Goud voor Luc en Krista

Luc en Krista - copyright foto Els Deleu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Luc Deschepper (73) en Krista Damman (71) uit Stasegem vierden op vrijdag 13 mei hun gouden huwelijksjubileum in het stadhuis in Harelbeke. Ze werden er ontvangen door burgemeester Alain Top en een delegatie van het gemeentebestuur.

Luc

Luc werd in ‘het moederhuis’ van Zwevegem geboren en groeide op in de Dorpsstraat in Stasegem. In 1951 verhuisde het gezin naar de Spinnerijstraat in Harelbeke. Door de fusies en de hertekening van de grenzen werd kwam dat adres in 1977 bij Kortrijk. Zijn vader was textielarbeider en zijn moeder deed het huishouden. Het gezin telde twee zonen. Luc is de oudste. Hij liep school bij de Broeders van Dale in Kortrijk, waar hij zowel het lager als de eerste drie jaren van het middelbaar volgde. Dan trok hij naar Torhout om er voor leraar te studeren. Hij verbleef er op een streng internaat.

Nadat hij afgestudeerd was kon Luc vanaf 1 oktober terecht in de school in Stasegem waar hij de rest van het schooljaar les gaf. Dan deed hij zijn legerdienst en daarna ging hij aan de slag in de school op de Zandberg in Harelbeke, waar hij 24 jaar les gaf. Hij gaf de laatste 8 jaar van zijn carrière les in de Stedelijke Centrumschool in Harelbeke. Hij stopte in 2004 met les geven.

Krista

Krista werd thuis in Oostrozebeke geboren. Ze is de tweede in een gezin met drie dochters. Haar papa werkte bij Vanleynseele in Kuurne en haar mama deed het huishouden. Ze runde ook een café. Toen Krista klein was verhuisde het gezin naar de Paanders in Meulebeke en iets na Krista’s eerste communie was er weer een verhuis naar Kortrijk. Ze woonden er in de Stasegemsestraat en in de Goedendaglaan. Op beide plaatsen runde Krista’s moeder een café. Krista liep school bij de Zusters Paulinen in Kortrijk. Op haar 14de ging ze werken in de textielsector bij Excello in de Vredelaan in Kortrijk. Toen haar zoon geboren werd bleef Krista thuis om voor het gezin te zorgen.

Het huwelijk

Luc en Krista leerden elkaar kennen na de zondagsmis in het Sint-Janshuis. Het koppel trouwde snel want ze wilden samen grond kopen en daarom moesten ze getrouwd zijn. Op 28 april 1972 zijn Luc en Krista in Kortrijk getrouwd voor de wet en op 29 juli van hetzelfde jaar trouwden ze in de Sint-Janskerk in Kortrijk. Het was een jaar met vreugde en verdriet, want Lucs moeder overleed dat jaar in juni en zijn vader in september.

Luc en Krista gingen in de Hazelaarsdreef wonen. Daar wonen ze nog altijd.

Bart (48), die getrouwd is met Kelly is de enige zoon. Noa en Cato zijn de kleinkinderen.

Vrije tijd

De hobby van Luc is fotografie. Hij volgde hiervoor les in de academie. Later deed hij ook nog kunstacademie. Krista houdt van naaien en herstelwerkjes doen. Sedert 2000 hebben Luc en Krista er een hobby bij met te helpen bij Bart en Kelly in hun zaak.

Twee keer per jaar gaan Luc en Krista op reis. In de winter doen ze een skireis en in de zomer zoeken ze warmere oorden op. Ze trekken graag naar de bergen.