Elke eerste vrijdag van de maand een beetje op reis

Op de foto zien we Hilde Devlaminck, Bart Vanruymbeke, Bart Hanson, Janique Kesteloot en Yves Durnez. Frank Mulleman en Dominiek Druart ontbreken op de foto (copyright foto Els Deleu)

Elke eerste vrijdag van de donkere maanden kan je bij Reiscafé Antipode terecht voor een boeiend reisverslag. Op vrijdag 3 februari brengt Sabine Debel uit Heule om 20 uur een videoverslag over haar reis naar Namibië, Botswana en Zimbabwe. Iedereen is hiervoor welkom in het VC Mozaïek in de Overleiestraat 15 A in Kortrijk..

Reiscafé Antipode startte in 2000 met Frank Mulleman, Bart Hanson, die gids is in Kortrijk, en Yves Durnez en Janique Kesteloot, allen uit Kortrijk. “In het begin telde de vereniging wel 20 mensen die hielpen.” Later is Dominiek Druart uit Wervik het bestuur komen vervoegen en sinds kort maken ook Bart Vanruymbeke en Hilde Devlaminck uit Deerlijk deel uit van het bestuur.

De start

We hadden een babbel met Yves Durnez die er ook al bij was bij de opstart. “Dat kwam toen we met een aantal mensen die veel op reis gingen tussen pot en pint vertelden over het grote pak dia’s die we altijd maakten. Die werden geklasseerd en één keer aan de familie getoond vooraleer ze in de kast terechtkwamen. “Waarom zouden we die niet tonen voor een breder publiek?…

Frank Mulleman deed dat al na zijn reizen in het Achturenhuis. “Om het neutraal te houden trokken we naar het jeugdhuis De Reflex, dat dan gevestigd was in het café De Halve Jan aan de Hallen. We verhuisden nog mee met het jeugdhuis naar de Doorniksewijk, maar dat café was niet zo geschikt. Dan zijn we in 2010 naar het V.C. Mozaïek in de Overleiestraat verhuisd, waar we in het kader van het erfgoedweekend al eens een minireisbeurs georganiseerd hadden en waar meer plaats was. We moesten er ondertussen zelfs al verhuizen naar de grote zaal.”

Voor de naam van de organisatie gingen de stichters met de coördinaten van Kortrijk op zoek naar het allerverste punt in de wereld van uit Kortrijk. Dat bleken de Antipoden te zijn. Reiscafé Antipode was dus een feit.

Reisverslagen

De eerste reisreportage bij Reiscafé Antipode was er één over Cuba van Martin Devreese.

Telkens betreft het een reisverslag of -reportage – meestal over verre bestemmingen – aan de hand van foto’s en/of videobeelden en al dan niet met achtergrondmuziek. “Ieder vult dat in zoals hij/zij dat zelf wenst te doen”, aldus Yves.

“Vroeger waren er enkel diareportages en later kwamen de video’s en de digitale foto’s, maar nu zijn er veel mogelijkheden. Ik mis wel een beetje de vervlogen tijden van de diaprojectoren, waar eens een lader op de grond viel en alle dia’s door elkaar lagen, of waar er algemene hilariteit ontstond toen een dia omgekeerd zat…”

“We staan voor alles open. Als iemand bv. naar Nederland gaat en daar ook een reportage over gemaakt heeft, dan is die ook welkom. De mensen komen zelf naar ons toe met voorstellen en indien we niemand zouden hebben springen we zelf in, want we houden uiteraard ook van reizen.”

Yves gaf onlangs  al een reportage over Spitsbergen, waar hij een oude Russische mijnsite bezocht. “De vorige keer was er een reportage over Oezbekistan,” zegt hij.

Programma

De komende reiscafés zijn er op vrijdag 3 februari over Afrika, op 3 maart over Iran en op 7 april over Italië.

“Iedereen kan zijn of haar reisverhaal komen delen. Soms kiezen we er ook eens voor om verschillende kortere reisverslagen op één avond in te plannen. Naar een Japans voorbeeld krijgt ieder dan 6 minuten de tijd om maximum 20 foto’s te tonen waarbij elke foto 20 seconden blijft staan of in thema-avonden plannen we korte reisverslagen van 10 minuten tot een kwartier. Daar kunnen ook ‘kortbij-reportages’ zitten. Misschien organiseren we ook wel eens een avond over wereldsteden.”

De bestuursleden zien de reportages niet vooraf en laten zich ook verrassen. “We ontdekken mee met de mensen die komen kijken.”

“In de regio Kortrijk zijn we de enigen die op maandelijkse basis zoiets organiseren.”

In de coronaperiode werden enkele filmpjes gemaakt die dan van thuis uit te bekijken waren.

3 types bezoekers

Reiscafé Antipode kan telkens op een groot aantal bezoekers rekenen die 5 euro toegangsgeld betalen. “Er komen altijd tussen de 50 en de 70 mensen. Ondertussen hebben we al een mooi adressenbestand van mensen die we aanschrijven. We kunnen op 3 types bezoekers rekenen:

  • We hebben een vaste groep die altijd komt, ongeacht de bestemming. Sommigen onder hen werden zelfs vrienden.
  • Dan hebben we ook mensen die specifiek voor een reportage over een bepaalde bestemming komen. Zij hebben interesse in een bepaald land of een bepaalde regio, of willen er zelf naar toe gaan.
  • Het laatste type bezoekers betreft de mensen die komen voor de spreker.

Er wordt telkens op de eerste vrijdagavond van de donkere maanden een reiscafé georganiseerd, dus in oktober, november, december, februari, maart en april. In de nieuwjaarmaand januari vindt er geen reiscafé plaats. “Vanaf mei is het te lang licht, en de zaal kan niet verduisterd worden. Daarom wachten we dan weer tot in oktober.”

Het programma dat tot nu toe al gekend is vind je op https://reiscafeantipode.wixsite.com/reiscafeantipode

En op https://www.facebook.com/ReiscafeAntipode wordt er altijd een evenement aangemaakt over een bepaalde avond.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.