte Goethals en Alain Delvoye.

Brigitte Goethals

Brigitte Goethals maakt sculpturen in klei en keramiek. “Ik ben begonnen met porselein maar werk nu ook met andere soorten klei”, vertelt ze. Brigitte werkt ook met decoratieve technieken op haar sculpturen.

Al 20 jaar is Brigitte met kunst bezig. Ze volgde opleidingen in academies en in de privésfeer.

“Tot corona ging ik naar de academie van Ieper en momenteel zit ik in de academie van Brussel”, vertelt Brigitte die halftijds werkt in Brussel. “Ik pendel een beetje tussen Brussel en Kortrijk.”

Brigitte bezocht een beetje de verschillende kunsttakken. “Ik begon te schilderen op porselein, dan op doek, dan schakelde ik over op beeldhouwen en dan naar keramiek. Daar heb ik mijn ding gevonden. Het was een hele lange zoektocht naar wat me het meest zou aanspreken. Het decoratieve werk op mijn keramiek is nog een restantje van de schilderkunst waarmee ik begon. Niet enkel de vorm van mijn object maar ook hoe het later afgewerkt wordt is belangrijk.” Brigitte werkt thuis in haar atelier maar doet dit op een professionele manier.

Brigitte werd in een familie van kunstliefhebbers geboren. “In mijn jeugd ging ik al naar musea en naar galerieën. Van als ik voor een kunstwerk sta of in een museum ben, voel ik een huivering. Ik kan dat ook hebben bij decoratie. Ik ben daar heel veel mee bezig.”

Vaak is Brigitte met verschillende dingen bezig. “Wat je maakt ligt ook aan jezelf en ik ben altijd op zoek naar iets anders. Dat is eigen aan mij.”

Eén keer per jaar stelt Brigitte tentoon. Ze is blij nu voor Kunstzomer te mogen exposeren. Alain kende ze al doordat hij nog in haar gewezen kunstgalerijtje exposeerde in Kortrijk. “Mijn website www.horsserie.be is genoemd naar de naam van deze kunstgalerie.”

Volgend jaar stelt Brigitte tentoon in Knokke. “Dat wordt mijn volgende focus”.

Alain Delvoye

Alain Delvoye combineert fotografie met digitale kunst. Na een zoektocht van acht jaar kunstacademie waar hij onder meer schilderen, schetsen en kallifgrafie volgde zwichtte Alain voor de aantrekkingskracht van de camera.

Hij kan zich nu nog meer op zijn uit de hand gelopen hobby van de digitale fotografie toeleggen nu hij met pensioen is.

Veel reizen inspireerden Alain om een stap verder te gaan en de commerciële fotografie achter hem te laten. Hij neemt natuurlijk nog foto’s in de natuur. Alains laatste foto’s zijn natuurfoto’s van een reis naar Ijsland.

Soms confronteert Alain de stilte met harde beelden en slim gebalanceerde gemengde media. Zijn gedrufde kleuren, zachte lijnen en strakke projecties zijn perfect geschikt in hedendaagse ruimtes.

Zijn werk wordt wereldwijd verkocht, van Amerika tot Zuid-Afrika, tot Zwitersland en Dubai. Een agent van een fotogroothandel die met 8 fotografen werkt stelt Alains werk tentoon op beurzen. “Er staat wel een limiet op het aantal foto’s dat ik verkoop.”

Alain kan zijn foto’s op maat maken volgens de maat van het interieur en de muur waarop foto’s soms komen. “Ik kan ze tot op de millimeter leveren.”

De foto’s kunnen op verschillende materialen gedrukt worden zoals op hout, aluminium, plexi, canvasdoek en zelfs op behangpapier. Alles is mogelijk!

Nu maakt hij ook sculpturen en beeldjes met allerlei materialen. Zo gebruikt hij klei, metalen, recyclagemateriaal…

De passie voor kunst kreeg Alain met de genen mee. Zijn vader was een kunstenaar die met olieverf en aquarel werkte en ook zijn grootvader volgde een schildersopleiding.

Alain stelt de hele maand oktober ook tentoon in galerie Nobody & Friends in Antwerpen.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen