Goud voor Freddy en Gerda

Copyright foto Els Deleu

Freddy De Jaegere (75) en Gerda Sabbe (69) vierden op zaterdag 13 november hun gouden huwelijksjubileum in het Kuurnse Gemeentehuis.

Freddy

Freddy werd in Kortrijk geboren als zoon van André De Jaegere en Cécile Derous. Hij groeide op met een jongere zus. Zij is echter op 19-jarige overleden.

Freddy groeide in Kortrijk op en ging naar het kleuter bij de zusters in de Rekollettenstraat en naar het lager bij de broeders in de Overleiestraat op Sint-Elooi. Na het zevende leerjaar trok Freddy naar het VTI in Waregem om er tot zijn 18de de opleiding Elektriciteit te volgen. Na zijn legerdienst van 12 maanden werkte hij als buschauffeur bij de NMVB. Dat was echter niet zijn ding. Hij werkte ook al elektricien in het onderhoud. In 1969 startte hij bij Electrabel als hulpverbinder, later werd hij verbinder. Uiteindelijk werkte hij in de eerste interventie. Daar werd hij als eerste opgeroepen, moest hij de situatie inschatten en soms bijstand vragen voor de herstelling. Bovenop zijn dagtaak werkte Freddy ook 26 jaar bij de wachtdienst. In 2005 ging hij met pensioen.

Gerda

Ook Gerda werd geboren in Kortrijk. Zij is de dochter van Roger Sabbe en Agnes Vanhoutte. Ze heeft één jongere broer. Ze groeide op in Hulste en ging naar de basisschool bij de zusters vlakbij café Tivoli. Na het zesde leerjaar trok ze naar Bijstand in Kortrijk waar ze drie jaar de opleiding Snit en Naad volgde. Dan ging ze als magazijnierster bij een firma in stoffen in de Veldstraat aan de slag. Na enkele jaren startte ze bij Parfumerie Vandenbussche, een groothandel langs de Brugsesteenweg. Daar werkte ze 25 jaar. Later bleef Gerda thuis om het huishouden te doen en voor de kinderen te zorgen. Ze maakte kledij voor het hele gezin.

Het huwelijk

Gerda nam een bus waar Freddy chauffeur was. Aangezien er al veel volk op die bus zat stond Gerda vaak vlak naast de chauffeur en ze raakte aan de praat met Freddy. Toen Freddy van werk veranderde verloor hij Gerda uit het oog. Later zag hij haar opnieuw. Gerda herkende hem aanvankelijk niet maar al snel stonden ze te praten. Het eerste afspraakje ging naar de Paasfoor. Freddy mocht voor het eerst binnen bij Gerda thuis met Kerstmis. Het had hevig gesneeuwd en daardoor mocht hij blijven overnachten. Op 9 juni 1971 trouwden ze. Er was een dansfeest met orkest in Gasthof Astrid.

Het koppel ging in de Muizelstraat in Hulste wonen. In 1974 verhuisden Freddy en Gerda naar de Graskant in Kuurne. Daar woonden ze tot ze in 2002 naar de Molenwieklaan verhuisden.

Er kwamen met Martine, Isabel en Nelde drie dochters. Vere, Fran en Maya zijn de drie kleinkinderen.

Hobby’s

Freddy leest graag boeken. Vooral biografieën en boeken over de oorlog interesseren hem. Hij kijkt op televisie graag naar documentaires. Met de vriendenkring van Electrabel organiseert hij activiteiten voor de actieve en gepensioneerde medewerkers. Hij is ook bestuurslid van de staatsgedecoreerden en voorzitter van de Leopoldisten. Hij is ridder in de Orde van het Belgisch Kruis.

Gerda houdt van puzzelen.

Freddy en Gerda zetten zich ook in voor de vriendenkring van wzc H.Familie.

Ze trokken graag op reis naar Calpé waar ze tijdens de zomer telkens een maand verbleven. Ook de Moezelstreek en het Zwarte Woud in Duitsland zijn favoriete reisbestemmingen.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen