Goud voor Lionel en Mireille

Lionel en Mireille (copyright foto Els Deleu)

Op zaterdag 25 juni werden Lionel Vandoorne (72) en Mireille Declercq (72) uit Bissegem op het Kortrijkse stadhuis ontvangen door schepen Stephanie Demeyer voor hun gouden huwelijksjubileum. Het koppel trouwde in juni 1972.

Lionel

Lionel werd in het ziekenhuis in Doornik geboren als zoon van textielarbeiders Achille Vandoorne en Georgette Raviart. Het gezin woonde in Orcq en verhuisde na de geboorte van Lionel naar Bissegem. Lionel is de oudste van 8 kinderen. Zijn broers en zussen zijn Marcel (71), Chantal (69), Bernard (67), Patrick (66), Marie Thérèse (62), Marie Christine (59) en Myriam (55). Lionel is de dooppeter van zus Marie Christine.

Het kleuter- en lager onderwijs volgde Lionel in Bissegem. Voor het middelbaar trok hij tot zijn 14,5 jaar naar de vakschool van Don Bosco in Doornik. Hij volgde een A3 mechaniek.

Lionel werkte als metaalarbeider bij Vandewiele in Marke, bij Leiko in Wevelgem, bij Alexy in Bissegem, bij Pulmaflex in Wevelgem, bij Nidur in Kortrijk en van 1992 tot hij in 2006 met brugpensioen ging bij Frisa in Kuurne.

Mireille

Mireille werd geboren in het ziekenhuis in Kortrijk. Zij was de enige dochter van magazijnier Marcel Declercq en huisvrouw Mariette Ameye en groeide eveneens in Bissegem op. Ze woonde eerst in de Zuster Parmentierstraat en verhuisde later naar de Koffiehoekstraat. Ook Mireille volgde zowel kleuter- als lager onderwijs in Bissegem. Ze volgde 4 jaar en een trimester humaniora bij de Paulinen in Kortrijk. In 1966 werd Mireille bankbediende bij de Generale Bank – nu BNP Paribas Fortis – in Kortrijk. Daar kreeg ze in 2004 de kans om op 55-jarige leeftijd met pensioen te gaan, kort na de geboorte van haar eerste kleinkind.

Het huwelijk

Lionel en Mireille zaten nog samen in de kleuterklas bij juffrouw Francine.

Hun eerste ontmoeting daarna was in 1965 in de parochiezaal van Bissegem bij de film ‘De Vlaschaard’ van de Milac. Ze ontmoetten elkaar in december 1970 weer in danszaal Van Wonterghem in Kuurne.

Lionel en Mireille trouwden voor de wet op 9 juni 1972. Op zaterdag 17 juni trouwden ze dan in de kerk van Bissegem. Er was feest in zaal Hondschote in Gullegem. De huwelijksreis ging naar Oostenrijk.

Het jonge koppel ging wonen in de Heulsestraat in Bissegem. Na een jaar verhuisden Lionel en Mireille naar de Hugo Verrieststraat in Bissegem, waar ze hun huisje hadden gebouwd. Ze wonen er nog altijd, maar door de naamsverandering van de straat wonen ze nu in de Zonnekestraat.

Hun liefde werd bezegeld met de geboorte van twee dochters, nl. Nathalie in 1974 en Isabelle in 1978. Isabelle is echter in 1980 overleden aan ziekte. Nathalie is gehuwd met Hein Callewaert. De kleinkinderen zijn Nora (18) en Lars en Sien die een tweeling vormen en op 30 juni 16 jaar worden.

Vrije tijd

In zijn jonge jaren voetbalde Lionel. Nu is hij een fervente supporter van Club Brugge.

Lionel is ook muzikant. Hij speelt bariton in de Koninklijke Harmonie Kunst en Eendracht Lendelede.

Hij houdt ook van lezen, zijn collectie mini-treintjes van Märklin, fietsen, wandelen, kubb en reizen.

Mireille zorgt voor het huishouden en poetst graag. Ze zorgt ook voor de financiën. Lionel kookt graag en zorgt dat de tuin er netjes bij ligt.

Lionel en Mireille doen graag alles samen en gaan na hun boodschappen graag een glaasje drinken.

Het koppel is lid van OKRA. Als bestuurslid is Lionel er verantwoordelijke voor de Sport en is Mireille er penningmeester.

Het jubileum

Bij aankomst in het stadhuis van Kortrijk werden Lionel en Mireille verrast met muziek door een delegatie van de harmonie van Lendelede, onder wie ook hun schoonzoon en kleinzoon.

Ze mochten tijdens een drankje ook genieten van het optreden van een drumgroepje die in het stadhuis wat schuilde voor de regen.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen