“Guy Meught, Esther Belet en Kelly Verwin zin d’er jenigte van”

Dominique en Kristof (copyright foto Els Deleu)

Guy Meught, Esther Belet en Kelly Verwin zijn maar enkele van de fictieve namen met West-Vlaamse betekenis die voorkomen op de T-shirts en/of andere artikelen van de Preusketiers.  “En dit  is nog maar de lancering van ons collectief. We broeden nog op tal van andere activiteiten”, luidt het bij Kristof Malfait (49) en Dominique Monbaillieu (50), die met hun collectief De Preusketiers het West-Vlaams willen opwaarderen met humor en spitsvondigheden.

Kristof en Dominique, twee collega’s bij CheckNet/Korfine vormen samen De Preusketiers, naar eigen zeggen een collectief dat ‘de preuske beskermer van ’t maghtig West-Vlams’ is.

“Het idee is al een tijdje aan het broeden”, luidt het. “We hebben soms wat teveel creatieve energie die wat moet gekanaliseerd worden. Een maand geleden startten we onze website www.preusketiers.be op en nu zorgen we voor wat communicatie daarrond.

Dominique is een geboren en getogen Lauwenaar. Kristof daarentegen woont in Wetteren, maar is wel helemaal vergroeid met het West-Vlaams. “De roots van mijn familie liggen bij vlaswerkers uit de streek van Zwevegem. Ik woonde nog in Brugge en in Tielt, en mijn vrouw komt uit Bredene. Ik werk daarenboven al 20 jaar in Kortrijk, de band met West-Vlaanderen is dus duidelijk.”

Aanleiding

“Wij verzorgen op ons werk de administratieve rompslomp bij verhuur en zien veel verschillende namen voorbijkomen”, begint Dominique. “Sommige namen zijn dan ook typisch West-Vlaams. In series en reclamespots op televisie zien we de West-Vlaming echter vaak nogal bekrompen overkomen als een harde werker maar een niet te snugger iemand. Dat vinden we jammer. Ons dialect is net een beeldende en scherpzinnige taal. We willen dat met de Preusketiers in de kijker zetten en het West-Vlaams alfabet meer body geven!”

Shop

Momenteel verkopen De Preusketiers op hun webshop T-shirts van ‘Benny Thus’, ‘Esther Belet’, ‘Guy Meught’, ‘Kelly Verbier’, ‘Kelly Verduvels’, ‘Kelly Verwin’ en ‘Tiffany Willen’. “Ze zijn ideaal om het dialect wat bij te sturen, ook bij jongeren!”

“Bepaalde teksten vind je enkel op artikelen, zoals een brooddoos met ‘Kelly Verstutten’, een mok met ‘Kelly Verthé’. De drinkfles die vooral als waterfles gebruikt wordt is ook sprekend met de tekst ‘Kelly Verwin’.” Op de shop op www.depreusketiers.be vind je alle artikelen. “We werken met de kleuren donkerblauw en wit maar voor het WK werd er nu wel een rood T-shirt gelanceerd met de tekst ‘Kelly Verduvels’. We willen uiteraard zoveel mogelijk met lokale producenten te werken voor onze artikelen.”

Dominique en Kristof hebben nog veel ideeën en nog een hele reeks nieuwe figuren en namen in hun hoofd. Aan inspiratie en creativiteit ontbreekt het alvast niet. “Al wie ‘preus’ is op het West-Vlaams, kan dat nu alvast al tonen aan de hand van onze stijlvolle designs”, aldus Dominique die graficus is.

Voe nietn

De Preusketiers commercialiseren niet alles. Zo kan je hun collectief steunen door gratis raamaffiches te downloaden en uit te hangen. “Er worden veel pakjes aan huis geleverd, die soms bij de buren moeten afgeleverd worden. Met een raamaffiche van ‘Benny Thus’, kan je laten weten op welk nummer het pakje mag afgeleverd worden. Die buur kan dan de affiche ‘Jenny Thus’ aan het venster hangen.

Op sociale media lanceren Dominique en Kristof ook elke week West-Vlaamse spreuken die dreigen vergeten te worden en een letter van het West-Vlaams alfabet. “We zijn deze week aan de letter D van Doendegaerd. Eerder kwamen de eerste drie letters van het alfabet al aan bod met Antreneern, Bloelink en Calote.

Dominique en Kristof hebben nog heel wat in petto. “We proberen nog bekende West-Vlamingen te benaderen, er komt nog een rubriek ‘koken met de Preusketiers’ waar we Vlaamse kost voorstellen met West-Vlaamse ingrediënten en we plannen nog sympathieke acties in de publieke ruimte.”


www.depreusketiers.be

https://www.facebook.com/depreusketiers

error: Content is protected !!