Het Kortrijks Symfonisch Orkest bestaat 95 jaar en plande hiervoor twee uitzonderlijke projecten. Een eerste was ‘Interstallar’ in december. Een tweede groot project is het familieconcert ‘De Kleine Prins’ dat op zondag 5 mei gebracht wordt in de concertstudio in Kortrijk.
We brachten vorig jaar al informatie over het Kortrijks Symfonisch Orkest en het project ‘Interstellar’. Dat artikel kan u hieronder terugvinden:
Over het project ‘De Kleine Prins’ zaten we samen met Jeroen Spillebeen uit Kortrijk, die van ‘De Kleine Prins’ een hedendaagse versie maakte.
Jeroen
Jeroen (33) is zelf muzikant bij het Kortrijks Symfonisch Orkest. Hij speelt er al zes jaar trompet. Zijn kersverse echtgenote speelt er viool. “Het is de enige hobby die we samen doen”, zegt hij.
Jeroen groeide op in Lauwe. “Mijn mama speelt piano en orgel en is leerkracht muziek. Ze geeft les in de academies van Zwevegem en Harelbeke. Het is zeker dankzij mijn mama dat ik begonnen ben met muziek te spelen”.
“Ik heb ook altijd graag gelezen.” Jeroen is immers de kleinzoon van schrijver Willy Spillebeen, het zal ook wel wat in het bloed zitten. “Vroeger ben ik naar lessen Woord en Toneel geweest. Als jongere heb ik altijd gezegd dat ik later graag wou doen voor jongeren wat mijn leerkrachten toen voor mij gedaan hebben en ik wou iets met taal en met kinderen doen.” Jeroen werd leerkracht lager onderwijs en volgde ook een opleiding Regentaat Nederlands en project Kunstvakken.
“Bij de lerarenopleiding mochten we een alternatieve stage doen. Ik vroeg of ik toneelles mocht geven aan kinderen. Dat mocht als ik het zelf kon regelen en een academie kon vinden waar ze me wilden opvangen. Ik ben dan naar mijn vroegere leerkracht gestapt en zo kon ik twee maanden les geven in het deeltijds kunstonderwijs.”
Nu is Jeroen leerkracht Woordkunst en Drama in de academies van Menen en Roeselare. “Ik heb 22 klassen, 14 in Menen en 8 in Roeselare. Momenteel zitten mijn jongste leerlingen in het derde leerjaar en de oudsten zitten in het zesde middelbaar.”
Jeroen is daarnaast met verschillende projecten bezig waar hij presenteert en vertelt. “Ik heb met woord het gevoel om vrij te zijn. Je kan kiezen hoe je met woorden speelt. Met woorden kan je gemakkelijk connectie maken met je publiek. Het leukste als je op een podium staat is dat als je iets vertelt, je voelt dat het publiek aan je lippen hangt. Ik maak ook graag mopjes in mijn voorstelling. Soms lacht het publiek om momenten waarop je het niet verwacht. Dat is zalig!”
De Kleine Prins
“Voor mijn leerlingen in Menen had in enkele jaren geleden het verhaal van De Kleine Prins bewerkt tot een toneelstuk, een hedendaagse versie met humor en gevarieerde personages. Tijdens de repetities is corona uitgebroken en we hebben het stuk nooit kunnen brengen. Na corona zaten die leerlingen niet meer in mijn klas en we waren ook al zoveel jaar verder.”
Jeroens bewerking zat in een lade en hij had altijd het idee om daar ooit nog eens iets mee te doen.
“In september sprak Bart Van Beneden, onze dirigent bij het Kortrijks Symfonisch Orkest, me aan. Hij wist dat ik met vertellen en presenteren bezig was en dat ik met jongeren werk. Bart wou een familievoorstelling maken en dacht aan het verhaal van De Kleine Prins of iets in die richting. Ik kon onmiddellijk mijn bewerking uit de kast halen met de vraag ‘is het zoiets wat je bedoelt?’”
Jeroen veranderde best veel aan het originele verhaal. “Ik schrapte personages en schreef er ook bij. Zo maakte ik van ‘de aardrijkskundige’ een ontdekkingsreiziger. Ik maakte er meer een avonturier van. Er zit meer actie in het verhaal om meer aan de verwachtingen van de jongeren – de ‘tiktok-generatie’ – te voldoen.” Zo vormde Jeroen ook het personage van ‘de ijdeltuit’ om tot een influencer die constant vlogs aan het opnemen is voor haar volgers. “Het stuk is met veel aanpassingen hedendaagser en ik stak er ook meer humor in, waar ook volwassenen zich in herkennen.”
Toen dirigent Bart Van Beneden de herwerkte versie las, was hij helemaal verkocht. Hij arrangeerde veel muziek speciaal voor die voorstelling. Hij las elk personage en zocht voor elk personage een muziekstukje. Het zal heel herkenbaar zijn. “Het verhaal wordt versterkt door de muziek, waar de karaktereigenschappen van elk personage in zitten. De beeldende muziek spreekt tot de verbeelding bij kinderen en het is ook muziek waar volwassenen naar kunnen luisteren. Bart is een uitstekende dirigent maar ook een uitstekend arrangeur”, stelt Jeroen. “Hij vond heel gevarieerde en fantastische muziek, soms met één solo van een instrument.” Er zijn onder meer muzikale pareltjes van Fauré, Grieg, Hindemith, Richter, Korngold, Couperin en Stravinsky.
Er zitten veel superkorte stukjes muziek door het Symfonisch Orkest in. “Veel stukjes komen dan op het einde samen tot één groot muziekstuk. De toeschouwers zullen veel muziek horen, die ze nog nooit gehoord hebben.”
Twee acteurs
In ‘De Kleine Prins’ speelt Jeroen niet op zijn trompet in het orkest maar is hij één van de twee acteurs die de verschillende rollen op zich neemt. Dat doet hij samen met Astrid Sercu (32). Astrid is afkomstig uit Roeselare en woont in Hooglede. Zij is één van Jeroens collega’s in de Stedelijke Academie voor Podiumkunsten. “Ik zag een aantal personages in het verhaal en dacht dat het fantastisch zou zijn mocht Astrid die kunnen spelen.”
Vroeger speelde Astrid nog één van de hoofdrollen in de Ketnetreeks Galaxy Park. Naast acteren en les geven schreef ze ook al drie jeugdromans.

De twee acteurs nemen alle rollen op. “We zijn twee piloten die terugkomen van een geweldig avontuur. We komen aan het publiek ons avontuur vertellen. Daar kwamen we de Kleine Prins tegen en we leerden veel van hem en zijn avonturen. We beseffen dat – als wij piloten gewoon het verhaal vertellen – het publiek ons niet helemaal zal begrijpen. We moeten het laten zien. Daarom halen we een verkleedkoffer uit en we verkleden ons in de personages die de avonturen naspelen voor het publiek. We reizen van de ene planeet naar de andere.”
Jeroen vertelt dat het voor de kinderen een leuk verhaal is met gekke personages, maar voor volwassenen is het een spiegel. “Ze beseffen hoe de kinderen naar ons kijken.”
Praktisch
De Kleine Prins wordt op zondag 5 mei gebracht in de Concertstudio op het Conservatoriumplein 1 in Kortrijk. Er zijn voorstellingen om 11 uur en om 15 uur.
Tickets kan je reserveren via
https://hetksobe.ticketsforme.be/tickets.aspx
Een standaard ticket kost 19 euro, een student betaalt 12 euro en kinderen tot 13 jaar betalen 9 euro.