Groot feest in en rond het zwembad

Copyright foto Els Deleu

Er werd feest gevierd in en rond het zwembad van Kuurne op zaterdag 17 september.

Dit voor de 50ste verjaardag van het zwembad.

Tijdens een officieel moment in het Sportkaffee dat bij het zwembad ligt, spraken schepen van Sport Jan Deprez en burgemeester Francis Benoit – die even oud is als het zwembad – de aanwezigen toe.

De burgemeesters en schepenen van Sport van de voorbije 50 jaar en de medewerkers van het eerste uur werden op dit officieel moment uitgenodigd en in de bloemetjes gezet.

Er was ook een ruime delegatie van het huidig college van burgemeester en schepenen aanwezig.

Geschiedenis

Het zwembad in Kuurne opende de deuren op 16 september 1972. “Vijf burgemeesters, vier schepenen van Sport, twee sportfunctionarissen, acht cafébazen en tal van redders en personeelsleden verder mogen we vandaag de 50ste verjaardag vieren van het zwembad”, sprak schepen van Sport Jan Deprez.

“50 jaar geleden was ons gemeentebestuur één van de pioniers bij het bouwen van een gemeentelijk zwembad. Onder leiding van burgemeester André Deylgat en schepen van sport Dries Vandekerckhove werd de beslissing genomen met algemeenheid van stemmen. Er werden plannen gesmeed tot het bouwen van een overdekt zwembad met een kostenplaatje van 15.581.000 Belgische frank.”

“De medewerkers van het eerste uur waren zwembadbeheerder Gaby en redders Martin (+), Raf, Ignace en Bernard die veel Kuurnse kinderen leerden zwemmen. Eric Vercoutere (+) en Zeno Vervalle (+) zaten aan de kassa en Marie-Joseph zorgde voor de netheid in het zwembad. Na het zwemmen kon men terecht bij Bernard in de cafetaria.”

“In die 50 jaar kreeg ons zwembad al 2 grondige renovaties: in 1985 waren we genoodzaakt om het dak te vervangen en eind juni 1999 onderging het zwembad onder het bestuur van burgemeester Carl Vereecke en schepen van Sport Germain Vandesompele een volledige renovatie en herindeling zoals we het op vandaag kennen. De kosten om het zwembad te laten voldoen aan de VLAREM-milieunormen bedroegen toen drie keer zoveel als toen het zwembad gebouwd werd. Zolang we voldoen aan de milieuvoorwaarden van de VLAREM-wetgeving kan het zwembad door een eeuwige omgevingsvergunning die vorig jaar toegekend werd open blijven.” De schepen kaartte ondertussen wel het probleem aan van het vinden van voldoende redders, die nodig zijn om het zwembad goed te laten functioneren. “Het beroep ‘redder’ is een knelpuntenberoep geworden.”

Ook de stijgende energiekosten hebben financieel een grote impact op het budget en het meerjarenplan. “We kijken samen met beheerder Farys hoe we die kosten binnen de perken kunnen houden.”

Voor de apotheose van het feestjaar, waar al tal van acties georganiseerd werden, werd er zaterdagavond een festival georganiseerd naast het zwembad.

error: De inhoud is beschermd!