We gingen vorige week langs tijdens de laatste dagen dat er leerlingen waren in het Guldensporencollege Engineering in Gullegem. Deze week is er nog een laatste keer oudercontact en op 7 juli sluit het schoolgebouw – het vroegere VTI Gullegem – dat te koop staat. “Dan verlaten we de campus”, vertelt directeur Inge Gorré.
Directeur Inge Gorré nam even een kijkje in de geschiedenis. “Na de schoolstrijd van 1958 was er in het VTI een stijgend aantal leerlingen. Het begon in de lift te zitten om langer naar school te gaan dan aan 14 jaar. Ook het technisch onderwijs boomde dan, want iedereen wou een stiel.”
“In 1960 waren er in Kortrijk zeer veel leerlingen van Moorslede, Lendelede, Bissegem en Heule. Dan heeft Z.E.H. Jozef Mestdagh beslist om twee nieuwe scholen op te richten. De twee locaties waren in Gullegem en in Harelbeke.”
“Het VTI in Harelbeke opende in 1961. In Gullegem is men in 1962 gestart met 64 leerlingen in het eerste oriëntatiejaar. Uiteindelijk zaten hier rond de eeuwwisseling 250 leerlingen.”
STEM
“Daarna is het onderwijs beginnen veranderen en begonnen mensen te kiezen voor STEM in de colleges. Ouders kiezen nu vaak voor een brede eerste graad en stellen meer de studiekeuze uit. Ze kiezen niet altijd meer onmiddellijk voor een techniekrichting. We moeten constant knokken voor onze leerlingen. Nochtans worden op de campussen Engineering mooie richtingen aangeboden. De jongeren die er school lopen amuseren zich, en meer dan ooit horen we van ouders dat hun kind eindelijk opengebloeid en eindelijk gelukkig is!”
Masterplan
De verkoop van het gebouw in Gullegem maakt deel uit van een masterplan voor 10 jaar. “We kunnen geen twee keer grote investeringen voor moderne machines en technologie doen en het vervoeren van leerlingen naar de campus engineering in Kortrijk omdat niet alle nodige machines er waren in Gullegem was ook niet interessant. Daarom verkopen we het gebouw als we het juiste bod krijgen. Het geld is ook nodig voor renovaties op andere campussen.”
Het gebouw in Gullegem wordt verlaten op 7 juli. Dan volgt eind augustus nog een verhuis van de grote machines.
Het gebouw van het vroegere VTI in Harelbeke blijft nog. Daar zit Techniek 1° graad van het Guldensporencollege. “We hebben dat uitwijkgebouw nodig voor als het gebouw in de Ballingenstraat aangepakt wordt.”
Topjaar
Vorig jaar werd bekend gemaakt dat het gebouw in Gullegem zou sluiten. “We zijn verplicht om leerlingen de kans te bieden de volledige eerste graad op dezelfde plaats te kunnen volgen. Daarom boden we dit schooljaar geen eerste jaar meer aan in Gullegem en ook de tweede graad verhuisde volledig. Hier zaten dus enkel 19 leerlingen van het tweede jaar, verspreid over drie richtingen”, vertelt Inge. “De jongeren beleefden er een topjaar: een hele school voor 19 leerlingen, een VIP-school als het ware. Het hele schooljaar stonden de pingpong-, pool- en voetbaltafels in de binnenzaal van het gebouw. De groep jongeren kreeg de beleving alsof ze in een mini-jeugdbeweging waren.”
Eerste graad op Engineering
Op de campus Engineering in Kortrijk wordt de eerste graad klein gehouden. “Een beetje zoals het hier in de campus Gullegem was”, zegt Inge. “Er is een aparte speelplaats, een aparte plaats in de refter en een apart techniek- en STEM-lokaal. De enige plaats die de eerste graad met de oudere jaren moet delen is de sporthal.”
Voor de leerkrachten wordt er een leraarskamer ingericht voor de eerste graad.
“We voorzien dat er volgend schooljaar 80 leerlingen in de eerste graad zullen zitten, dus in het eerste en tweede jaar.
De eerste graad bestaat op campus Engineering uit de richtingen 1 en 2 A STEM Wetenschappen, 1 en 2 A Techniek en 1 en 2 B.
Directeur
Inge Gorré blijft directeur van de eerste graad op de campus Engineering van het Guldensporencollege in Kortrijk. Ze is ook directeur van DAS (Design- & Art School) op dezelfde campus.
Voor Inge, en ook voor Annick Vanwynsberghe, die er al werkt van het schooljaar 2000-2001, doet het raar dat het gebouw helemaal leeg loopt.
“Dit schooljaar stonden al verschillende lokalen leeg”, zeggen ze. “Het is een gebouw dat impact had op Gullegem, de jeugd en de schoolgaande kinderen. Ook zaten er verschillende verenigingen. De laatste was een minivoetbalclub die startte met oud-leerlingen. Deze zaten er nog dit schooljaar, en dat is nu ook afgelopen.”
Voor het personeel is de boodschap van de verkoop hard aangekomen, terwijl iedereen het al jaren voelde. “Al het mogelijke werd uit de kast gehaald, maar het was niet rendabel. Het is goed dat de knoop werd doorgehakt”.
Inge kwam in het VTI in Gullegem in 1997 als leerkracht. “Ik was op 1 oktober 1995 gestart in OKAN in Kortrijk. Het jaar erop zat ik in OKAN en in VTI Harelbeke en in 1997 combineerde ik OKAN met het VTI Gullegem. Van 1998 tot rond 2001 werkte ik voltijds in Gullegem. Dan ging ik voltijds naar de campus in Kortrijk.” In 2010 kwam Inge weer halftijds terug naar Gullegem. Ze bleef halftijds in Kortrijk werken. In september 2019 werd Inge coördinator van DAS, was ze ook zorgcoördinator en gaf ze nog les.
“Ik kende de campus in Gullegem goed en toen ze bij mijn aanstelling als directeur in september 2021 vroegen of ik er de campus in Gullegem wou bijnemen, heb ik niet getwijfeld.”
Toekomst
Voor Inge is de sluiting van het gebouw in Gullegem ook een periode die afsluit. “Je neemt je gezin een beetje mee in je wereldje, en zo gingen mijn man en ik soms op vrijdagavond iets drinken in Gullegem. Dat is nu afgesloten, maar we kijken naar de toekomst.”
Op 9 juni was er een afscheidsfeestje op de campus in Gullegem. Ook de buurt, de gemachtigd opzichter en oud-leerkrachten werden uitgenodigd. “Iedereen vond het fantastisch om afscheid te kunnen nemen van het gebouw.”