Feestweekend bij Chiro Tijl en Nele

copyright foto Els Deleu

Op 24 en 25 maart is er een feestweekend bij Chiro Tijl en Nele in Harelbeke omwille van de 60ste verjaardag van de jeugdbeweging.

Chiro Tijl en Nele

De Chiro Tijl en Nele uit Harelbeke telt momenteel een kleine 150 leden. “Ze kunnen al van in het derde kleuter starten als er al een oudere broer of zus lid is van onze Chiro.”

Er is ook een jaarlijks kamp. “Vanaf de Speelclub gaat men 10 dagen op kamp. De laatste 5 dagen komen ook de jongsten – de Kiekeboetjes – achter. Zo kan iedereen ook het kampvuur meemaken.”

De hoofdleiding bestaat uit Seppe Allegaert uit Bavikhove, Justine Vantomme uit Kuurne en Bauke Allegaert uit Harelbeke.

Feestweekend

5 jaar geleden was er ook een feestweekend gepland bij Chiro Tijl en Nele, dit omwille van de 55ste verjaardag van de Chiro. “Dat is niet kunnen doorgaan zoals gepland. Het zou in september plaats vinden, maar begin juli kregen we te kampen met een brand. We mochten superlang niet in ons heem en gaven een tijd leiding bij de Zeescouts. Er was dan een mini-organisatie van het feestweekend aan de Vlerke in de plaats.”

“We plannen nu dus opnieuw een feestweekend voor de 60ste verjaardag.””

Voor het feestweekend kan de Chiro beroep doen op de hulp van oud-leiding en van ouders. “Er is voor iedereen iets te doen!”

Chirotiek

Er zijn tijdens het feestweekend tal van activiteiten. De vrijdag wordt er gestart met Chirotiek, een fuif in het heem op het Chiroplein van Tijl en Nele met ingang via het paadje aan de Veldstraat 177+ in Harelbeke.

“Na de E3 kunnen de mensen naar hier komen. Chirotiek is een tijdloze fuif voor jong en oud.”

Zaterdag

De hele zaterdag door is er kinderanimatie op het Chiroplein. Er staat ook een springkasteel.

De zaterdag start om 10 uur met een dartstornooi dat onmiddellijk volzet was. “Iedereen is ook welkom om te supporteren”, luidt het.

Wie wil genieten van het middagmaal kan nog inschrijven tot 20 maart. “We hebben wel maar een mogelijkheid van maximum 150 eters”.

Voor stoofvlees met frietjes betaal je 17 euro. Wie vegetarische gehaktballetjes in tomatensaus met frietjes verkiest betalt 15 euro. Een kindermenu met frikandellen en frieten kost 12 euro.

Inschrijven doe je via  https://facebook.com/events/s/eetfestijn-60j-chiro-tijlnele/233563232427470/ 

Voor de wandeling met fotozoektocht die start om 14.30 uur schrijf je 5 euro per deelnemer over op BE73 7370 4287 5760. Daarin is een hapje en een drankje inbegrepen. In de mededeling bij de betaling vermeld je de namen van de deelnemers aan de wandeling.

“Door de foto’s te volgen kom je op de juiste weg. Het zijn foto’s van de Chiro doorheen de jaren. Halverwege de wandeling van 6 km is er een standje met koffie en dranken. De wandeling loop door en rond de Gavers.

Het volgende op het programma is een Bierpongtornooi om 18 uur. Hiervoor betaal je 25 euro voor 2 personen. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Inschrijven kan door jullie namen + groepsnaam naar 0496/23.83.94 te sturen. De inschrijving is pas volledig wanneer de 25 euro is overgeschreven naar BE54 7390 1165 9397.

Er wordt afgesloten om 21 uur met de Aspifuif Geil&Pele. “Normaal vindt de Aspifuif plaats in ’t Sas, maar voor de gelegenheid wordt die fuif dit keer georganiseerd in de tent op het Chiroplein.

De werkgroep binnen de leiding vertelt dat er bij mooi weer een buitenterras komt. “We zorgen ook voor sfeermuziek.”

De start

Chiro St.-Jozef ontstond door Willy Baert en Marnix Sabbe die in 1963 een jongenschiro wilden oprichten op het Eiland in Harelbeke. E.H. Vyncke die onderpastoor was op de Sint-Jozefsparochie was onmiddellijk voor een Chirowerking te vinden.

Er moest leiding gevonden worden. Willy zou zijn vrije tijd opofferen om de groep van de grond te krijgen, maar Marnix volgde een priesteropleiding en hij kon hierdoor onmogelijk ’s zondags aan de activiteiten deelnemen. Jacques Waelkens werd ook gevraagd en hij wou ook leider worden. Zo startte de eerste Chirozondag met 2 leiders. Er kwamen 13 jongens af de eerste keer, maar het aantal leden groeide. Het eerste werkjaar eindigde met een kamp van 3 dagen. Marnix ging ook mee als leider.

Op het einde van de jaren zestig veranderde de naam van Chiro St.-Jozef naar Chiro Tijl.

Later ontstond in de Mariaschool op de parochie Sint-Jozef ook de meisjeschiro Nele uit de jarenlang actieve Kroonwacht. Annie Demey was hier de oprichtster.

In het begin van de jaren tachtig waren er bij Chiro Tijl onvoldoende leiders en er werd toenadering gezocht tot Chiro Nele. Chiro Nele nam de jongste leden van Chiro Tijl onder haar hoede, met de bedoeling dat deze later terug naar Chiro Tijl zouden overgaan.

Er ontstonden later echter spontaan gemeenschappelijke activiteiten, ook voor de oudere afdelingen, zodat Tijl en Nele nauw samenwerkten en één Chiro werden.

Huisvesting

Bij de start van de Chirowerking in oktober 1963 mocht men gebruik maken van de fietsengarage en de geasfalteerde speelplaats van het VTI. Er moest hiervoor wel aan de kerk verzameld worden om naar het VTI te trekken. Ook materiaal kon men er niet kwijt en er was geen verwarming voor de komende wintermaanden.

Later was er werking op de speelplaats van de jongensschool in de Veldstraat en nog later op de zolder van die school. Er werd ook nog van de parochiezaal en van een afgedankt klaslokaal op het Peter Benoit speelplein gebruik gemaakt. Daarna werden er twee bouwvallige huisjes gebruikt in de Herpelstraat en toen deze moesten afgebroken worden verhuisde de Chiro naar het voorhuis van het vroegere ‘Schuurke’ in de Stasegemstraat en na onteigening en verkoop van dit gebouw trok de Chiro naar twee huisjes aan de Gavers.

Uiteindelijk kon er een heem in hout opgetrokken worden op het gemeentelijk speelplein in de Veldstraat op grond die door de Stad Harelbeke ter beschikking gesteld werd. Er was hiervoor financiële steun van de parochie. Dat heem werd in 1986 plechtig ingewijd en geopend.

“Er stonden hier vroeger twee aparte gebouwen in een L-vorm. Het huidige gebouw staat er van in 2012.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.