Search

Goud voor Yvan en Rosalia

Yvan en Lily (copyright foto Els Deleu)

Op woensdag 13 april werden Yvan Vandaele (77) en Rosalia Baldacchino (77) op het Harelbeekse stadhuis ontvangen voor hun gouden huwelijksjubileum. Het koppel trouwde in Hornu op 11 december 1971.

Yvan

Yvan werd in Brugge geboren als middelste in een gezin van drie kinderen. Zijn broer is ouder en zijn zus is jonger.

Tot zijn 12de woonde hij op de Komvest in Brugge. Dan verhuisde zijn gezin naar Sint-Andries. Zijn vader was seingever bij de NMBS en zijn moeder deed het huishouden.

Yvan volgde het lager in het Sint-Leocollege. Voor het middelbaar trok hij naar de Jakobinessenstraat in Brugge om er een technische opleiding te volgen.

Hij ging op zijn 18de bij de RTT werken. In de laatste jaren van zijn loopbaan kampte Yvan met hartproblemen. Hij kreeg ook nog darmkanker, waar hij gelukkig van genezen is.

Rosalia

Rosalia – gekend als Lily – werd in Allessandria della Rocca in Italië geboren. Zij was de middelste in een gezin met vijf dochters. Haar oudste zus woont in Sicilië, een andere in Luxemburg en nog twee zussen wonen in Hornu.

Toen Rosalia 4 jaar was kwam ze met haar familie in België wonen. Haar papa kwam er werken in de mijn van Hornu. Haar mama deed het huishouden. Lily ging in Hornu naar school en volgde het middelbaar in Genappe.

Toen ze 18 was ging ze werken bij ‘fonds du logement’, het woningfonds van België. Later werd  dat gesplitst naar de Gewesten. Lily werkte jaren in Brussel en ging er met de trein naar toe. Ze werkte ook nog 7 jaar in Charleroi. Op haar 59ste ging ze met pensioen. In plaats van veel van de vrije tijd te kunnen genieten, moest Lily jaren vechten tegen een hersentumor.

Het huwelijk

Yvan en Lily leerden elkaar kennen op de trein. Ze trouwden op 11 december 1971 in Hornu. Er volgde een Italiaans feest voor vrienden en familie. Na het huwelijk trok het koppel voor een jaar naar Gent, waar hun oudste dochter Isabelle geboren werd. Omdat Yvan toen in Kortrijk werkte verhuisde het koppel naar de Hippodroomstraat in Harelbeke. Zes jaar later werd zoon Franco geboren. Intussen zijn er al twee kleindochters en een kleinzoon.

Vrije tijd

Yvan is graag bezig op de computer, maakt juwelen en is lid van de boekbindersclub in Harelbeke.

Rosalia houdt van bloemschikken.

Ze gaan in plaats van een feest te houden voor hun gouden huwelijksjubileum een weekend naar Amsterdam met kinderen en kleinkinderen.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.