Onlangs bracht meesterpatissier Christophe Declercq (56) uit Marke zijn 14de boek uit. ‘Bakken voor iedereen’ werd een zuiver patisserieboek voor zowel de beginnende hobbykok tot de meer gevorderde bakfanaten.
Ter Groene Poorte
Christophe groeide op in Wevelgem. Hij is gehuwd met Nathalie Lombeau en woont in Marke. Het koppel heeft met Kenneth en Kevin twee zonen en Cas (3) en Mathis (10 maanden) zijn de kleinkinderen.
In Wevelgem ging Christophe naar de gemeenteschool: “Toen we er bij meester Luc Cappelle eens brood bakten in de refter op school, was ik enorm onder de indruk. Daardoor begon ik erover te denken om bakker te worden. Met weinig grondstoffen creëer je een product dat zorgt voor een lekkere geur. Dat is zo fijn!”
Nadat hij – na zijn opleiding tot bakker/patissier aan het toenmalig ‘Instituut voor Voeding Ter Groene Poorte’ in Brugge – drie jaar in de praktijk werkte en zijn pedagogisch bekwaamheidsdiploma haalde, begon hij Christophe les te geven aan Ter Groene Poorte. Hij geeft er in hoofdzaak patisserie aan leerlingen van het derde jaar tot het zevende specialisatiejaar.
Christophe gaf ook 20 jaar avondonderwijs bij Syntra West in Brugge.
Hij werkte daarnaast nog als consulent voor Barry Callebaut en was een tijd consultent op de werkvloer bij patissiers of ijsbereiders (vaak landbouwbedrijven die melk verwerken), waar hij vooral het ijs ging verfijnen of er creatief mee leerde omspringen. Christophes eerste boek was trouwens ‘IJs, verfrissend lekker’. ‘Het grote ijsboek’ dat later kwam is nog altijd in de handel.
Compilatie van patisserierecepturen
‘Bakken voor Iedereen’ werd in het verleden uitgebracht in twee aparte bijbels. “Deze bestonden uit een verzameling van patisserie, dessertglaasjes, hartig gebak,… Er zat een heel pakket in”, begint Christophe. Zijn twee bakbijbels werden verschillende keren herdrukt en er werden meer dan 13.000 exemplaren van verkocht. “Op een zeker moment zijn deze ook uitverkocht. Ik kreeg echter regelmatig vragen via Messenger van mensen die op zoek waren naar het eerste of het tweede deel. Sommigen vroegen om mijn eigen presentexemplaar te kopen. Ze wilden daarbovenop zelfs verzendingskosten betalen.” Daardoor kwam Christophe op het idee om een zuiver patisserieboek te maken, weer met een harde kaft maar met een nieuwe layout. “Alles is weer in dezelfde structuur van vroeger. Er wordt gestart met koekjes, dan gaan we naar grote en kleine cakes en dan naar taarten met onderverdeling in boterdeeg, Bretoens zanddeeg, bladerdeeg,… maar ook mousses en biscuits met slagroom en marsepein naar misérable en javanais…”
De titel van het boek spreekt voor zich. “Iedereen kan aan de slag, van de beginnende hobbykok met eenvoudige koekjes, een klassieke 4/4 cake, een eenvoudig boterkransje tot de meer gevorderde bakfanaten met een macaron de Paris, een caramelcake…”
Nauwelijks staan er nog verwijzingen naar recepten. “Alles staat beschreven in de receptuur en alles is mooi ondersteund door ‘werkfoto’s’. Ik sta 35 jaar als lesgever in het onderwijs en zorgde ook voor veel tips. Ik laat de mensen daarnaast hun creativiteit gebruiken. Het boek kan levenslang gebruikt worden. Het is een boek dat iedereen moet bij de hand hebben om te bakken, als beginneling én als gevorderd bakker. Gedurende mijn carrière heb ik al heel wat nieuwigheden ontwikkeld. Er zijn ook nieuwe trends, maar alles start uiteindelijk wel bij de recepturen. Die blijven belangrijk!”
Christophe ging al aan het bakken met zijn kleinzoontje van 3 jaar. “Na een paar instructies zie je dat ook kinderen het al opnemen. Op die manier stimulleer je de fijne motoriek.”
Het nieuwe boek werd een compilatie van 448 bladzijden recepten van Christophe. “Het is vooral belangrijk dat wie het boek aanschaft er gelukkig van wordt.” Voor dit paradepaardje werd er ook veel aandacht besteed aan de uitstraling van het boek, zoals een goede kwaliteit van kaft en papier, goudkleurige letters en een goede layout. “De uitgeverij Lannoo, met wie ik al sinds 2007 samenwerk, heeft er ook veel energie in gestoken.”
Het boek is te koop bij de boekhandels. Zij kunnen het ook bestellen mocht het niet meer voorradig zijn in de winkel. Je kan het ook online aankopen bij Lannoo. Het kost 39,99 euro.