Search

Goud voor Antoine en Rosa

Rosa en Antoine (copyright foto Els Deleu)

Op zaterdag 2 december vierden Antoine Casteleyn (74) en Rosa Vanhoutte (74) hun gouden huwelijksjubileum in de Goederenloods in Wevelgem.

Antoine

Antoine groeide in de Oudenaardsestraat in Stasegem op. “We woonden op een boerderij op Steenbrugge”, vertelt hij.

“We waren met vier, de twee oudsten waren meisjes en de twee jongsten waren jongens. Mijn tweede zus is al overleden.”

Antoine ging aan Deerlijk Statie naar de lagere school. Toen gingen we te voet langs de sporen. We moesten wel in Stasegem onze plechtige communie doen.

Voor het middelbaar trok Antoine naar het Sint-Amandscollege in de Collegewijk in Harelbeke. Hij deed er het voorbereidende jaar en dan nog drie jaar moderne. Daarna ging hij naar de ‘vakschool’ in Kortrijk om er elektromechaniek te volgen.

Na zijn schooltijd moest Antoine nog naar het leger. “Ik mocht als oudste zoon in België blijven, en lag eerst in Turnhout en daarna in Brasschaat. Ik kon elke week naar huis komen.”

Na zijn legerdienst ging Antoine bij de gebroeders Vanhauwaert werken, dat was het bedrijf Makova in Kuurne.

“Daar maakten ze bakkers- en vlasmachines. Ik heb daar veel tandwielen gemaakt. We moesten er frezen en draaien en werkten er 45 uur per week, zelfs op zaterdagvoormiddag.”

“Ik wou dan naar LVD gaan, maar er was een overeenkomst binnen de sector dat er geen personeel van elkaar overgenomen werd. Daarom trok ik eerst voor zes maanden naar de ijspiste Finlandia en trok ik daarna naar LVD. Na er drie jaar in het bedrijf in Gullegem te werken, heb ik er de baan gedaan. In 2000 ging ik werken in LVD in Bissegem. Toen het daar na een jaar of zes verkocht werd, ging ik weer naar Gullegem, waar ik nog 2 jaar werkte en dan op mijn 58ste met prépensioen ging.”

Rosa

Rosa werd in Waregem geboren. Ze groeide in Desselgem op als zevende in een landbouwersgezin met acht kinderen. “We waren met vier meisjes en vier jongens. Er zijn er nog vijf in leven.”

In Desselgem ging Rosa naar de meisjesschool. Daarna trok ze naar Waregem naar school en dan naar Anzegem, waar ze een voorbereiding tot verpleegster kreeg. “In Oudenaarde was er een verpleegsterschool voor meisjes met verplicht internaat. Daar leerde ik voor verpleegster. Om de twee weken waren we verplicht om er op zaterdag en zondag te blijven om er stage te lopen.”

Rosa werkte in het Hospitaal in Kortrijk. De eerste negen jaar van haar loopbaan werkte ze er op pediatrie. Van daar ging ze naar de revalidatie in De Nieuwe Lente in Heule. Daarna kwam ze terug naar het hospitaal om er op de revalidatie te werken. Daar ging ze ook met pensioen.

Het huwelijk

Antoine en Rosa leerden elkaar kennen in de ‘Golden River’ in Deerlijk. “Dat was een dancing met jukebox.” Na een kleine vijf jaar verkering trouwden ze op 30 november 1973 voor de wet.

Het was de bedoeling om de week erop voor de kerk te trouwen, maar Rosa werd in die week het slachtoffer van een ongeval en moest geopereerd worden. Daardoor werd het kerkelijk huwelijk uitgesteld tot 16 februari 1974.

“We kwamen onmiddellijk in onze huidige woning in Wevelgem wonen”, vertellen Antoine en Rosa. “We woonden eerst een paar maanden in de kelder tot de benedenverdieping klaar was.”

Er zijn drie kinderen in het gezin, nl. Griet (47, met Frederik), An (45, met Wouter) en Piet (41, met Roxane).

De kleinkinderen zijn Lisa (21), Tuur (20), Daan (19), Josse (18), Noor (16), Bas (13), Arno (8), sterrenkindje Lou dat zes jaar geleden geboren werd en Lucie (4).

Vrije tijd

Antoine is al een vier- à vijftal jaar bezig met de restauratie van een tractor, die hij helemaal aan het reviseren is. Ondertussen hielp hij ook met het verbouwen van de huizen van de kinderen. “Ze kochten allemaal huizen met veel werk aan,” zegt hij. Als de buren iets vragen om te doen, staat Antoine ook altijd klaar.

Rosa gaat een namiddag per week naar de lessen ‘Creatief in de woning’ bij Scala. “Vroeger ben ik nog computerlessen gaan volgen. Ik zou dat eigenlijk nog eens moeten doen, want er verandert veel.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.