“Het begon met de bouw van een duurzame kerststal”

bij de opening van de tentoonstelling (copyright foto Els Deleu)

Nog tot en met zondag 9 januari kan je honderden kerststallen bekijken in de Sint-Elooiskerk in de Overleiestraat in Kortrijk.

“Het idee voor een nieuwe kerststal voor de Sint-Elooiskerk sluimerde al lang”, begint Vera Delaplace, voorzitter van de lokale pastorale ploeg. “Vorig jaar kreeg het idee vorm toen enkele vrijwilligers een kerststal maakten met hout van de afbraak van het zwembad in Heule en van het afgebroken gebouw naast de Sint-Elooiskerk.”

Het kerststallenproject zit ook in een project rond duurzaamheid waarrond binnen de pastorale eenheid gewerkt werd sinds 2019.

Er werd gebrainstormd over een kerststallententoonstelling. “We wisten ook dat we de kunstkerststal van de overleden kunstenaar Edwig Saelens konden zetten. Dat was eigenlijk vorig jaar al de bedoeling.”

Een feest van over de hele wereld

“Het oorspronkelijk idee was om te vragen bij de bevolking of ze nog kerststallen staan hadden op zolder of inde kelder, maar het bleek al gauw dat we dat in ons eentje niet zouden kunnen.”

Via de Federatie van Vlaamse kerstallenvrienden kwam de pastorale ploeg in contact met Guido Troubleyn uit Berchem, Michael en Greet Moyaert-Van Engeland uit Roeselare en Joris en Moniek Missiaen-Inghelbrecht uit Ichtegem die allen kerststallen aanleverden.

Een deel van de collectie van deze drie gezinnen werd aangevuld met de kunstkerststal van Edwig Saelens en met de zelfgemaakte levensgrote kerststal van de Sint-Elooiskerk.

Er werd ook gezocht naar inbreng uit andere culturen zoals uit Syrië, Vietnam, Polen, Oeganda, Indië… Hiervoor werd beroep gedaan op Christelijke nieuwkomers in Kortrijk. “We hopen dat die inbreng elk jaar nog kan groeien. Het kerstverhaal is immers een groot verbindend verhaal en een feest dat over de hele wereld gevierd wordt.”

Er kon ook gerekend worden op medewerking uit stad Kortrijk.

H.O.E.K.

De kerststallentenstoonstelling in de Sint-Elooiskerk in de Overleiestraat is vrij toegankelijk, nog op zaterdag 8 en zondag 9 januari tussen 14 en 17 uur.

Je kan een vrije bijdrage leveren voor HOEK, een beweging van vrijwilligers die momenteel projecten steunen in Mongolië, Albanië, Oekraïne en Vietnam.

Het team van H.O.E.K. bestaat uit Yvette Bultynck uit Sint-Eloois-Winkel, Luc Deschodt uit Poperinge, Moniek Inghelbrecht uit Ichtegem, Lut Stragier uit Gullegem, Anny Vanhopplinus uit Bissegem en Inge Verhaeghe uit Roeselare.

H.O.E.K. staat voor Hulp Oost-Europese Kerken en werd in 1970 gestart door wijlen priester Roger Vanhopplinus die heel wereldbetrokken leefde en speciale aandacht had voor de communistische wereld. Hij maakte ontelbare reizen in functie van wereldkerk en gaf honderden spreekbeurten om mensen wakker te schudden en te ijveren voor een rechtvaardige wereld. Na het overlijden van priester Roger in 1995 trok wijlen priester Kamiel Missiaen die afkomstig was uit Izegem verder mee aan de kar. Hij wist veel jongeren warm te maken en betrok hen in bouwprojecten van de Balkan tot Oekraïne.

Het huidig team, getrokken door Anny Vanhopplinus, zus van priester Roger en Moniek Inghelbrecht werkt H.O.E.K. ondertussen al meer dan 25 jaar verder uit.

error: De inhoud is beschermd!