Goud voor Joël en Josée

Joël en Josée (copyright foto Els Deleu)

Op zondag 30 oktober vierden Joël Maelfeyt (77) en Josée Ossaer (72) hun gouden huwelijksjubileum in het OC De Stekke in Moorsele. Ze werden er ontvangen door een delegatie van het gemeentebestuur.

Joël

Joël werd geboren in het gewezen Café De Nieuwe Wereld in Bikschote. Zijn vader deed loonwerk met landbouwmachines en had een smidse. Joël is de jongste van drie kinderen. Zijn zus die 10 jaar ouder is, is nog in leven. Zijn broer is overleden. Hij was 8 jaar ouder dan Joël.

Joël liep school in Veurne en volgde dan de opleiding tot Industrieel Ingenieur aan de Zeedijk in Oostende.

Op zijn 24ste begon Joël na zijn legerdienst te werken. Hij werkte 43 jaar bij Barco, zowel in de vestiging in Kortrijk als in Kuurne. Hij was achtereenvolgens ontwerpingenieur, marketing support ingenieur, marketing development manager in kleur kritische markten en marketing manager in Air Traffic Control display systems.

Joël was veel op reis om onder meer voordrachten te geven over de nieuwste display-toepassingen. Hij gaf eind de jaren zeventig eens een demo rond teletekst en E-mail voor het Davidsfonds in Moorsele. Toen was er nog geen internet en moest je bellen naar een server in het Verenigd Koninkrijk om een E-mail te sturen. Er was algemene consternatie toen er een factuur van de lange duurtijd en trage modems toekwam op het gemeentebestuur.

Josée

Josée werd in het ‘moederhuis’ in Diksmuide geboren. Ze groeide op als derde van vier dochters in een landbouwersgezin in Esen, een deelgemeente van Diksmuide. Haar mama overleed dit jaar op 101-jarige leeftijd.

Josée ging eerst in Diksmuide naar school en volgde dan tot 17 à 18 jaar een secretariaatsopleiding in de Kostschool voor Meisjes in Pervijze. Later volgde ze nog verschillende opleidingen in avondschool.

De eerste vijf jaar van haar loopbaan was Josée assistente radiografie in Maria’s Rustoord in Roselare. Dan deed ze enkele interims in Kortrijk en de laatste 27 jaar bouwde ze haar carrière uit bij Roularta Media Groep (RMG) in Roeselare. De laatste jaren was ze er mobiele bediende in heel Vlaanderen. Ze deed veel kilometers om dagelijks vervangingen te doen in de RMG-bijkantoren van de Streekkrant.

Het huwelijk

Joël en Josée leerden elkaar kennen in studentendancing De Memling in Diksmuide, waar alle TD’s van de studenten plaats vonden. Ze kregen een relatie in 1971 en trouwden op 28 oktober 1972 in het stadhuis en vervolgens in de kerk van Diksmuide. “Het was die dag ook heel mooi weer voor de tijd van het jaar”, luidt het.

Het koppel ging eerst voor drie jaar in Marke wonen en trok dan voor twee jaar naar Bellegem. Dan kochten ze café De Statie in de Ieperstraat in Moorsele. Ze verbouwden het gebouw en gingen er wonen. “We wonen er nog altijd en houden er van om tussen twee vliegvelden in te wonen”, zeggen ze.

De kinderen zijn Nele (48) die getrouwd is met Sven De Backer, Katrijn (47) die getrouwd is met Geert Van der Mieren en Anneleen (39) die getrouwd is met Wout Neys.

“De kinderen wonen ver, nl. in Boom, de Kalmthoutse heide en Houtvenne, maar we zien de kinderen en kleinkinderen elke maand wel eens. In Covid-tijden gebruikten we veel Whats’App.”

De kleinkinderen zijn Noor (16), Friedl (16), Arthur (14), Louis (14), Ella (10) en Juliette (8).

Vrije tijd

Joël en Josée houden beiden van tuinieren en fruit kweken in hun eigen boomgaard. Joël is allergisch voor tomaten maar kweekt die wel graag. Hij kweekt ook graag zeer hete pepers. Josée zorgt dan weer voor veel suikervrije confituren en conserveert fruit en groenten.

Josée zingt in het Sint-Jozefskoor in Roeselare en in Ars Vocalis in Kortrijk. Joël doet de klankopnames voor de koorleden.

Het koppel gaat ook graag samen op reis naar Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.  Ze bezoeken er graag tuinen en combineren hun reizen nogal vaak met een beurs voor radiomateriaal. Josée dient al van voor de GPS er was als VPS, nl. Vrouwelijk Persoonlijke Support, iets wat niet mis kan gaan.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen