Fred vertoefde 47 jaar in de tuinbouwschool

Fred Verhaeghe

In het begin van deze maand ging Fred Verhaeghe (62) uit Waregem met pensioen in het PTI, campus Wetenschap en Groen, de vroegere tuinbouwschool in Kortrijk.

Hoe Fred in de tuinbouw en de bloemensector belandde

“Op mijn 12de kocht mijn vader mij een motoculteur, een freesmachine om op het land te werken. We hadden thuis een stuk grond dat ik bewerkte. Het zat er dus van jongs af in.”

Fred ging als één van de enige leerlingen van Waregem naar Kortrijk naar school voor het middelbaar. “Dat was niet evident, aangezien er verschillende scholen waren in Waregem.”

“Ik was zes jaar student in de Tuinbouwschool en zat hier op internaat. Ik ging dan in Melle voor tuin- en landschapsarchitect studeren”, begint Fred.

“Dan werd ik onderhoudsman voor een jaar. Daarna kon ik hier op school starten in het eerste jaar. Ik zag het eerst niet zitten om les te geven. Ik was immers tuinarchitect en moest nog een D-cursus volgen om te mogen les geven.”

“Ik startte hier in 1983 met les geven. Een collega ging naar het leger en ik kon zijn interim doen voor 9 maanden. Ik was gewoon praktijkleerkracht en kon in het begin de basistechnieken van de tuinbouw meegeven aan de jongste leerlingen. Dat vak heette toen ‘algemene tuinbouw’.

“Ik ben hier niet meer weggeraakt en kreeg van toenmalig directeur Richard Coppens de kans om mee te groeien naar de hogere jaren.”

Van 1989 tot 1991 gaf Fred praktijk op maandag en dinsdag. De andere dagen werkte hij in de winkel bij zijn vader Georges. “Het was een zaak in vogels, vissen en zaden. Het was ooit de bedoeling om die zaak over te nemen maar dat heb ik uiteindelijk niet gedaan.”

Van stedelijk naar provinciaal onderwijs

Fred kende op de school nog de oude serres, en zag in 1984 de nieuwe oprijzen. “Nu zijn er weer plannen om nog eens nieuwe serres te plaatsen.”

Tot in 1999 was de school ‘De Stedelijke Tuinbouwschool’. Dan werd het een provinciale school. Vanaf dat moment kwam Fred in de afdeling ‘Bloemsierkunst’ als medecollega.

“Het was een zegen toen de school een provinciale school werd. We mochten bebloemingen doen tot in de ambtswoning van de gouverneur in Brugge en het Provinciaal Hof en er werden samenwerkingen opgezet met de hotelscholen uit de provincie. We werden op een andere manier ondersteund en daar ben ik nog altijd heel dankbaar voor.”

Fred heeft veel goede herinneringen. Zo deed hij onder meer bebloemingen aan het Kasteel van Beloeil, in het Koninklijk Paleis en op events, veel jaarlijkse tuinbeurzen zoals TuinXpo Kortrijk, Exterieurbeurs Waregem, Kersthappening Brugge, Fleuramour Alden Biesen, … Hij nam met leerlingen deel aan de Helleboruswedstrijd in Oostkamp en heeft hij goede herinneringen aan PTI@work.

Fred kende gedurende zijn loopbaan negen directeurs en zag het aantal leerlingen stijgen van 180 tot 630. “Toen ik hier zelf op school zat, was er nog een internaat met 40 internen en in 1972 was er nog maar één meisje.

“Er kwamen doorstroomrichtingen zoals biotechnische wetenschappen en er is nu ook een afdeling ‘Dier’ die een boost kreeg.
De richting bloemsierkunst had het door de afdeling ‘Dier’ wel wat moeilijker en ook corona zorgde voor moeilijke jaren, maar de richting zit nu weer in stijgende lijn.”

Pensioen

Fred kijkt dubbel naar zijn pensioen. “Ik zag die periode anders tegemoet, maar met mijn vrouw Hadewyck die anderhalf jaar geleden overleed, ligt het wat moeilijker. Ik heb gelukkig vier schitterende kinderen en negen kleinkinderen. Ik zal nu ook naar het grootouderfeest kunnen gaan.”

Fred blijft ook in bijberoep nog met bloemen bezig.

Hij doet ook nog eens een actie waar hij 1.000 boeketten verkoopt onder de titel ‘Zet in op neuro’, waarmee het onderzoek naar neurologische ziekten gesteund wordt.

Freds job wordt op school verder gezet door leerkrachten Jo Stragier en Nele Destoop die hun job als florist combineren met hun lesopdracht.

Er blijft echter nog een ‘Meneer Verhaeghe 2.0’ in de school, want Freds zoon Ruben geeft er ook al meer dan 10 jaar les. Hij geeft wetenschapsvakken in de STEM-richting.

Zaterdag was er een afscheidsfeestje voor familie, vrienden, buren, floristen en (oud-)collega’s. Het werd een ‘babbelkaffee met warme liefdevolle mensen en met zijn echtgenote Hadewijck in gedachten. Overal waren er klaprozen – Hadewijcks lievelingsbloemen – aanwezig. Er waren pakkende mooie woorden van Freds kinderen en van ere-directeur Francis Bruyneel. “Door de jaren heen was Francis zowel als student, leerkracht als directeur een hartelijk persoon.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.