Harelbeke heeft twee nieuwe ereburgers

Shari Bossuyt en Yves Lampaert (copyright foto Els Deleu)

Wielrenners Yves Lampaert (32) en Shari Bossuyt (22) werden op woensdag 26 april gehuldigd tot ereburgers van de stad Harelbeke.

“We hebben hier in Harelbeke blijkbaar goede grond”, begon burgemeester Alain Top. Hij verwees hiermee naar een 108-jarige bewoonster van Harelbeke die nog zelfstandig thuis woont. “We hebben ook een rijke geschiedenis aan wielrennen. Zo was Julien Delbecque – gekend als ‘de Potter’ in 1925 de winnaar van de Ronde van Vlaanderen en het jaar erop van Paris-Roubaix en hadden we Hubert Hutsebaut, Dirk Demol, Leif Hoste, Stijn Devolder, de familie Vermote met onder meer Julien en Alphonse en Eli Yserbyt. Al die mensen wonen of woonden nog op grondgebied Harelbeke.”

“Nu hebben we Yves Lampaert en Shari Bossuyt, en daar zijn we bijzonder trots op!”

Zij vullen samen met Eli Iserbyt en Wim Opbrouck het lijstje van de ereburgers van Harelbeke.

Dan nam schepen van Sport Dominique Windels het woord. Hij zoomde in op de uitzonderlijke prestaties van Yves en Shari.

Shari

Shari groeide op in Bellegem en woont nu in Stasegem. “Ze haalde in 2022 samen met Lotte Kopecky de wereldtitel baanwielrennen in de ploegkoers. Ook op het Europees kampioenschap in 2023 haalde ze een gouden medaille in de puntenkoers. Dit jaar won ze ook de Ronde van Normandië. Ze haalde in het tijdtrijden in 2021 Belgische titels bij de U23 en op de weg in 2020. Ook een zilveren medaille op het Belgisch Kampioenschap bij de Elite Dames kon Shari vorig jaar op haar naam schrijven.

“Shari weet het baanwielrennen heel goed te combineren met haar carrière op de weg.”

Yves

Yves groeide op in Ingelmunster en woont nu in Hulste.

“Zijn mooiste overwinning vorig jaar is de overwinning in de proloog van de Tour de France, waar hij Wout van Aert wist de kloppen, met de gele trui als een mooi extraatje. Ook zijn Belgische titel in Ingelmunster en zijn tijdritoverwinning in de Ronde van België spraken tot de verbeelding. Zijn wereldtitel ploegentijdrijden en de overwinningen in Dwars door Vlaanderen van vroegere jaren waren eveneens mooie prestaties!”

De twee nieuwe ereburgers kregen elk een beeldje als herinnering aan dit bijzonder moment.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen