Goud voor Frans en Estella

Frans en Estella (copyright foto Els Deleu)

Op zaterdag 16 oktober konden Frans Lefebvre (75) en Estella Hoirelbeke (72) uit Bellegem uiteindelijk met hun familie feest vieren voor hun gouden huwelijksjubileum. Ze trouwden op 3 april 1971.

Frans

Frans werd thuis in Bellegem geboren als zoon van aannemer Georges Lefebvre en Rachel Vervaecke. Zijn broers en zussen zijn Noël (80), Rosa (77), Marc (73), Luc (70) en Ria (58).

Frans ging naar de jongensschool in Bellegem. “Mijn vader was aannemer en werkte veel voor Bockor in Moeskroen. Hij ondervond het probleem van geen Frans te kennen, en zo liep ik mijn eerste drie jaren in het middelbaar school in het Sint-Jozef in Moeskroen. Daarna trok ik naar het Sint-Amandscollege.” Dan ging hij een jaar naar KULAK en hij trok dan naar het Sint-Jansinstituut in Brugge waar hij de richting Verpleegkunde volgde. Hij kon onmiddellijk nadat hij afgestudeerd was – op 1 juli 1969 – beginnen werken in de operatiezaal van Kliniek Maria’s Voorzienigheid in de Loofstraat in Kortrijk. Toen Frans echter het jaar erop de kans kreeg om bij de medische dienst van de firma Bekaert aan de slag te gaan, nam hij dit met beide handen mee. Hij werkte er 20 jaar in drie ploegen. “Dan volgde een herstructurering en vloeiden heel wat werknemers af. Er werkten geen 500 mensen meer in de nachtploeg, en daardoor moest er geen verpleger meer zijn. Ik werkte dan nog enkele jaren in twee ploegen tot in juni 2006. Ik was de laatste verpleger op de payroll van Bekaert.”

Estella

Estella werd in Hasselt geboren. Haar ouders waren beroepsmilitair Julien Hoirelbeke en naaister Maria Reynders. “Mijn moeder was van Limburg en mijn vader van Gits. Door mijn vaders werk als beroepsmilitair verhuisden we een paar keren. We woonden nog in Linden bij Leuven en landden uiteindelijk in 1958 in Assebroek.”

Ook Estella wou verpleegster worden en zij startte de opleiding in het jaar 1967, aan dezelfde school waar Frans zat in Brugge. Na het afstuderen mocht ze beginnen werken in het Sint-Janshospitaal in Brugge. In 1971 verhuisde ze naar het Onze-Lieve-Vrouw Hospitaal in de Budastraat in Kortrijk. Estella werkte vier jaar in dagdienst. Nadat haar tweede kindje geboren werd veranderde ze naar de nachtdienst. “Toen viel met de fusie de dienst intensieve en hartbewaking waar ik werkte weg in het Hospitaal.” In 2002 verhuisde Estella naar Maria’s Voorzienigheid waar ze nog op de dienst geriatrie werkte en een kleine vijf jaar de nacht deed op een observatieafdeling.

Fuif

Frans en Estella zaten op dezelfde school en leerden elkaar kennen op een fuif in Brugge. Ze trouwden op 3 april 1971 in Brugge en kwamen in Bellegem wonen.

De kinderen zijn Koen (49) die getrouwd is met Ingfild Noreillie, Veerle (47) die getrouwd is met Peter Clays en Wouter (44) die getrouwd is met Julie Buysschaert. Frans en Estella zijn ook pépé en mémé van Jasper (24), Charlotte (23), Marie (20), Lieze die in 2001 geboren werd en in 2003 overleden is, Tibo (bijna 20) en Raf (13).

Vrijwilligerswerk

In Bellegem zijn Frans en Estella goed gekend. Frans zetelt nog in de kerkraad in Bellegem, hij is secretaris van Okra, van de kerkfabriek en van Beweging.net Bellegem. Hij is penningmeester van de kerk van Aalbeke en doet nog vrijwilligerswerk voor Ziekenzorg waar hij zich inzet als rolwagenbegeleider en verpleegkundige. Hij zit ook in het bestuursorgaan van de seniorenclub van Bekaert.

Vroeger was hij bestuurslid bij KSV Bellegem, voorzitter van de Jeugdraad en van OC De Wervel in Bellegem.

Van 1981 tot 2000 zetelde Frans ook in de gemeenteraad.

Estella was nog voorzitter van Femma, deed het secretariaat van de parochie Sint-Amandus in Bellegem en in haar vrije tijd ging ze bloemschikken.

Zaterdag

Op zaterdag 16 oktober was er een dankviering voor Frans en Estella in de Sint-Amanduskerk in Bellegem. Daarna werd er feest gevierd voor hun jubileum.

error: Content is protected !!