Van vrijdag 9 tot en met vrijdag 23 december kan je in de Pompenzaal in Transfo in Zwevegem genieten van het theaterspektakel R.U.R. door theatergezelschappen Klakkeboem uit Zwevegem, Die Ghesellen uit Deerlijk, Spinsels uit Gullegem, InTeam uit Zwevegem en de Klakkeboem-Kids.
Het initiatief voor R.U.R. – wat staat voor Rossums Universele Robotfabriek – werd genomen door Klakkeboem. Kurt Velghe, die het stuk regisseert las in 2018 een artikel in het magazine van theaterorganisatie OPENDOEK over het stuk R.U.R., een stuk uit 1920 van de Tsjechische schrijver Karel Čapek. “Hij introduceerde het woord ‘robot’ in de huidige betekenis. Het stuk was science fiction geïnspireerd,” aldus Kurt.
Samenwerking
Kurt vond R.U.R. interessant voor Klakkeboem. “Zo’n groot theaterspektakel konden we echter niet alleen realiseren. We vonden Die Ghesellen uit Deerlijk, Spinsels uit Gullegem, InTeam uit Zwevegem en de Klakkeboem-Kids bereid om ook mee te werken. Het is een gezamenlijke productie geworden.”
Bryan Buddaert, die opgroeide in Zwevegem-Knokke en nu in Kruisem woont zag het zitten om productieleider te zijn. Bryan begon met theater bij Klakkeboem. Hij behaalde een Bachelordiploma in Theatertechnieken en was tot corona begon zelfs een tijdje professioneel met theater bezig. Kurt regisseert en doet het creatieve en Bryan staat in voor alles wat errond hangt en het praktische. “We hebben een nauwe samenwerking en vragen elkaar advies”, luidt het.
R.U.R.
Het verhaal speelt zich af in ‘een niet nader gedefinieerde toekomst’. Harry Rossum is directeur van R.U.R., waar robots geproduceerd worden die verkocht worden als fabrieksarbeiders of huishoudhulpjes. Er zijn ondertussen al drie generaties robots en ze zien er altijd maar menselijker uit. Als Helena Gloriov op bezoek komt, is ze onder de indruk van de ‘menselijke’ robots en ijvert ze voor gelijke rechten voor robots en mensen.
Ondertussen werkt Dr Fabry in het geniep aan een verbeterde versie van de robots. Hij gaat echter te ver en voor men het beseft zijn de robots bezig met een plan om de mensheid om zeep te helpen.
Het stuk wordt gebracht in de Pompenzaal van Transfo in Zwevegem. “We kozen voor deze locatie omdat we een spectaculair decor wilden voor de robotfabriek. Deze setting met een ‘fabriekslook’ leent zich hier uitstekend toe.” 19 acteurs en voorlopig 20 figuranten zullen aan het werk zijn. “Ik hoop om nog wat extra figuranten te vinden”, zegt Kurt.
“We willen iets laten zien wat de mensen nog nooit zagen.”
Volgens Kurt is het stuk R.U.R. wat in de vergetelheid geraakt. “Het werd in de jaren twintig geschreven en speelt zich af in ‘een toekomst’. Het stuk ging in première in Londen en het werd ook in Tsjechië gespeeld. Hoewel het stuk honderd jaar oud is, is het indrukwekkend hoe vooruitstrevend het geschreven is.”
Johan Depaepe en Bieke Van Laeken, beiden uit Zwevegem hebben het stuk herschreven en het naar het ‘nu’ gebracht met de hedendaagse problematieken zoals racisme, Me too, hoe ver we kunnen gaan in de AI (Artificial Intelligence), enz…
“Het decor zal voor het publiek een echte verrassing worden. “We willen de ‘Waauw-factor’ blijven houden tot op het einde.”
Tot nu toe werk(t)en al een kleine 100 medewerkers mee aan R.U.R.
“We kunnen dit organiseren dank zij de steun van de Gemeente Zwevegem, waarvoor we héél dankbaar zijn. We krijgen ook subsidies van de Vlaamse Overheid voor talentontwikkeling en samenwerking met verschillende gezelschappen.
Praktisch
De voorstellingen vinden telkens om 20 uur plaats in de Pompenzaal van Transfo in Zwevegem. De data van de voorstellingen zijn vrijdagen 9, 16 en 23 december, zaterdagen 10 en 17 december, zondagen 11 en 18 december, dinsdagen 13 en 20 december en woensdagen 14 en 21 december.
Volwassenentickets kosten 20 euro, voor groepen van minstens 20 personen kunnen groepstickets aan 18 euro besteld worden. Jongeren tot 21 jaar betalen 15 euro.
Reserveren kan via https://app.arkadiia.be/public/reserveren_44
Parkeren kan het best op de parking van OC De Brug in de Otegemstraat 276 in Zwevegem. Van daar kan je te voet langs het Kanaal naar de inkom. Alles is rolstoeltoegankelijk.
Op de website staat de weg onder ‘mobiliteit’ beschreven samen met een plannetje.
https://www.facebook.com/RURtheaterstuk