Search

“Het is ook voor mij de eerste keer dat ik mijn puzzel in zijn geheel zie”

Jean-Pierre Hoorens bij zijn legpuzzel

We gingen zaterdagmorgen langs bij Rollegemnaar Jean-Pierre Hoorens (69). Hij had bij zijn dochter zijn puzzel van meer dan 52.000 stukken uitgelegd. Jean-Pierre zit niet om een stunt verlegen. Hij deed onlangs nog een gooi naar een nieuw wereldrecord met zijn kruiswoordraadsel van ruim 59 meter en met 308.331 woorden. Deze week kreeg hij echter het nieuws dat het niet kon aanzien worden als een wereldrecord. De reglementering werd in vergelijking met zijn vorige record gewijzigd.

Legpuzzel

In maart vorig jaar begon Jean-Pierre met een nieuwe uitdaging: een legpuzzel van 52.110 stukken. “Ik had al eens één van 12.000 stukken gemaakt maar ging dit keer voor een grotere uitdaging”, zegt Jean-Pierre. De puzzel van 52.110 stukken legde hij zaterdagmorgen uit in de voor de gelegenheid leeggemaakte living van zijn dochter Sharon. De puzzel is 6,96 op 2 meter. “Ik maakte die puzzel in delen op planken van 80 op 50 cm.” Jean-Pierre had meer dan 30 planken nodig. “Ik koos voor die grootte omdat ik daarmee tussen de deur kon tussen mijn veranda in mijn living.”

Het was zaterdag ook de eerste keer dat Jean-Pierre zijn eigen puzzel in zijn geheel zag. “Ik had die al eens in vierdes uitgelegd, maar nu is het de eerste keer dat hij helemaal samen zit.”

“Het openleggen van de puzzel van op de planken vergde 1 uur werk. Het weer opruimen en de puzzel verdelen op vellen van 46 op 31 cm om in de doos op te bergen, zal drie uur in beslag nemen.”

Jean-Pierre heeft enorm veel inzicht en maakte zijn puzzel op een wiskundige manier.

“Toen de puzzel werd geleverd was deze gemaakt op velletjes. Zo wist ik onmiddellijk dat hij volledig was. Ik had zes uur nodig om alle stukjes los te maken en op een hoop te leggen.” Dan begon Jean-Pierre te sorteren. “Ik haalde eerst de stukjes met boorden er uit, en dan sorteerde ik op gelijke vormen. Ik kon de puzzelstukjes in acht verschillende vormen sorteren in zakken.” Jean-Pierre was 30 uur bezig met sorteren.

Daarna stak hij 950 uur in het vinden van het juiste patroon. “Ik had dan nog geen enkel stukje samengestoken.”

Daarna had Jean-Pierre nog 479 uren nodig om uiteindelijk te puzzelen. “Ik maakte 456 rijen van 112 stuks. Ik puzzelde aan een gemiddelde van 36 stukjes per uur.”

Jean-Pierre was van maart tot november elke dag bezig met zijn puzzel. “Dat kon eens drie uur zijn, maar er waren ook dagen van 12 uur.”

“Gelukkig maakte ik gelijke hoopjes van 8 stukjes, en merkte ik één keer snel op dat ik een stukje kwijt was. Dan gingen we na wat er die dag allemaal gebeurd was. Mijn vrouw had speelgoed opgeruimd en er was een stukje bij het speelgoed terechtgekomen. We keerden de speelgoedtrommel uit en vonden gelukkig het ontbrekende stukje!”

Jean-Pierre is het in alles gewoon om zeer gestructureerd te werken. “Ik begin met het moeilijkste en bouw af naar het gemakkelijkste. Maar ook als ik bv. naar een optreden ga kijken, denk ik altijd na over hoe alles in elkaar zit en waarom dingen op een bepaalde manier gedaan worden. Ik ga altijd alles ontleden.”

De Dikke Van Dale

Jean-Pierre vestigde in 1984 met enkele vrienden al eens een wereldrecord met het grootste kruiswoordraadsel. Hij vertelde ons dat dit in de periode van de IQ-quiz was. “Daar moest er een 20-letterwoord gezocht worden. Ik had in die periode de Dikke Van Dale doorbladerd en had al de bestaande 20-letterwoorden opgeschreven.”

“Toen ik dat papier met al die 20-letterwoorden weer in handen kreeg, had ik de keuze om dat weg te gooien of er iets mee te doen. Ik besloot om voor het laatste te kiezen en kreeg het idee om een sjabloon te maken en er een kruiswoordraadsel mee te maken, zonder te denken aan een nieuw record.”

Jean-Pierre was er lang mee bezig. “Ik ben twee jaar bezig geweest met het sjabloon. In 1988 heb ik er de eerste woorden ingevuld. Ik heb ook veel stil gelegen, zo lag ik eens een volledig jaar stil door een estafette die ik organiseerde. Dat kruiswoordraadsel kwam ook niet op de eerste plek en lag soms dus maanden of jaren in de kast.”

Jean-Pierre is met veel dingen bezig. Hij brak al twee keer het wereldrecord hoofdrekenen in machten en heeft veel estafettelopen georganiseerd. Hij deed ook 19 jaar de Folklorefeesten, waar hij lange tijd voorzitter was en was 13 jaar lang één van de draaischijven van Winternacht in Rollegem.

Het was voor Jean-Pierre eigenlijk niet het doel om naar buiten te komen met zijn kruiswoordraadsel. “Ik had in een interview voor het radioprogramma Blockbusters eens laten vallen dat ik daarmee bezig was en men raadde me aan om daar toch mee naar buiten te komen.”

Jean-Pierre begon berekeningen te maken. Het kruiswoordraadsel zou 59 meter en 23 cm lang zijn. “Ik had dit uitgerekend voor lettervakjes van 1 cm. In februari vond ik een drukker die het kruiswoordraadsel betaalbaar kon drukken. Die raadde me aan om met vakjes van een halve centimeter te werken. Zo was het mogelijk om het kruiswoordraadsel in het Parochiaal Centrum van Rollegem uit te stallen. Het vinden van een zaal was dus opgelost. Dan ben ik naar het bestuur van de Rollofeesten in Rollegem gestapt met de vraag of we dat niet tijdens de Rollofeesten konden uitstallen.” Dat gebeurde afgelopen zomer.

Het kruiswoordraadsel

Zijn kruiswoordraadsel werkte Jean-Pierre ook helemaal uit op de computer.

“In februari vorig jaar deed ik een controle op de woorden, en ondertussen heb ik er de beschrijvingen bij gezet. Intussen was er in vergelijking met het moment dat ik met het kruiswoordraadsel begon ook al de nieuwe spelling. Ik heb zo’n 300 woorden moeten vervangen. Dat was niet altijd even leuk.”

Jongens en meisjes konden tijdens de Rollofeesten hun voornaam opzoeken en dan de coördinaten terugvinden op welk nummertje ze hun eigen naam konden terugvinden.”

Woorden kon Jean-Pierre opzoeken op de computer en hij kon onmiddellijk zeggen of het woord wél of niet voorkwam in het kruiswoordraadsel. Indien wel kon hij al aantonen waar het stond.

Wereldrecordpoging

In 1984 haalde Jean-Pierre al een wereldrecord met het grootste kruiswoordraadsel. Samen met twee collega’s maakte hij toen een kruiswoordraadsel van 22.223 woorden.

“Dat werd erkend als een wereldrecord, maar het heeft nooit in de jaarlijkse uitgave van het Guinness Book of World Records gestaan, want in het jaar dat het nieuw boek uitgebracht werd, was het record al weer verbroken door een Canadees. We staan er wel mee in het Guinness Book als een Belgisch record.”

Dan kwam de grote vraag of Jean-Pierres nieuwe kruiswoordraadsel een wereldrecord was! “Samen met Olivier Tombeur van de Rollofeesten zorgden we voor het nodige en deden we de aanvraag bij Guinness World Records. Zo moest het onder meer tentoongesteld worden, moest er een landmeter aanwezig zijn, enz.”

Op het moment van het indienen van de wereldrecordpoging stond het grootste niet-gepubliceerde kruiswoordraadsel ter wereld op 93.769 woorden. Jean-Pierres kruiswoordraadsel telde 308.331 woorden. Jean-Pierre besefte slechts na het uitkomen met zijn kruiswoordraadsel hoe immens groot het was met 149 vakjes verticaal en 5.923 horizontaal. “Al die jaren dat ik er mee bezig was, stond ik daar niet bij stil.”

Deze week kreeg Jean-Pierre echter een negatief antwoord van Guinness. “Volgens het nieuwe reglement mag elk woord maar één keer voorkomen in het kruiswoordraadsel. Het reglement is dus veranderd in vergelijking met het moment dat ik met mijn kruiswoordraadsel begon, en daar heb ik dus niet meer op gelet. Ik was erook niet aan begonnen met de bedoeling een nieuw record te vestigen. Sommige korte woordjes komen meerdere keren voor, want soms heb je toch verschillende omschrijvingen om tot een zelfde woord te komen. Blijkbaar telt dit niet. Ik denk niet dat het dan nog mogelijk is om dat record van toen dat wél nog mocht te verbreken. Er zijn wellicht niet voldoende woorden met twee en drie letters.”

Volgend project

“Als ik de kans zou krijgen om nog eens een estafetteloop te organiseren voor een goed doel waar iets emotioneels aan verbonden is, zou ik dat graag nog eens doen”, zegt Jean-Pierre. Hij werkte ondertussen al vier reuzenestafetten uit.

“Het voordeel van altijd met iets bezig zijn, is dat je ’s avonds niet in slaap valt voor de televisie. Je bent altijd aan het nadenken”, lacht Jean-Pierre.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.