Search

Goud voor André en Roos

André en Roos (copyright foto Els Deleu)

André Demuynck (74) en Roos Desmet (71) uit Heule werden op zaterdag 30 maart op het Kortrijkse stadhuis ontvangen door gemeenteraadslid Stephanie Demeyer voor hun gouden huweljiksjubileum.

André

André, ook gekend als Drétje, werd in Zwevegem geboren. Hij is de jongste van de drie zonen van metaalbewerker Charles-Louis Demuynck en huisvrouw Alice Aelvoet. Zijn oudste broer is in januari 85 jaar geworden. De tweede broer is al in 2006 overleden.

André ging na het lager dat hij in de vrije basisschool in Otegem volgde naar Avelgem om er hout en metaal te volgen. Tijdens zijn legerdienst was hij medisch verzorgende in Gent en Spies (Duitsland).

Hij werkte van 1963 tot 1974 als wever bij Mekeirle in Vichte. Dan ging hij aan de slag als metaalbewerker bij Bekaert in Zwevegem, waar hij bleef tot aan zijn pensioen.

Roos

Marie-Rose (Roos) werd in Kortrijk geboren als oudste in een gezin van zes kinderen. Haar ouders waren Marie-Thérèse Dury en Raphaël Desmet (in Heule gekend als ‘Smetje’) die chauffeur was bij wasserij Sint-Job in Heule en ook vrijwillig brandweerman in Heule was. Van haar drie zussen en twee broers is er in 2018 een zus overleden op haar 56ste.

Roos ging in Gullegem naar het lager en volgde in het middelbaar Snit en Naad in het Spes Nostra Heule.

Ze startte haar loopbaan bij confectiebedrijf Babydream en ging dan voor een jaartje werken bij supermarkt Unic in Heule. Dan werkte ze tot het einde van haar loopbaan bij confectiebedrijf Deltex, dat later Bel & Bo werd in Deerlijk.

Vroeger deed Roos samen met haar vriendin Jeannine weekendwerk in feestzaal ‘De Concordia’ in Lendelede.

Het huwelijk

André en Roos leerden elkaar in augustus 1973 kennen op vakantie aan zee, waar ze op dezelfde camping in Bredene logeerden. Ze ontmoetten elkaar daar in het uitgangsleven.

Ze trouwden op 8 maart 1974 in het gemeentehuis en dan in de Sint-Eutropiuskerk in Heule. Er was feest met het orkest ‘The Manhattan Boys’ in De Gilde in Zwevegem.

Het koppel ging in een huurwoning in Zwevegem wonen. Eind 1976 verhuisden André en Roos naar hun nieuwe woning in Zomertij in Heule, waar ze nog altijd wonen en fantastische buren hebben.

De kinderen zijn Cindy (49) en Jurgen (47) die getrouwd is met Veerle Lebon.

Opa Dré en oma Roos hebben vier kleinzonen, nl. Emile (21), Thomas (18), Henri (bijna 16) en Mathis (bijna 16).

Vrije tijd

Als kind melkte André koeien op hun kleine boerderij thuis. Hij deed ook aan krielhaansport. In 1964-1965 won hij daarbij het Koningschap.

Als volwassene deed André powerlifting (gewichtheffen) en bodybuilding. Hij deed ook wedstrijden mee en werd in 1983 Belgisch Kampioen gewichtheffen. André had ook een eigen gewichtheffersclub en baatte deze samen met een vriend uit in het Groeningeheem in Kortrijk. Hij werd er bijgestaan door zijn vrouw. Roos sportte ook zelf mee.

André was ook scheidsrechter bij gewichtheffen en bodybuilding en hij is ook gediplomeerd sportverzorger. Hij mocht zelfs eens Arnold Scharzenegger ontmoeten in Parijs toen deze bodybuilder was. De liefde voor het gewichtheffen kon André doorgeven aan enkele van zijn kleinzonen, die enkele keren per week naar de ‘Gym’ gaan hiervoor.

Roos herstelde veel kledij en maakte ook zelf veel kledij voor de kinderen. Naaien is voor haar pure ontspanning.

Ze trekt op maandag ook naar de markt in Kortrijk en geniet dan ook met enkele vrienden van een koffietje. Vroeger gingen ze hiervoor naar De Sterre en later naar De Klokke op de Grote Markt.

Roos gaat overal naar toe met de fiets.

Ook om mensen te helpen staat Roos altijd klaar. Ze zorgde veel voor haar kleinkinderen maar ook voor zieke buren, familie en vrienden. Dat doet ze nog altijd. Ze is ondertussen ook al 17 jaar Andrés thuisverpleegster, want hij is Parkinsonpatiënt. Ze staat dag en nacht voor hem klaar en ook hun kinderen zijn haar hier zeer dankbaar voor.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.