Search

Extra verblijfsplaatsen voor De Hoge Kouter

copyright foto Els Deleu

De Hoge Kouter krijgt extra plaatsen voor het verblijf van jongeren (12 tot 21 jaar) met een beperking. Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits kwam dinsdag eens een kijkje nemen in StudiJO Kouter, het verblijf van De Hoge Kouter in de Olmenlaan in Kortrijk. Ook Vlaams parlementslid Loes Vandromme en verschillende leden van de raad van bestuur waren van de partij.

“In ons verblijf kunnen we 30 jongeren een plekje geven, aangezien niet alle jongeren 5 nachten per week blijven. Momenteel is dat nog van maandagmorgen tot zaterdagmiddag”, begint Lieselot De Fruytier, coördinator van StudiJO Kouter. “Met de goedkeuring door de Vlaamse regering van de extra plaatsen, kunnen we 7 dagen op 7 opvang en verblijf bieden, en komen er ook plaatsen bij.”

Lange weg

Er werd ondertussen al een hele weg afgelegd bij De Hoge Kouter.

De droom voor een internaat – zo werd het vroeger genoemd – begon al in 2003. “Het was de eerste opdracht die ik als nieuwe directeur kreeg van de toenmalige voorzitter van de raad van bestuur, Michel Roggeman”, aldus Mia Cattebeke, die ondertussen als directeur al met pensioen is. “Ik moest zorgen dat er bij de Hoge Kouter een internaat kwam. De nieuwe term voor internaat is ondertussen ‘verblijf’ geworden, want nu is er meer begeleiding en ondersteuning, ook van de context.”

De bouw van het verblijf liet jaren op zich wachten. Men moest immers een positief advies voor minstens 20 plaatsen krijgen van het regionaal overleg. “Die kregen we niet, we kregen in het MFC wel regelmatig plaatsen bij voor onze dagopvang.”

In 2014 kwam er uiteindelijk groen licht en mochten we van de raad van bestuur een architect zoeken. Er werd grond gevonden van de dekenij, waar vroeger een kleuterschooltje stond. De Kindervriend had dit in erfpacht en na het vertrek van de Kindervriend kreeg De Hoge Kouter dit in erfpacht.

Op 1 februari 2017 is men begonnen met de voorbereidingen voor de bouw, eind maart 2018 werd de eerste steen gelegd en in 2019 werd het gebouw in gebruik genomen.

De Hoge Kouter nam bij de start slechts de helft van de beschikbare kamers in gebruik. “We moesten aan de hand van reconversie van het personeel werken, waardoor we niet voldoende middelen hadden om zorg te voorzien voor jongeren in het hele gebouw. In het begin waren er twee leefgroepen voor ons en twee leefgroepen voor De Branding. Ondertussen werken wij in het verblijf al met drie leefgroepen. De overblijvende leefgroep van De Branding zal naar de nieuwbouw van De Branding vertrekken in februari.”

Minister op bezoek

Dinsdag kwam minister Hilde Crevits een bezoek brengen aan StudiJO Kouter. Ze nam een kijkje in de leefruimtes, de mediaruimte en de rustige ruimte, de polyvalente zaal en in de kamers, waarvan verschillende kamers ook rolstoeltoegankelijk zijn. Ook bezocht de minister één van de drie studio’s, die momenteel nog gebruikt worden door cliënten van De Branding. Ze was onder de indruk.

Coördinator Lieselot leidde de minister rond en gaf wat uitleg. Er kwamen ook drie cliënten aan het woord die vertelden wat ze in het verblijf allemaal doen.

Minister Hilde Crevits leerde de sector de voorbije jaren goed kennen. “Ik leerde ook het engagement van de mensen kennen.” De minister vindt De Hoge Kouter een heel open netwerkorganisatie, die pleit voor het afbreken van muren. “Jullie leggen hard de nadruk op ‘samen’ en op de ‘verbinding’ die nodig is”, zei ze. Ze verwees hierbij naar het ABC voor jongeren, waar de letters staan voor Autonomie, Binding (en verbondenheid) en Competenties.

“We maakten in 2023 middelen vrij voor uitbreiding van bestaande plaatsen in de residentiële opvang in het kader van het crisis- en investeringsplan jeugdhulp”, stelt de minister.

“Wij dienden dus ook een aanvraag tot uitbreiding in”, stelt Sem Vanhessche, directeur van MFC De Hoge Kouter. Voor De Hoge Kouter betekent dat dat StudiJO Kouter nu alle nachten kan open zijn. “We krijgen 3 nieuwe plaatsen voor 7/7 en 10 van onze bestaande 21 plaatsen worden opgeschaald naar 7/7, dat betekent dat we naar 13 weekendbedden kunnen gaan en in totaal voor 24 bedden capaciteit hebben. Tot nu toe zijn er jongeren die 7/7 verblijf nodig hebben, die naar een andere organisatie moeten trekken op zaterdag- en zondagavond. Nu zullen ze op hun vertrouwde plaats kunnen blijven.”

De uitbreiding zorgt bij De Hoge Kouter natuurlijk voor nog wat werkorganisatie. “We willen deze zomer al een aantal weekends openen en we zouden graag in september al naar 10 weekendbedden gaan. Vanaf februari kunnen we dan onze volledige uitbreiding meenemen. Dan vertrekken de cliënten van De Branding”, aldus Sem.

30 jongeren

De minister vroeg zich af of er nog altijd nood is aan extra verblijf voor jongeren. Dat kon Sem beamen. “Er is nog altijd een schrijnend tekort aan verblijfplaatsen voor jongeren tussen de 12 en 21 jaar”, zegt hij. “De zorgvragen zijn immers complexer geworden, waardoor het thuis niet altijd mogelijk is om dagelijks de zorg op zich te nemen. Trajectbegeleiders werken hier ook samen met de gezinscontext, waar ze dicht bij blijven. De meeste jongeren verblijven hier niet elke avond, waardoor we meer gezinnen kunnen helpen. Als iemand anders in de kamer slaapt, wordt deze weer helemaal omgevormd met het persoonlijk beddegoed en de persoonlijke spullen van de jongere die er verblijft. We kunnen hier zorgen voor een mooie combinatie van thuis en ons verblijf.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.