Search

Gespecialiseerde beroertezorg in Kortrijk en Brugge

copyright foto Els Deleu

Het AZ Groeninge Kortrijk en het AZ Sint-Jan Brugge zijn de twee West-Vlaamse ziekenhuizen die een voornemen tot toekenning als centrum voor gespecialiseerde invasieve beroertezorg krijgen van de Vlaamse Regering. Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kwam naar aanleiding hiervan op dinsdag 24 mei, de Europese dag van de beroerte, naar het AZ Groeninge in Kortrijk.

Jaarlijks krijgen 13.000 mensen in Vlaanderen een beroerte. “Een beroerte behoort zelfs tot de top 10 van de belangrijkste aandoeningen in Vlaanderen”, aldus de minister. “Het liefst worden ze in hun eigen omgeving behandeld. Wanneer dat nodig blijkt moeten ze tijdig naar één van de centra voor invasieve beroertezorg kunnen gebracht worden.”

In Vlaanderen kunnen 8 centra aangeduid worden als gespecialiseerd centrum voor invasieve beroertezorg. “Deze planningsvergunningen zijn een belangrijke aanloop naar de erkenningen.”

De ziekenhuizen konden zich hiervoor kandidaat stellen, maar ze moeten hiervoor wel aan zware kwaliteitscriteria voldoen. Zo moet je de voorbije jaren een voldoende aantal ingrepen gedaan hebben waarbij een klonter uit de hersenen verwijderd wordt, moet er 24/24 en 7/7 iemand aanwezig kunnen zijn, enz..

In het AZ Groeninge werden al 800 CVA patiënten behandeld door een klonter uit de hersenen te verwijderen. “Dat kan men niet overal. We voeren hier een 120-tal dergelijke ingrepen per jaar uit.”

AZ Groeninge Kortrijk en AZ Sint-Jan Brugge waren in West-Vlaanderen de twee ziekenhuizen die een aanvraag tot erkenning indienden. Zij kregen nu een voornemen tot toekenning. “We zijn hier al tien jaar mee bezig”, luidt het in AZ Groeninge.

De andere ziekenhuizen in Vlaanderen die een voornemen tot erkenning krijgen zijn AZ Turnhout, ASZ, UZA, UZ Leuven, ZOL Genk en UZ Gent.

FAST test

Een beroerte kan je herkennen kan je door de FAST-test te doen. FAST staat voor Face, Arm, Speech en Time (in het Nederlands: Gezicht, Arm, Spraak en Tijd).

In het gezicht kan de mondhoek naar beneden hangen (gezichtsverlamming), de Armen kunnen moeilijk opgetild worden (armverlamming), spreken lukt niet meer of de spraak is niet samenhangend en de tijd is ook belangrijk, dus hoe laat de klachten begonnen zijn.

“Ga in het geval van één van deze symptomen onmiddellijk naar de spoed, want de tijd is héél belangrijk”, luidt het bij de dokters.

Monitoren

Na een ingreep komen de patiënten 48 tot 72 uur in een kamer voor monitoring. Er zijn in het AZ Groeninge 10 individuele boxen voor monitoring. Daarna mogen de patiënten naar huis, of gaan ze naar de afdeling neurologie. “De patiënten die doorverwezen werden van uit een ander ziekenhuis, kunnen dan terug naar dat ander ziekenhuis.”

“Het is een voordeel dat de Stroke-unit in het AZ Groeninge niet in een andere afdeling ingebed is, maar een aparte afdeling is.

Oorzaken van een beroerte kunnen zijn: veroudering (de gemiddelde leeftijd van patiënten met een beroerte in AZ Groeninge is 78 jaar), roken, hartritmestoornissen, te hoge cholesterol…

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.