Search

Een quiz t.v.v. VZW Ontrafel

Het team van de VZW Ontrafel bestaat uit Carin De Decker uit Marke, Stefanie Verfaillie en Lisa Hoste uit Kortrijk, Tine Tytgat uit Hulste, Tine Vanheste uit Heule, Astrid Herteleer uit Oostkamp en Marie Vanhoutte uit Gullegem. Marie ontbreekt op de foto. - copyright foto Els Deleu

VZW Ontrafel pakt op donderdag 29 september uit met een quiz t.v.v. het hulpfonds van de VZW.

De quiz moest al enkele keren uitgesteld worden door de coronamaatregelen.

Op 29 september kan de quiz uiteindelijk plaatsvinden in het OC Marke.

Wat is VZW Ontrafel

VZW Ontrafel is een begeleidings- en expertisecentrum gespecialiseerd in verlies, trauma, rouw, emotionele pijn en groeiprocessen. Verschillende mensen maken deel uit van het team therapeuten dat zowel individuele als groepsbegeleidingen biedt en vormingen geeft aan kinderen en volwassenen.

Voor gezinnen die zelf geen psychische hulp kunnen betalen is er een hulpfonds.

VZW Ontrafel werkt van uit een huisje in het Begijnhof in Kortrijk.

Toestroom van aanmeldingen

“De aanmeldingen blijven nog altijd toestromen”, stelt Carin De Decker uit Marke. Zij richtte VZW Ontrafel samen met Stefanie Verfaillie uit Kortrijk op.

Tijdens de coronaperiode werd er verder gewerkt met begeleidingen.

“Een aantal jongeren had tijdens de lockdown moeite met het gemis aan sociaal contact en worstelden vooral in de eerste coronagolf met het opgesloten zitten, maar corona had niet enkel een invloed op mensen die niet buiten mochten, maar ook toen het wél weer mocht hadden gezinnen maar vooral ook jongvolwassenen het moeilijk.

“Ook het nestje thuis was anders. De verbinding was weg. Iedereen was thuis. Voor kinderen was het soms moeilijk: papa en mama waren thuis maar niet beschikbaar. Ouders van adolescenten kloegen dat hun jongere nu nog meer op zijn of haar kamer zat. Dat gaf soms stress en spanningen binnen gezinnen.”

“Zwangere vrouwen waren gestresst zwanger. Ze hadden angst want ze mochten tijdens hun zwangerschap zeker geen corona oplopen. De impact van angst is natuurlijk enorm.”

Na de tweede coronagolf

“Na de tweede coronagolf kregen we een toestroom van nieuwe aanmeldingen. Dan kwamen de mensen in beeld die zich wél goed voelden tijdens de lockdown. Met corona was het veilig, thuis in hun cocon. Er waren geen verwachtingen. Er wordt zodanig veel verwacht van de jongeren en in de coronaperiode waren de verwachtingen beperkter. Plots begon alles weer en kwam ook weer die druk.

Nu mocht iedereen weer naar buiten en terug naar de realiteit. Sommigen dachten dat iedereen naar hen kijkt nu ze weer op straat rondlopen. Ook voor jongeren die gepest worden was de coronaperiode veiliger”, aldus Stefanie

Carin vertelt dat het therapeutisch proces ook anders verliep. “Het tempo was anders. Je moet ook ruimte hebben om met je emoties aan de slag te gaan, maar thuis was er niet veel rust en ruimte. De gesprekken in begeleidingen verliepen ook anders.”

Uitdagend

Voor de therapeuten was die coronaperiode uitdagend. “Plots doken dus andere problemen op. Een pandemie als deze maakten we nog nooit mee. Naast de klassieke instroom hadden we meer dan anders mensen die vroeger al kwamen en terug wat zuurstof nodig hadden. We voelen nog altijd de gevolgen van corona en verwachten dat dat nog een tijdje zal duren”, stelt Carin.

Het is dus ook meer dan nodig dat het hulpfonds van VZW Ontrafel gespijsd wordt.

Deze zomer werd er weer een zomerbar georganiseerd in Marke en op donderdag 29 september is er om 19 uur een quiz in het OC Marke. Ploegjes van maximum 5 personen kunnen tot en met zondag 25 september inschrijven aan 20 euro per ploeg. Ze geven hun ploegnaam door via info@ontrafel.be

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.