Eerste solotentoonstelling van Martina

copyright foto Els Deleu

Martina Denijs (68) uit Deerlijk stelt nog tot en met 24 juli haar werken tentoon in kunstgalerie Huis De Leeuw in Machelen/Zulte.

Martina is gepensioneerd. Ze volgde modeontwerpen. “Ik werkte in de modesector en heb heel mijn leven geleerd. Ik werkte bij verschillende naaisters en mijn laatste werk was als ontwerpster van haute couture kledij. Dat zie je eigenlijk ook in mijn beelden.”

Al heel haar leven is Martina creatief geweest. “Ik was nog maar 8 jaar toen ik bij mijn mama aan de naaimachine zat en al lapjes stikte. En toen we aan ons huis bezig waren, haalde ik materialen en hielp ik vloertjes en paadjes leggen. Was ik een jongen geweest, dan had ik voor timmerman geleerd.”

Toen Martines kinderen klein waren maakte ze ook alle kleertjes zelf. “Ik heb mijn moeder altijd zien naaien en zelf heb ik dat ook altijd gedaan. Ik kan me niet inbeelden dat ik geen naaikamer zou hebben. Ik naai nog altijd voor mezelf en voor de kleinkinderen. Ook mijn atelier voor mijn beelden zou ik niet meer kunnen missen.”

Drapperen met klei

Martina is nu een kleine 25 jaar bezig met kunst. “Ik ben begonnen met boetseren toen ik zo’n 45 jaar was. Dan ben ik naar de Academie in Harelbeke geweest om er beeldhouwen te volgen. Ik had er met Bart De Zutter uit Ingooigem een hele goede leraar. Ik heb in de Academie ook grafiek gevolgd. Dat doe ik niet zoveel omdat ik niet voldoende geïnstalleerd ben hiervoor.”

 Ik was er laatst ook bezig met tekenen. Dan kwam corona ertussen en ben ik gestopt. Ik oefen dit verder thuis. Het gebeurt ook wel eens dat ik in een atelier ga zeefdrukken.”

Martina’s grootste voorliefde is nog altijd klei in haar handen hebben. “Met de klei drappeer ik alsof ik een stuk stof in mijn handen heb.”

De vrouw

Vorig jaar stelde Martina al haar werken voor in het André Demedtshuis in Wielsbeke en met buren bij kunstenaars in Kuurne. Ze was ook al eens één van de kunstenaars op Kunstzomer en stelde dit jaar met de Kortrijkse Sint-Lucasgilde waar Martina lid van is ook al tentoon in Estaimbourg.

Overal in Martina’s werk staat de vrouw centraal.

Speciaal voor haar tentoonstelling Circle of Live maakte ze vier werken die ze beneden in Huis De Leeuw tentoonstelt. “Mijn ander werk staat boven”, zegt ze. Op de tentoonstelling zie je ook enkele grafiekwerken en houtskool- en andere tekeningen die Martina maakte.

Martina droomde er al langer van om eens alleen tentoon te stellen. Dit doet ze nu voor het eerst. “Ik zorgde ook voor voldoende ruimte zodat niet alles helemaal vol staat”, aldus Martina.

Samen met haar man maakte ze nieuwe sokkels. “We reden drie keer naar Machelen met werken en sokkels”, zegt ze.

Haar sculpturen voor Circle of Live onthullen door hun vormen die rijk zijn aan bezieling en elegantie een diepgaande symbolische reflectie over het bestaan en het leven op de kosmos en de voortdurende transformatie ervan. “Het menselijk figuur staat symbool hiervoor. De cirkel van het leven brengt een voortdurend grijpen en loslaten van ontmoeting van geliefden teweeg. Het zijn dansende figuren als droombloemen, op een serene, kinderlijke wijze op zoek naar kennis”, legt Martina uit.

De tentoonstelling Circle of Live in kunstgalerie Huis De Leeuw, in Machelen Dorp 7 in Zulte  is gratis toegankelijk en loopt nog tot 24 juli, telkens in het weekend en op de feestdag van 21 juli.

Op zaterdag en op 21 juli is de tentoonstelling geopend van 14 tot 18 uur en op zondag van 11 tot 18 uur.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen