Search

Gewezen Barco-collega’s stellen samen tentoon

Christiane Vandamme (links) en Mady Herman (rechts) - copyright foto Els Deleu

Mady Herman (67) uit Heule en Christiane Vandamme (67) uit Harelbeke zijn twee gewezen collega’s van bij Barco. Ze stellen voor het eerst samen tentoon in het André Demedtshuis in Wielsbeke. Ze nodigden ook Nicole Nuyttens uit Beveren-Leie uit om samen werken te tonen tijdens die expo die loopt van zaterdag 3 tot en met zondag 25 september en telkens op zaterdag en zondag open is van 14 tot 18 uur.

“We werkten allebei in Barco in onze jonge jaren”, vertellen Mady en Christiane die ondertussen met pensioen zijn. Mady begon er in 1968 en Christiane in 1972. Christiane werd er délegué. “Toen we er samen werkten in de vestiging in Kuurne stonden we tijdens de pauzes soms samen eentje te roken.”

Christiane was bediende en werkte voor Barco in Kuurne en in Kortrijk.

Mady was in Barco in Kuurne begonnen maar na een splitsing werd er een gedeelte gestart in de Theodoor Sevenslaan. “De laatste zes jaar van mijn loopbaan werd alles van automatisering samengebracht in Poperinge. Dat werd door Barco verkocht en ik werkte die laatste jaren dus niet meer voor Barco.”

Christiane was al lang bezig met het maken van pentekeningen. Ze was al lid van de Sint-Lucasgilde in Kortrijk toen ze samen met Mady in Barco werkte en overhaalde Mady om ook in de Sint-Lucasgilde te komen, aangezien ze beiden bezig waren met kunst. Op vandaag zetelen beide vrouwen in het bestuur van de Sint-Lucasgilde in Kortrijk.

Barco

“We wilden al lang eens iets doen met onze kunst en zo mensen van Barco terugzien. We plannen dit al wel vijf jaar maar altijd werd dit uitgesteld. Ofwel paste het voor één van ons niet, en dan kwam corona.”

Mady en Christiane hebben veel vrienden van bij Barco en willen via deze weg onze vroegere collega’s eens uitnodigen om te komen kijken en hen eens terugzien. Je kan nooit weten dat we die gasten die ook met kunst bezig zijn kunnen aanmoedigen om eens iets te organiseren.”

We hebben op het werk al eens een kunsttentoonstelling gedaan met één of ander feest. Met 10 à 12 mensen maakten we op dat moment ook postkaarten ten voordele van Kom op Tegen Kanker.”

Kunst

Christiane maakt pentekeningen en aquarellen. Mady werkt vooral met glaskunst en zal haar werken gemaakt via glasfusing en ook haar geo-abstracte etsen tonen. “We kozen Nicole om samen met ons tentoon te stellen. Nicole doet al heel haar leven aan kantklossen en verwerkt het kantklossen in haar werken. We zijn van de streek van het vlas en in Texture wordt aan kantklossen gedaan. Misschien is het een aanleiding om het kantklossen weer aan te moedigen.”

Christiane

Christiane is van Wervik afkomstig. “Op school maakte ik vaak tekenwerken voor de anderen.” Ze begon al op haar 16de met potlood- en pentekeningen. “Ik heb hier nooit school voor gevolgd. Ik deed zelfstudie om alles een beetje juist te kunnen tekenen. Diepte en perspectieven heb ik uit boeken geleerd. Het was proberen en opnieuw proberen… Ik ben altijd een huisduif geweest en kon en kan me daar goed mee bezighouden. Als je in mijn tijd naar de academie wou gaan, was dat alle dagen en ik zag dat niet zitten om daar na mijn werk nog naar toe te gaan. Ze zouden mij misschien ook veranderen, en ook dat wou ik niet. Ik heb altijd willen realistische dingen maken, wat ik zie in de natuur, zoals een bloempje, een lieveheersbeestje, een vlinder… Dat is mijn genre.”

De laatste jaren maakt Christiane een mengeling van aquarel en pentekeningen. Ze maakt die apart maar soms ook in één werk. “Dat is mijn nieuw genre geworden”, zegt Christiane. “Hopelijk kan ik het nog lang doen. Het is intensief werk.”

Als Christiane niet bezig is  met kunst, zorgt ze voor haar drie kleinkinderen of gaat ze naar haar moeder. “In mijn pensioen heb ik nog geen minuut overschot aan tijd gehad.”

Mady

“Toen ik in de lagere school zat, mochten de beste tekeningen die gemaakt werden aan de muur hangen. “Mijn werken hingen er veel, maar ik begon pas in 1988 met opleidingen.

Ik was toen 33 jaar en werkte bij Barco al in de Theodoor Sevenslaan. Ik speelde vroeger toneel en zocht iets anders, maar ik wist niet wat. Ik zag iemand schilderen op de Sinksenfeesten en wou dat ook doen, maar ik moest daarvoor naar de academie gaan. Ik was maar 19 jaar toen mijn zoon geboren was, dus was hij al oud genoeg als ik naar de academie trok.”

Mady werkte met grafiek, maar nadat ze gestopt was met werken keek ze uit naar een andere materie en begon ze met glas. Ze werkt het liefst thuis in haar atelier. “In de academie werk je in groep en kan ik me niet voldoende concentreren. Hier thuis zorgden mijn man en ik voor een oven en kan ik zelf zien wat mijn glas doet in de oven. Ze doet ook nog wel grafiek, maar de overschakeling van glas naar grafiek is niet zo gemakkelijk.

Tentoonstelling van zaterdag 3 tot en met zaterdag 25 september, telkens op zaterdag en zondag van 14 tot 18 uur.

André Demedtshuis, Sint-Bavostraat 19 in Wielsbeke

Toegang gratis

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.