Gemengd koor Aalbeke sluit af in stijl

copyright foto Els Deleu
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Het gemengd koor van Aalbeke is gestopt. De koorleden kwamen nog eens samen in restaurant St-Georges voor een gezamenlijk etentje, nadat ze dirigent Stefaan Desramault met een treintje gingen afhalen aan zijn huis en daar een serenade kwamen geven op straat.

De coronaperiode was een doorslaggevende factor voor het Gemengd Koor Aalbeke om ermee te stoppen. “Wat in de pipeline zat van optredens werd afgelast, en zomaar repeteren zonder uitdagingen is niet zo fijn”, aldus dirigent Stefaan Desramault (68). “Bovendien waren er een aantal mensen die toch zouden afhaken. De groep is wat ouder geworden. Corona zorgde voor veel mensen ook dat de vrijgekomen tijd anders ingevuld werd.”

Van zanggroep naar koor

Oorspronkelijk was wat resulteerde in het Gemengd Koor Aalbeke geen koor. Het groeide uit een zanggroep die in de jaren zeventig ontstaan was met de geloofsdagen in de kerk. Ze zongen dan elke zondag in de kerk. “Mijn vader leidde dat zanggroepje en ik sprong al eens in als hij niet kon. Toen hij stopte vroegen ze mij of ik het ‘voorlopig’ kon overnemen.” Stefaan is als dirigent begonnen in 1983 en vanaf dan werd het ‘Gemengd Koor Aalbeke’. “Ik wou een koor dat onafhankelijk was van de kerk. Dat betekent niet dat we niet nauw verbonden waren, maar het was niet meer de bedoeling om elke week de mis op te luisteren.”

In Aalbeke te zien

Stefaan Desramault speelde basklarinet in de harmonie in Aalbeke. Hij had dus muziek gevolgd en volgde ook nog bijkomende directiecursussen bij Marijke Cogghe in Waregem, bij Juliaan Wilmots in Limburg en bij Michael Scheck in Antwerpen.

Beroepshalve gaf Stefaan 24 jaar les in Aalbeke. In 1998 werd hij directeur van een school in Beveren-Leie. Daar ging hij in 2015 met pensioen. “Sindsdien ben ik weer overal in Aalbeke te zien”, lacht hij.

Bij het Davidsfonds van Aalbeke is hij bezig met zijn geesteskind ‘De Leeswolven’. Hij is ook nog altijd lid van de harmonie en gaat voor het Wijkcentrum op bezoek bij de 80-jarigen. Hij doet ook vrijwilligerswerk voor het CKG. Verder werkt hij in de tuin en is er de zorg voor de kleinkinderen. “We nemen nu en dan ook eens de tijd voor een ontspanning zoals een fietstochtje of gaan er eens op uit. De agenda zit dus weer eivol!”

Mooie herinneringen

Stefaan gaf zijn ontstlag aan het bestuur dat besliste om te stoppen. “De culturele sector moest het langst aan verschillende maatregelen voldoen. In september was er nog altijd de verplichting om 9 vierkante meter per persoon te aanhouden en moest er nog met mondmasker gezongen worden. Dat is niet zo evident en velen zagen dat niet zitten. Digitaal verder doen zat er ook niet echt in. Het is trouwens ook niet evident om een Zoom-repetitie te houden met een twintigtal zangers want de overdrachtsnelheid is niet overal dezelfde.” Er waren op het einde nog 28 leden in het koor.

“We zongen geen reglieuze muziek meer maar zongen concerten. We werkten onder meer mee aan de musical van Napoleon in Aalbeke in 2019 en ook aan Carmina Burana en in Roubaix met The Queen Symphony. We werkten ook samen met koren uit Brugge, Deerlijk, Bellegem, Marke, Wevelgem en Waregem. We kijken ook terug op prachtige koorreizen naar Reims en Parijs, maar ook in Wallonië.”

Stefaan blijft lid van de raad van beheer van Koor en Stem West-Vlaanderen, waar hij penningmeester is. Vroeger was hij er voorzitter maar dat was niet meer te combineren met zijn werk toen hij schooldirecteur werd. In het nationaal bestuur van Koor en Stem zit Stefaan in de algemene vergadering.

Het Gemengd Koor Aalbeke zal Stefaan uiteraard missen. “Het is een stuk van jezelf dat je achterlaat. Als je echter van iets afscheid moet nemen, betekent dit altijd wel het begin van mooie herinneringen koesteren”, besluit hij.