Search

Een sociaal drama in Ingooigem

copyright foto Els Deleu

Vanaf 17 november pakt de vzw Toneelgroep De Vlaschaard uit Ingooigem uit met het sociaal drama ‘Schone schijn van volle maan’. Normaal gezien is het de laatste keer dat de acteurs in de zaal ‘De Linde’ hun stuk opvoeren, voor ze naar het nieuwe OC trekken.

Regisseur Donald Litière die afkomstig is uit Kortrijk en nu in Meulebeke woont speelde het stuk ‘Schone Schijn van volle maan’ zelf nog mee in het Marks Amateurtheater in 1998, in een regie van Françoise Herman. “Toen we dat stuk leerden kennen, en de tekst met enkelen in één avond uitgelezen hadden”, kozen we er toen prompt voor om dit te spelen. We stelden er zelfs een stuk dat we toen klaar hadden voor uit”, vertelt Donald.

“We speelden het stuk in arenavorm, en dat was een grote meerwaarde voor dat stuk. Ik zag het later nog bij een andere toneelvereniging op een podium, maar de interactie tussen spelers en publiek was er zo niet echt, en dat stuk vraagt dat wel.” Daarom koos Donald er voor om ook in Ingooigem ‘Schone schijn van volle maan’ te brengen in arena. Donald regisseert al 25 jaar in Ingooigem.

“Nadat we ooit ‘Het Gezin Van Paemel’ en ‘Driekoningenavond’ brachten, kozen we deze keer opnieuw voor een sociaal drama met ‘Schone schijn van volle maan’,” stelt Donald

Het stuk

Het toneelstuk speelt zich af op een braakliggend afvalterrein. Alle personages die op dat terrein terechtgekomen zijn en er ook op wonen, hebben al heel wat meegemaakt. Zo zijn er met een verleden in de prostitutie, in het drugsmilieu en nog veel meer. Dramatische gebeurtenissen hebben bij verschillende bewoners sporen nagelaten. Ze moeten allen ‘overleven’ om eten en drinken te kunnen kopen.

Dan blijkt ook nog een meisje zwanger te zijn, en komt er een figuur op het toneel die eventueel toch een beschermend figuur voor de ongeboren baby kan zijn. Maar kan het zover komen?

“Het is een stuk vol miserie, emotie en ook liefde”, zegt Donald, die ervoor koos om het in een ruwe taal te spelen.

De acteurs en actrices zijn Katrijn Duchi, Koen Avet, Johan Vaernewyck en Koen Huygebaert uit Ingooigem, Annemie Baert en Ilse Catry uit Heestert, Sylvie Mol uit Vichte en Patrick Vandeputte uit Waarmaarde.

“We werken voor dat stuk ook samen met dansschool Ariadne Eureka uit Ingooigem. Het is een gelegenheid om eens samen te werken met andere verenigingen uit Ingooigem.” Donald vertelt dat ze een dans maakten naar de figuren die in het stuk voorkomen. “Ze doen dit op de speciale muziek van Astor Piazzolla die perfect past.”

Praktisch

De voorstellingen vinden plaats op vrijdagen 17 en 24 november, zaterdagen 18 en 25 november en woensdag 22 november, telkens om 20 uur en op zondag 19 november om 18 uur.

Tickets aan 9 euro per persoon kan je reserveren via https://www.ticketwinkel.be/Event/Details/schone-schijn-van-volle-maan-2
Hier kies je onmiddellijk ook de zitplaatsen.

De voorstellingen vinden plaats in de zaal De Linde in de Sint-Antoniusstraat 14 in Ingooigem.

Vanaf ruim twee uur voor de voorstelling kan je warme wafels op grootmoeders wijze verkrijgen.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.