Floribel Toys stopt na 65 jaar

Caroline Bincquet (copyright foto Els Deleu)
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Caroline Bincquet (57) stopt met Floribel Toys in de Moeskroensesteenweg in Aalbeke. Ze start op woensdag 17 november met een uitverkoop.

65 jaar geleden startten Carolines schoonouders Flor Vandeputte en Ignace Bels met de zaak bij het schilderbedrijf van Ignace. Er werden verf, papier, gordijnen én babyartikelen en speelgoed verkocht in een klein winkeltje in het centrum van Aalbeke. Het begin van de namen FLOR, Ignace en BELs zorgden voor de naam FLORIBEL. Het was vooral Flor die winkel deed. De winkel verhuisde na vijf jaar naar de Moeskroensesteenweg.

Caroline woonde in Izegem. “Mijn ouders hadden nog een schoenenfabriek en thuis was er schoenenwinkel. Ik was in die winkel aan de slag. Toen ik een relatie kreeg met Tom – de zoon van Flor en Ignace – kwam ik al snel op woensdag eens helpen bij Floribel. Dat moet in het jaar 1986 geweest zijn” Ook in de Sinterklaasperiode kwam Caroline haar steentje bijdragen. “Toen we trouwden werkte ik hier al. Tom en ik hebben nog zeven jaar samengewerkt met mijn schoonmoeder. Toen we de zaak overnamen werd de naam Floribel behouden maar plaatsten mijn man en ik er het woord ‘toys’ achter. Schildergerief werd niet meer verkocht.” De zaak werd drie keer uitgebreid en telt drie verdiepingen. In totaal is er 3.000 vierkante meter winkelruimte.

Personeel

Twaalf jaar geleden sloeg echter het noodlot toe. “Mijn man Tom overleed onverwachts op zijn 46ste. Ik wist niet goed of ik het alleen zou verder doen, maar dacht aan onze zoon Tom Junior die toen 16 jaar was en aan de personeelsleden die hier werkten en ik deed verder. Ik stopte toen echter met babyartikelen en gordijnen, want hiervoor moest ik wekelijks naar beurzen en ik verliet niet graag elke week een dag de winkel.”

Floribel kon rekenen op betrouwbaar personeel die er lang bleef werken. “De laatsten die stopten werkten er 35 en 45 jaar.” Caroline werkt nu nog met één personeelslid. “Zij is 62 jaar en gaat nu ook met pensioen. Ik wil nu niet echt nog iemand opleiden”, zegt ze. “Dit speelde wel mee in mijn beslissing om te stoppen, maar vooral de online verkoop heeft de doorslag gegeven.”

Online

“Het online gebeuren heeft zijn opmars gekend tijdens de jaren dat er grote werken aan de gang waren in de Moeskroensesteenweg. Na die werken is het nooit meer hetzelfde geweest. Nochtans konden we door groepsaankopen goed mee met de prijzen hoor. Bovendien kreeg (en krijg) je hier bij aankopen ook een deskundige uitleg. Deze is héél belangrijk bij verkoop van grotere artikelen zoals zwembaden. Vroeger was Sinterklaasaankopen doen als een uitstap voor een gezin. We plaatsten hier nog een tent waar standjes stonden van alle grote merken en daar kwam een massa volk op af. Nu bestellen de mensen liever van thuis uit en laten ze het leveren aan huis. Ik heb ook het gevoel dat de periode voor de aankoop van speelgoed zich aan het verleggen is van Sinterklaas naar de Kerstperiode.”

Flor, die drie weken geleden weduwe werd, begrijpt Carolines beslissing. “Mijn schoonouders hebben de gouden tijden van de jaren zeventig gekend en zagen het koopgedrag van de mensen ook veranderen.”

Caroline had wel een extra portie moed nodig om op sociale media een bericht te maken over de stopzetting met uitverkoop. “Het is tenslotte toch een levenswerk dat je moet achterlaten”, zucht ze. “Ik zal de klanten wel missen hoor. Vaak kwamen hier klanten een babbeltje doen. Dat sociaal contact was toch wel zeer fijn!”

Aan de reacties op sociale media te zien zijn er veel mensen spijtig dat Floribel Toys verdwijnt. “Het is een stukje nostalgie! Bedankt voor de service! We zullen het missen! Oh nee, wat erg!”, zijn maar enkele van de vele reacties die Caroline al kreeg.

Uitverkoop

De Sinterklaasperiode is een ideaal moment om met de uitverkoop te starten. “Ik start onmiddellijk met fikse kortingen, zodat de prijzen niet elke week moeten aangepast worden”, zegt Caroline. Er is nog een groot gamma aan speelgoed te koop, waaronder ook nog Lego en Playmobil, maar ook gezelschapsspellen, knuffels, schoolgerief, buitenspeelgoed en voor degenen die snel zijn nog iets van tuinmeubilair.

Vanaf nu zijn de openingsuren van Floribel gewijzigd. Op zondag, maandag en dinsdag is de winkel gesloten. Van woensdag tot en met zaterdag is de winkel open van 9 tot 12 en van 13.30 tot 18 uur.