Search

Goud voor Jacques en Diana

Jacques en Diana (copyright foto Els Deleu)

Op zaterdag 24 september werden Jacques Labarque (75) en Diana Gabriel (79) in het OC De Stekke voor hun gouden huwelijksjubileum ontvangen door een delegatie van het gemeentebestuur van de gemeente Wevelgem.

Jacques

Jacques werd in Wevelgem geboren. “Mijn vader was een Vlaming die mijn Poolse moeder had leren kennen tijdens de oorlog in Frankrijk, waar mijn moeder in 1939 naar toe gekomen was. Na hun huwelijk woonden mijn ouders nog een tijdje in Frankrijk. Daar is ook mijn broer – die drie jaar geleden overleden is – nog geboren. Bij mijn geboorte woonden mijn ouders al in Wevelgem.” Jacques groeide er op op de Wijnberg.

Hij liep school in het Sint-Pauluscollege in Wevelgem en ging dan werken als mecanicien-specialist bij RTT, later Belgacom. Hij volgde er intern verschillende opleidingen voor zijn werk in de electromechanische centrales. Hij werkte voor Belgacom onder meer in Antwerpen, Brussel, Gent en Kortrijk. “Ik heb mijn werk altijd met hart en ziel gedaan”, zegt hij.

Diana

Diana is een echte Ieperling. Ze werd er geboren en groeide er op in een gezin van 6 kinderen, waar er eentje al aan vier maanden overleed. Er zijn er nog drie in leven.

Zij ging tot haar 14de naar school in Ieper. Dan ging ze werken, ze maakte protemonnees.

Diana was krantenbezorgster. Ze droeg in Moorsele de Streekkrant en de Atlas rond. Ze was daarnaast ook huisvrouw en zorgde voor haar gezin.

Het huwelijk

Jacques en Diana leerden elkaar kennen toen Jacques in een café in de Roeselarestraat in Wevelgem aan het biljarten was. “Ik was mee met mijn zus en we gingen uit met de trein. Zo kwamen we in Wevelgem binnen in dat café”, vertelt Diana.

Het koppel trouwde op 1 september 1972. Ze gingen eerst in de Nieuwstraat in Wevelgem wonen tot ze hun huis kochten in Moorsele. “Moorsele was toen nog een dorp, maar in die 50 jaar is er veel veranderd”, aldus Jacques. Het koppel woont er in de Ieperstraat.

De kinderen zijn Mario (52, met Virginie Vanbiervliet) en Anja (48, met Rico Martens). De kleinkinderen zijn Aaron Labarque (23), Jonas Baekelandt (20) en Jens Baekelandt (bijna 18).

Vrije tijd

Jacques is officier geweest bij de brandweer in Moorsele. Hij was ook 28 jaar lang ambulancier voor de dienst 112 (vroeger 100).

Nu houdt hij zich bezig met klusjes en vult hij sudoku’s in. Diana maakt woordzoekers en doet het huishouden.

Jacques en Diana spelen ook allebei petanque. Ze zijn lid van de Maandagsmitters waarvoor Jacques de verantwoordelijke is. “We speelden vroeger in garage Noppe maar spelen nu op de Kwadries in Gullegem met onze club.” Jacques en Diana zijn ook lid van PC Gullegem (petanqueclub Gullegem).

“Af en toe kamperen we nog. We gaan wel eens een weekend naar de Ardennen, maar we gaan ook wel eens met het vliegtuig weg. Portugal, Polen en Duitsland zijn maar enkele van de landen waar we al naar toe trokken.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.