Search

“Eindelijk onze vaste stek!”

Wim Descamps - copyright foto Els Deleu

De Chiro van Bavikhove heeft na jaren zoeken eindelijk een vaste stek bij de sportterreinen aan de Vlietestraat. Het nieuwe pand voor de Chiro en de speelpleinwerking werd opgetrokken op de vrijetijdssite aan de kant van de Ouderstrijdersstraat.

Al meer dan 20 jaar wordt er bij de Chiro van Bavikhove gesproken over een nieuw heem en gezocht naar een definitieve locatie.

VZW ‘t Chiroheem

We zaten aan tafel met Wim Descamps, voorzitter van de VZW ’t Chiroheem. “Deze VZW werd in het leven geroepen om de hemen te beheren en te helpen onderhouden. We zetten ook acties op om te sparen voor een nieuw heem en om onderhoudskosten te betalen”, legt Wim uit.

“Voor de nieuwbouw waren we bouwheer en deden wij de coördinatie samen met de architect. We steunen de Chiro waar nodig en boeken de kampplaatsen maar bemoeien ons niet met de werking.”

De hoofdactiviteit van de VZW ’t Chiroheem is al jaren Kip en Rib. Dit staat op zaterdag 14 oktober weer op het programma.

Dan eten de ingeschrevenen Kip of Rib in de Kervijnstraat in Bavikhove, tussen de Gilde en de Torenhalm. “Jaarlijks mogen we hier tussen de 500 en de 600 mensen verwelkomen.”

Chiro en speelpleinwerking

“Ondertussen is het al 26 à 27 jaar geleden dat er gesproken wordt over een nieuw heem”, vertelt Wim. “Toen ik 17 jaar was – ik was toen Aspi – zorgde men voor een noodoplossing met drie afgeschreven chalets uit de Gavers.

De Chiromeisjes zaten vroeger in de oude meisjesschool met hun werking. Toen zij daar weg moesten, kwamen ze samen met de jongens in de chalets. Ondertussen is de werking al zo’n 14 jaar gemengd.”

De hemen in de chalets kwamen nadat de werking gemengd werd ook te klein. “Ze waren ook stokoud. Er kwamen teveel kosten aan. Er waren al eens nieuwe daken en nieuwe zijmuren geplaatst, maar die chalets hadden echt hun tijd gehad.”

“Zes jaar geleden werden de chalets afgebroken en kwam er een tussenoplossing met de oude jongensschool waar we samen zaten met de speelpleinwerking. Zo is ook het idee ontsproten om voor de Chiro samen met de speelpleinwerking een gebouw te zetten. Maar toen kwam corona en het werd nog wat langer wachten, want ook ons spaarpotje waar we jaren aan gespaard hadden en dat tot voor corona voldoende groot was, moest weer aangevuld worden door de vele prijsstijgingen.”

“We zijn de stad Harelbeke dankbaar dat ze ¾ van het gebouw subsidieerden via het bouw- en renovatiefonds.”

Goedkeuring

In het begin van 2021 deden we een babbel met Quinten Bouckaert en Viktor De Smeyter, de toenmalige groepsleiders van de Chiro in Bavikhove.

Ze waren tevreden dat er eindelijk schot in de zaak kwam en dat er toen goedgekeurd werd dat de stad voor ¾ van het nodige geld zou instaan.

“We hadden altijd iets tekort en de Chiro moest vaak verhuizen”, zeiden ze toen.  

Op het moment van het interview deelde de Chiro nog het gebouw van de oude jongensschool met de muziekacademie. Ze keken uit om naar hun definitieve plaats te verhuizen en hoopten toen dat de verhuis in september 2022 zou gebeuren. Ze konden uiteindelijk niet meer verhuizen tijdens hun leidingsperiode. Viktor maakt nu nog deel uit van de VZW ’t Chiroheem.

Nieuw gebouw

In februari van 2023 is de bouw dan gestart en het gebouw is nu op enkele details na klaar.

Er is een polyvalente ruimte, een kitchenette en er komt een sanitair blok beneden en boven zijn er verschillende hemen. Zowel de Chiro als de speelpleinwerking beschikt ook over een aparte ruimte voor het eigen materiaal. Er komt ook nog een grasveld en op de hele site zijn er heel wat speelterreinen.

Nu is het gebouw groot genoeg voor de 150 leden (leiding inbegrepen) van Chiro Bavikhove en het kan gedeeld worden met de speelpleinwerking, die op andere momenten werking heeft.

Verhuis

Op 15 augustus vond de verhuis plaats en de werking startte dus in het nieuwe gebouw. De opening werd op 23 september gehouden. “Nu moeten we nog hier en daar wat afwerken en ook het sanitair blok moet nog in orde gebracht worden”, aldus Wim die nog moet wennen als hij naar de oude gebouwen kijkt. “Het is raar om daar als echte Bavikhovenaar rond te lopen en dat heem leeg te zien, maar we kwamen nu wel in een degelijk gebouw terecht. De oude jongensschool en de hemen zullen afgebroken worden. Wij moesten natuurlijk eerst weg en ook de muziek- en tekenacademie moest verhuizen. De muziekschool is nu in De Wingerd gevestigd en de tekenschool vond een noodoplossing in de Torengalm en de oude bib.”

Wim vertelt dat de hele site nog verbouwd wordt. “Wij waren één van de onderdelen van de aanpak van de volledige vrijetijdssite.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.