Eva mag haar eerste prentenboek illustreren

Eva Roelens met één van haar tekeningen (copyright foto Els Deleu)

De Kortrijkse Eva Roelens won bij uitgeverij Pelckmans een illustratorenwedstrijd en kan zo haar eerste boek illustreren. Ze maakt de tekeningen bij het boek ‘In het bos daar staat een huisje’ van Inge Bergh.

Eva Roelens groeide op in Lauwe en woont nu met haar vriend in Kortrijk. Ze wordt binnenkort 28 jaar. Eva volgde haar middelbaar in het PTI in Kortrijk waar ze textiel- en designtechnieken volgde. “Mijn hoofdvak was er textielontwerp.” Ze studeerde daarna beeldende vorming – illustratie aan Sint-Lucas in Gent. “Ik dacht na mijn studies dat tekenen een hobby zou blijven. Ik denk dat ik mentaal nog te jong was tijdens mijn studies. Zo interesseerden de lessen kunstgeschiedenis en kunstactualiteit me niet, terwijl ik daar nu vijfhonderd keer meer interesse in heb!”

In haar vrije tijd is tekenen Eva’s grootste hobby. Ook fictie lezen, zwemmen en reizen doet ze af en toe. Eva volgt het derde jaar keramiek aan de Academie van Kortrijk.

Op de arbeidsmarkt

Eva ging na haar studies aan de slag bij De Witte Lietaer waar ze in de marketing werkte. “Na verloop van tijd kreeg ik er meer kansen om er bedlinnen te ontwerpen. Daar kon ik me in smijten en het illustreren kwam echt weer boven. Mijn ontwerpen verkochten goed. Ik werkte er 6,5 jaar.” Nu werkt Eva in de creatie bij Filou & Friends waar ze tekeningen kan maken voor op de kinderkledij. Ze werkt er 4/5. “Vorig jaar besloot ik om 1/5 freelance te werken. Ik kreeg immers al veel vragen voor onder meer het maken van portretjes of van geboortekaartjes. Elke vrijdag werk ik nu aan mijn illustraties. Die afwisseling vind ik bijzonder leuk. Ik zou bang zijn dat ik het fut en het plezier zou verliezen als het puur mijn job zou worden.”

Kinderboek

Toevallig botste Eva op de wedstrijd van Pelckmans waar gezocht werd naar nieuw talent, nl. illustratoren voor het uitwerken van tekeningen bij boeken over Vlaamse kinderliedjes. “Ik droom er al langer van om illustraties uit te werken in een kinderboek en die wedstrijd was mijn kans om binnen te geraken in die wereld. Kinderen zijn ideale doelgroep voor mij. Dan kan ik kinderlijke en speelse tekeningen maken.”

Schrijfster Inge Bergh uit Brugge had drie nieuwe verhaaltjes die gebaseerd waren op bekende Vlaamse kinderliedjes. De prentenboeken in die reeks worden telkens door een andere tekenaar geïllustreerd.

“De opdracht luidde: een coverontwerp en drie tekeningen voor in het boek maken,” vertelt Eva die aan de slag ging met de verhaaltjes ‘In het bos daar staat een huisje’ en ‘Mijn hoed heeft vier deuken’. Ze kreeg de verhalen toegestuurd. “Ik maakte de tekeningen voor de twee boeken in een volledig andere stijl: “’Mijn hoed heeft vier deuken speelde zich af in de stad, daar werkte ik eerder met grijzige tinten. Bij ‘In het bos daar staat een huisje’ kon ik met dieren en planten werken en veel kleur gebruiken.” Eva won de wedstrijd voor ‘In het bos daar staat een huisje’ en is nu bezig met het uitwerken van alle illustraties voor het kinderboek van 12 bladzijden.

“Bij het openklikken van Eva’s inzending werd in een oogopslag duidelijk dat dit de winnaar zou zijn”, stelt uitgever Liesbeth Elseviers. “Het was ‘boenk erop’, helemaal wat het moest zijn, nl. sfeervolle illustraties met een eigen stem, consequentie in stijl, een intens warm kleurenpalet, een slimme en evenwichtige compositie, mooi samenspel van tekst en beeld, een visualisering van het verhaal die overeenstemde met onze verwachtingen. We vonden het prachtig!”

Het smaakt naar meer

Eva zou het fijn vinden om nog meer dergelijke projecten te doen in de toekomst. “Het is leuk om te kunnen samenwerken met een goede schrijver. Wie weet kan ik zelf eens een verhaaltje maken, maar dat wordt moeilijker dan enkel maar tekenen.”

Eva is alvast bezig met het maken van de website www.evaroelens.be waar een webshop bij moet komen en waar kaartjes kunnen besteld worden.

Vorig jaar kon ze al een groot project uitwerken met het ontwikkelen van een kaartenset met uitgetekende ademhalingsoefeningen die gebruikt worden voor yoga bij kinderen.

error: De inhoud is beschermd!