Search

Genieten van ‘De vier jaargetijden’ voor een project in Indonesië

v.l.n.r. zien we Robain, Etienne, Mia en Noël (copyright foto Els Deleu)

Op zondag 2 juni om 15 uur pakt de VZW Anak Bangsa Indonesia uit met een concert door La Chapelle Sauvage. De VZW Anak Bangsa Indonesia richtte in Solo, in Indonesië een opvanghuis op voor verlaten en straatkinderen.

De VZW Anak Bangsa Indonesia bestaat uit Noël Charles uit Ieper, Robain Deleersnijder uit Sint-Eloois-Vijve en Etienne en Mia Vandewaetere-Fournier uit Lendelede.

In de onderstaande artikel komt u meer te weten over de werking van de VZW die vooral eetfestijnen en concerten organiseert om de werking te financieren:

Opvolging

Noël Charles is nog maar net terug uit Indonesië. Hij is vier weken in Solo geweest. Er was die periode een aardbeving op 60 km van Solo. “Dat is niet echt een uitzondering in die streek. Er was ook een vulkaanuitbarsting, maar ver van waar hij zat. “Gelukkig zat de wind niet in de richting van Solo, want als die vulkaan uitbarst in een ander seizoen, zou de giftige rook daarvan kunnen overslaan naar Solo.”

In de periode dat Noël in Solo was, bezocht hij donateurs, eigenaars, besprak hij huurregels en keek hij met notarissen of alle in orde was. “Het is belangrijk dat we regelmatig ter plaatse gaan om alles op te volgen.”

Vorig jaar ging Noël samen met Robain naar Indonesië om er te gaan schilderen en er onderhoudswerken te doen. “We voeren de werken vooral uit met mensen van ter plaatse en ook met materiaal van daar, want in Indonesië is dat wel beschikbaar. De economie mag daar ook een duwtje in de rug krijgen. Het materiaal opsturen kost ook veel geld, en het is dus duurder als we materiaal van hier opsturen dan dat we het ter plaatse aankopen.”

Opvanghuis

Tot verleden jaar waren er zeven kinderen gehuisvest in het opvangtehuis waar Emy, een plaatselijke bewoonster de coördinatie op zich neemt. “Zij rapporteert voortdurend met ons wat ze doet en stuurt foto’s door van wat er geschonken wordt. Zij gaat ook naar oudercontacten op school en volgt de schoolresultaten van de kinderen op. De kinderen van het opvanghuis gaan naar verschillende scholen binnen een maximumafstand van 1,9 km van het opvanghuis.  Emy brengt hen naar de scholen, want soms is het te gevaarlijk om de kinderen er alleen naar toe te sturen. In het begin moesten onze kinderen eerst opgeleid worden tot een bepaald niveau, vooraleer ze in de scholen toegelaten werden.”

Er is ook iemand die kookt en wast, dus het huishouden doet in het opvanghuis.

“We werden gevraagd om nog extra kinderen op te vangen. Het zijn kinderen van wie de ouders stierven in gevechten tussen Papoea en Oost-Papoea. Ze doolden rond in de bossen. Er werden tien kinderen overgebracht. We stemden toe om nog drie kinderen op te vangen. We hadden al zeven kinderen en kunnen tot tien gaan. “We kunnen er niet meer opvangen. Het moet nog haalbaar blijven We moeten hen eten kunnen geven en het schoolgeld betalen en hen onder controle kunnen houden. We kunnen niet nog meer mensen betalen om er in het opvanghuis te werken.”

“De prijs van de rijst is er verviervoudigd sinds januari. We betalen nu 60.000 roepia in plaats van 14.000 roepia, dat is te vergelijken met 4 euro in plaats van 1 euro. “

“Binnen ons project zullen we nu ook een naaiatelier maken. We huren er al een gebouw voor en zijn dit aan het renoveren. We kochten al twee naaimachines en zullen de kinderen leren naaien. Er is veel confectie in Indonesië, dat je moet zien als een land in ontwikkeling.”

Concert

Al voor de zesde keer kan de VZW Anak Bangsa Indonesia rekenen op La Chapelle Sauvage onder leiding van Karel De Wilde uit Oostende voor een concert. “Het dochtertje van de dirigent zal ook meespelen op haar harp.”

Deze keer werd er gekozen voor ‘De Vier Jaargetijden’ van Vivaldi. Het concert vindt plaats in de H. Familiekerk op het Ter Beursplein op de Bosmolens in Izegem. “Dat is een mooi kerkje, waar er geen pilaren in de weg staan. Er zijn ook grote ramen in die kerk. Het is er stemmig om daar een concert te organiseren.”

Kaarten aan 20 euro voor volwassenen en 15 euro voor kinderen onder de 12 jaar zijn te verkrijgen via anakbangsaindonesia2018@gmail.com en betaling met vermelding van het aantal kaarten op BE56 7350 6549 4788. Er is in de prijs een drankje inbegrepen.

Je kan ook bellen naar Noël op 0478 300 795, Robain op 0475 530 521, Mia op 0476 789 244 of Etienne op 0478 740 903

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.