Search

Een veldrit door de school in het spoor van Gerard Debaets

copyright foto Els Deleu

De week van de Mobiliteit wordt in VBS De Watermolen in Heule afgesloten met de Grand Prix Gerard Debaets, een veldrit voor kinderen samen met volwassenen, waar het parcours door de school loopt.

Afsluiter

“We zochten een goede afsluiter voor de Week van de Mobiliteit”, vertelt Niels Levecque van VBS De Watermolen. “Zo kwamen we op het idee om op Strapdag (en dit jaar ook de dag van het WK) een veldrit te organiseren doorheen de school. We voorzien een zandbak, een brug, een boog zoals in echte wedstrijden, een pitstop, een balkjesparcours en trapjes waar je over moet. De veldrit loopt over de speelplaats, de speelweide, de buitenklas, de speelzaal van het kleuter en een gedeelte over de straat.”

Er kunnen ploegen gevormd worden van twee volwassenen en twee kinderen. De wedstrijden starten op vrijdag 23 september om 16 uur.

Er zal die avond een bar met eten en met drank voorzien worden.

De directeur zorgt samen met een leerkracht voor live presentatie van op het dak.

“We zijn ook zeer tevreden dat de lokale middenstand ook gul was om te sponsoren.  Zo kunnen we onder meer de kinderen bij het begin van de week allemaal een fietspetje schenken. Deze lieten we maken in vier verschillende kleuren.”

Als alles meevalt zou dit evenement om de drie à vier jaar  kunnen herhaald worden, zodat alle kinderen eens de kans krijgen om deel te nemen. Er worden maar kinderen vanaf het derde leerjaar toegelaten.

De wedstrijd wordt naar wielrenner Gerard Debaets genoemd. “We hadden contact met de kinderen en kleinkinderen in Amerika en ze zijn zeer tevreden dat we hun (groot)vader vernoemen in ons evenement voor onze week van de mobilitieit.”

Gerard Debaets

“Gewezen wielrenner Gerard Debaets is een oud-Watermolenaar”, vertelt directeur Jo Vermeulen. “Hannes Cattebeke schreef hier nog een boek over toen Heule Dorp van de Ronde zou worden.”

“Gerard Debaets won 2 keer de Ronde van Vlaanderen en emigreerde naar Amerika waar hij een fenomenale carrière uitbouwde als pisterenner.”

In elke klas wordt in aanloop naar de Grand Prix Gerard Debaets het leven en de carrière van deze plaatselijke wielrenner behandeld.

Elke groep maakt twee hoofdstukken uit het boek over Gerard Debaets visueel. Zo wordt er een tentoonstelling over Gerard Debaets gemaakt door de kinderen.

“Alles zit dus in een ZILLig kader. ZILL is immers het nieuwe leerplan waarmee al enkele jaren gewerkt wordt, en staat voor Zin In Leren, zin in Leven. Het project van de week van de mobiliteit omvat verschillende luiken. Er zit geschiedenis in maar ook begrijpend lezen en voorlezen komt aan bod. Het gaat ook over familie, de kinderen leren een presentatie maken en er zit verkeersveiligheid in. Het is een evenement over sport, samenzijn, verkeersveiligheid en lokale verankering met Gerard Debaets.”

Verkeersveiligheid

“Om de fietshelm te promoten in het kader van verkeersveiligheid hebben we Gerard Debaets op de affiche afgebeeld met één van de eerste helmen op. We willen op de grootst mogelijke manier inzetten op verkeersveiligheid”, stelt Jo. “Zo is er op de pitstop al een opdracht te vervullen, zodat niet iedereen samen start.”

Er werd ook een seingever aangesproken om voortdurend de mensen die naar de bakker moeten over te laten. De bakkerij op de Watermolen ligt immers op het parcours.

Inschrijven

Het aantal inschrijvingen is beperkt. “We moeten het veilig kunnen houden”, aldus Jo.

We doen 3 wedstrijden waar 8 ploegen kunnen deelnemen. Dat betekent 96 deelnemers.

Wie wenst deel te nemen met een ploeg van 2 volwassenen en 2 kinderen van het 3de tot het 6de leerjaar (onder wie er minstens één van de kinderen school loopt in VBS De Watermolen), kan nu inschrijven via

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeETNlS92_sILLOYyulKsCuv5eKkyc7Bx5QyQsEOqP9S6QA-g/viewform

Deelnemen kost 10 euro per team.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.