Search

Goud voor José en Pola

Pola en José (copyright foto Els Deleu)

Op vrijdag 5 juli werden en José Vandenberghe (81) en Pola Vandewiele (77) door een delegatie van het stadbestuur van Harelbeke ontvangen op het stadhuis voor hun gouden huwelijksverjaardag.

José

José werd geboren in Ardooie. Hij groeide op als vierde in een gezin met zeven kinderen. Er waren vijf jongens en twee meisjes. Zijn ouders waren Alidor die in het vlas en later in de bouw werkte en Madeleine die het huishouden deed.

Voor het kleuter- en het lager onderwijs ging José naar de Broerderschool in Ardooie.

Toen hij 13 jaar was ging hij een jaar naar het VTI in Tielt. Hij werkte daarna nog drie jaar met een leercontract. Daar leerde hij stoelen maken.

Rond zijn 18de begon José als meubelmaker bij Georges Heytens in Ardooie. Daarna werkte hij bij De Zetel in Ardooie en bij Marcel Devolder in Kachtem.

Later ging José weer bij Heytens werken. Dat bedrijf was ondertussen door de zoon Raphaël overgenomen. José ging op zijn 58ste met brugpensioen.

Zijn legerdienst vervulde José voor een jaar bij de Luchtmacht op Kleine Brogel in Helchteren.

Pola

Pola werd in Lendelede geboren. Haar ouders Karel en Margriet kregen eerst twee zoontjes die niet lang leefden. Pola was een achterkomertje en groeide als enig kind op. Haar vader was bediende, werkte in de koolmijn en later bij de spoorwegen. Toen Pola 12 jaar was overleed haar vader. Haar mama deed het huishouden.

Kleuter, lager en middelbaar volgde Pola in het Sint-Vincentiusinstituut in Lendelede. Ze volgde huishoudkunde in het middelbaar. Daarna ging ze als naaister werken bij Combes in Lendelede en later aan de snijmachine en in de verpakking bij Drukkerij Feys in Ingelmunster. Dan bleef ze thuis om voor haar gezin en haar mama te zorgen.

Toen Pola vier jaar getrouwd was, overleed ook haar mama.

Het huwelijk

José en Pola leerden elkaar kennen in De Carrousel in Hulste, waar ze allebei voor het eerst binnen gingen.

Na twee jaar verkering trouwden ze op 5 juli 1974 in het gemeentehuis in Lendelede. De week erop – op 12 juli – trouwden ze in de kerk van Lendelede.

Het feest vond plaats in het huis van Pola, waar iemand was komen koken.

José en Paula woonden na het huwelijk bij de mama van Pola in Lendelede. Daar werd ook dochter Marian geboren.

Het gezin verhuisde in 2009 naar de Maagdenput in Harelbeke.

Vrije tijd

José en Pola houden van tuinieren maar doen dat minder dan vroeger. José klust ook graag en Pola doet de huishoudelijke klusjes zoals koken, naaien en breien.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.