Een pakketje rond mondzorg voor elke kleuter van de eerste kleuterklas

copyright foto Els Deleu

De komende maanden worden er in samenwerking met heel wat partners preventieve acties in verband met mondzorg uitgerold in Kuurne.

“We ondervinden dat de mondzorg bij jonge kinderen beter kan”, stelt Marlies Callewaert, brugfiguur in Kuurne.

“Bijna de helft van de 3-4-jarigen brengt bv. nooit een bezoekje aan de tandarts.”

“We willen de kaart trekken van een gezonde gemeente”, stelt burgemeester Francis Benoit. Samen met het Sociaal Huis Kuurne, Huis van het kind, Kind en Gezin, LOGO Leieland, buitenschoolse opvang Struisbeer, buurtwerking van Spijker en Schadauw, groep Ubuntu en Expertisecentrum Kraamzorg De Wieg werd een totaalpakket aan maatregelen rond tandhygiëne op jonge leeftijd uitgewerkt.

Per gemeente zijn er twee tandenkoffers die kunnen uitgeleend worden aan organisaties, scholen en kinderdagverblijven die willen aan de slag gaan rond mondzorg.

De aandachtspunten zijn twee keer per dag de tanden poetsen, vanaf 2 jaar regelmatig een preventief bezoek aan de tandarts en aandacht voor tandvriendelijke voeding en gewoontes.

“Goede mondhygiëne en sterke tanden zijn immers essentieel voor een algemene gezondheid”, stelt schepen van Gezondheid en Welzijn Bram Deloof.

In samenspraak met de scholen, de werkgoep ‘mondzorg’ en de boekenjuf werd een pakket samengesteld met een kwalitatief spel, een tandenborstelset en een voorleesboek voor alle kinderen van het eerste kleuter in alle Kuurnse scholen.

“Met deze preventieve actie gaan we onder het motto ‘vroeg begonnen is half gewonnen’ samen voor een stralende glimlach met gezonde mond bij onze kleuters”, besluit schepen van Onderwijs Jan Deprez.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen