Goud voor Eugeen en Gilberte

Gilberte en Eugeen (copyright foto Els Deleu)

Op zondagvoormiddag 10 oktober werden Eugeen Loosvelt en Gilberte Devooght op het Kuurnse gemeentehuis ontvangen voor hun gouden huwelijksjubileum. Het koppel trouwde op 15 januari 1971.

Eugeen werd geboren in café Peter Benoit in Harelbeke. Hij is de zoon van Louis Loosvelt en Clotilde Cnudde en groeide op met twee zussen.

Eugeen ging naar de kleuterschool op het Eiland in Harelbeke. Het lager volgde hij eerst in de Tuinstraat en daarna trok hij naar de jongensschool. Hij was een knappe leerlingen en mocht van het zesde leerjaar onmiddellijk over naar het achtste leerjaar. Daarna ging hij de opleiding Elektrotechniek volgen aan de Technische school aan de Sint-Janslaan in Kortrijk. Dat is nu het PTI. In 1959 haalde Eugeen het diploma Technicus Elektriciteit.

Gilberte werd als dochter van Marcela Devooght geboren in Torhout.

Ze volgde zowel kleuter- als lagere school in Torhout en later in de gemeenteschool in Lichtervelde.

Werk

Op haar 14de ging Gilberte aan de slag in een weverij, waar ze verschillende taken uitvoerde. Toen Gilberte 16 jaar was werd ze dienstmeid in Roeselare. Ze werkte hard voor kost en inwoon in een huis en in een winkel. Enkel de zondanamiddag kreeg ze vrijaf. Toen ze 19 jaar was ging Gilberte bij een tante wonen en ging ze aan het werk in een naaiatelier in Torhout. Na haar huwelijk en de geboorte van dochter Saskia ging Gilberte werken bij textielbedrijf Vanneste-Verwee en bij Vanhoutte in de houtbewerking. Ze nam later deel aan een examen bij stad Harelbeke en ging er aan het werk in het onderhoud bij de mobiele ploeg.

Eugeen werkte bij de firma Elinco in Deerlijk en daarna bij de firma Vandendriessche. Na zijn legerdienst werkte Eugeen in een aantal firma’s tot hij in 1977 begon als operator-technicus in de Rijksnormaalschool in Kortrijk.

In 1987 haalde Eugeen de eerste plaats bij een examen Technicus niveau 2 bij de Waterzuivering en hij kon er beginnen werken in Harelbeke. Later behaalde Eugeen nog een getuigschrift Klaarmeester in de Waterzuivering.

In 2002 ging Eugeen met pensioen en Gilberte volgde in 2009.

Gezin

Gilberte en Eugeen ontmoetten elkaar voor het eerst op de opening van het zwembad bij de Rijksbasisschool in Harelbeke in 1970. Eugeen bracht haar tegen 21.30 uur naar huis in Lichtervelde, maar ze maakten nog geen afspraak. Ze zagen elkaar terug op een feest in Ardooie en later in de Palma, waar ze hun eerste afspraak maakten.

Na zes maanden verkering trouwden Gilberte en Eugeen op 15 januari 1971. Ze woonden eerst een tijdje mee en kwamen in 1972 in de Molenwijk in Kuurne wonen. Het koppel heeft een dochter Saskia (met partner James). Ella en Zoë zijn de twee kleindochters.

Hobby’s

Tijdens haar actieve werkperiode was er voor Gilberte niet veel tijd voor hobby’s. Na haar pensioen kwam hier verandering in. Ze volgde een cursus bloemschikken en schonk met nieuwjaar steeds een bloemstukje aan de buren. Daarnaast maakte Gilberte ook wenskaarten. Tegenwoordig geeft ze zelfs workshops. Gilberte is een vaste bezoeker aan de hobbybeurs, waar ze elk jaar nieuwe dingen ontdekt.

Eugeen en Gilberte maken ook graag een ritje met de fiets.

Muziek

Eugeens grote hobby is muziek, de rode draad door zijn leven.

Hij volgde vanaf zijn achtste de opleiding in de academie van Harelbeke. Op zijn 14de behaalde Eugeen de eerste prijs Notenleer en in 1957 de eerste prijs Sax en de Prijs van Uitmuntendheid.

Op zijn 15de speelde Eugeen al samen met zijn nonkel Noël in een orkest in café Zelzate in Heist-aan-Zee.

Zijn eerste vast orkest was The Novelty Band en het eerste optreden was tijdens Stasegemkermis in café De Zwaan, waar hij drie dagen na elkaar speelde.

Na zijn legerdienst speelde hij sax en klarinet bij het orkest van Roland Keereman. Ze speelden op verschillende grote feesten, onder meer Le Bal dur rat mort en ze begeleidden ook Nicole Jossy.

Eugeen richtte met The Sfinks ook een eigen orkest op. Daar speelde hij sax, klarinet en basgitaar. Met deze band speelde Eugeen ook in café Den Ezel.

Hij speelde in die periode ook bij Take Five uit Ronse.

In 1968 speelde Eugeen vast bij orkest Aldilla, die Truus, Norma Hendy, Ann Christy en Freddy Breck begeleidde.

Hij was ook muzikant bij de Urban Sax en bij de United Big Band uit Aalbeke.

In 1996 richtte hij samen met Hugo Huysentruyt en Stefaan Vansteenkiste The Shadows Sound op. Ze gaven verschillende optredens in de streek en ook in het buitenland.

Eugeen speelde ook een vijftal jaar mee in de Kortrijkse Revue.

Nu is hij nog steeds actief in The Shadows Sound, Take Five, The Modern Bigband en BBKey.

Elke dag oefent Eugeen nog enkele uren.

error: De inhoud is beschermd!