Search

Geen ‘figgen achter Poasen’ maar…

copyright foto Els Deleu

In Kuurne zijn er met erfgoeddag – zondag 21 april – geen ‘figgen achter Poasen’ maar ‘figgen achter 900 jaar Kuurne’. Onder de originele titel ‘figgen achter 900 jaar Kuurne’ pakt de VZW Kuurns Erfgoed Cuerna uit met een hele dag met beleefmomenten rond evenementen en organisaties die in Kuurne plaats vonden gedurende de afgelopen jaren.

Het thema van Erfgoeddag is ‘wat maakt een huis tot een (echte) thuis. “Over onze ‘thuis’ Kuurne zullen we op zondag 21 april filmfragmenten tonen uit de rijke Kuurnse geschiedenis. De achterliggende bedoeling van deze dag is om ook aan de jonge mensen te tonen van waar we komen.”

“Het was eigenlijk de bedoeling om dit te organiseren vorig jaar, met 900 jaar Kuurne, maar op de datum die we voor ogen hadden, was er al een andere organisatie. Daarmee dat we het evenement verschoven, met de toepasselijke titel ‘figgen achter…’ Erfgoeddag leek ons ook een geschikt moment.”

“We ondervonden dat veel mensen oude films van Kuurne liggen hebben’, luidt het. “We reduceerden verschillende films naar ongeveer 10 minuten en tonen een compilatie hiervan op groot scherm. Op de twee zijschermen laten we ook fragmenten afspelen.”

De organisatoren vertellen dat de meeste films zonder klank zijn. “Er moet dus niet gezwegen worden, integendeel: het zal fijn zijn om herinneringen op te halen en om de jonge mensen uitleg te kunnen geven over wat er allemaal in Kuurne gebeurde. Het zal ongetwijfeld ook fijn zijn om bepaalde mensen te zien in hun jonge jaren, en om eventueel overleden familieleden of kennissen nog eens terug te zien op beeld.”

De mensen die op de filmpjes te zien zijn verdienen een groot eerbetoon voor wat ze deden, want zij hielpen mee Kuurne maken tot wat het nu is. Er zijn verschillende figuren te zien die we nooit zullen vergeten!”

Er zullen 16 filmpjes getoond worden, goed voor een kleine drie uur beelden en er zijn vier vertellingen en een toneeltje voorzien om 10 uur, 14 uur en een apotheose om 17 uur.

De eerste filmpjes dateren van 1948. De gelegenheden die aan bod komen zijn onder meer de Ezelsstoeten, de artiestenfoor (de voorloper van Art-Mart), de Ezelskeruing, de processie, de Ezelspromenade, Huis Vanwonterghem, huldiging van burgemeester Dries Vandekerckhove, 50 jaar KBK, duiven, vernieuwing van de Markt…

Op zondag 21 april kan je hiervoor van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur terecht in de Sint-Pieterszaal in de Brugsesteenweg 309 in Kuurne. Het einde van de apotheose is voorzien rond 18.30 uur. Voor de volledige dag wordt een bijdrage van 2 euro gevraagd. “Wie wil kan voor datzelfde geld zowel in de voor- als de namiddag komen. Het ticket blijft de hele dag geldig.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.