Search

Een oase van rust en bezinning in de stad

De Dekenij van Kortrijk neemt voortaan de zorg van de Lourdesgrot van de Passionisten over. De grot is een verdoken oase van rust en bezinning dicht bij het stadscentrum van Kortrijk.

Verschijning van Maria

Toen Maria zich in 1858 liet zien aan Bernadette Soubirous in Lourdes had dit een sterke weerklank. Ook in Kortrijk werd aan de Veldstraat een eenvoudig kapelletje gebouwd voor Maria Ter Olme. “Later werd dit naar een andere plaats overgebracht”, vertelt pater Frans Damen, regionaal overste van de paters Passionisten. “In het Baggaertsmuseum kan je nog resten vinden van wat er hier was.”

Dat was nog voor de Passionisten in 1872 in Kortrijk aankwamen.

Zo’n vijftig jaar na de verschijning van Maria in Lourdes was er wereldwijd een oproep om Lourdesgrotten te bouwen. In Kortrijk zamelde pastoor Brulot hier ook geld voor in samen met oud-bedevaarders uit Kortrijk en omstreken die naar Lourdes geweest waren. Hij bouwde in 1908 samen met de Passionisten een grot waar vroeger het kapelletje stond. De grot was een kopie van de grot van Massabielle in Lourdes, waar Maria zich had laten zien.

Deze grot met een ruim terrein, banken en gaanderijen bood aan de groeiende groep pelgrims de kans om op bedevaart te komen.

Broeder Isidoor

De grot in de Veldstraat in Kortrijk is zowel voor Kortrijkzanen als voor mensen van elders heel populair geworden. Dat kwam ook door het plaatsen van de eerste grafsteen van het graf van Broeder Isidoor op het domein.

“Broeder Isidoor overleed in 1916”, vertelt pater Frans. “Er was een voorlopige begrafenis op het Sint-Janskerkhof, want het was oorlogstijd. Op de duur namen mensen het initiatief om aarde van het oorspronkelijk graf weg te nemen. Om het graf van de broeder te beschermen kocht men een ander graf met een grafsteen. Daar is de devotie verder gegroeid en in 1952 werd broeder Isidoor overgebracht van het Sint-Janskerkhof naar de grafkapel bij de Paterskerk. Broeder Isidoors eerste grafsteen werd op het domein van de Mariagrot geplaatst. Zo komen veel bedevaarders eerst naar de Paterskerk en vervolgens trekken ze naar zijn eerste grafsteen buiten aan de Mariagrot die naast de kerk ligt. We hebben hier dus twee heilige plaatsen.” Na de zaligverklaring van broeder Isidoor in 1984 kwamen nog meer bedevaarders. De grot ligt in een beschutte oase in de stad. Groot en klein, rijk en arm, Christenen en Moslims, mensen van dichtbij en van ver komen er naar toe. Velen komen er bij problemen met kinderen en kleinkinderen, maar ook mensen met kanker komen er want het is geweten dat broeder Isidoor een oogtumor had.

Paters Passionisten

Al die jaren hebben de paters Passionisten voor de grot gezorgd. Meestal was er iemand onder hen aanwezig en men kon er een kaars kopen. Er ontstond daar een ‘heiligdom van het volk’. Er werden tegeltjes opgehangen aan de wand. Deze getuigen van een verhoord gebed en dienden als bedanking. Jong en oud komt er een nood klagen, een kaarsje branden, even tot rust komen en danken…

Helaas kan de congretatie van de paters Passionisten de zorg voor de grot niet langer opnemen. Pater Frans is met zijn 77 de jongste pater. “Er is enkel nog een broeder die vier jaar jonger is. Onze groep wordt ouder en kleiner”, zegt hij. “We zijn nog met 15 Belgische Passionisten. In Kortrijk is sinds januari 2018 nog het enige klooster van de paters Passionisten in België. Er verblijven nog negen Passionisten in het klooster en drie in het dichtbij gelegen woonzorgcentrum Sint-Carolus. Er wonen er ook nog drie alleen, twee in België en één in Duitsland.”

Kuisen, herstellen en snoeien

Er werd contact gezocht met pastoor Guido Cooman van de Pastorale Eenheid De Verrijzenis waartoe de parochie Sint-Jan (waar de grot ligt) behoort met de vraag of de dekenij Kortrijk met parochies in Kortrijk, Harelbeke en Kuurne de zorg voor de Lourdesgrot kon overnemen. Al snel kwamen de deken en de collega-pastoors tot het besluit dat ze dit aanbod wensten aan te nemen. De Decanale Werkgroep Lourdesgrot Kortrijk die de overname regelt werd opgericht. Er werd hersteld en gesnoeid en alles werd weer proper gemaakt. Ook de vele bedankingstegeltjes werden één voor één afgewassen. Die zijn aan een wand van de site gevestigd, maar ook binnen in de grot zijn er bedankingstegeltjes te vinden.

De oudste waar een datum op staat dateren al van 1923 en 1933.

’t Alternatief, een werkervaringsfabriek binnen de sociale economie onder Groep Ubuntu werd aangesproken voor het opknappen en schilderen van de banken en het blijvend groenonderhoud en ‘De Branding’, die ondersteuning geeft aan mensen met een beperking voor het aanvullen van de kaarsen en het openen en sluiten van de Lourdesgrot.

Mariamaanden

Op vrijdag 1 oktober is er om 19 uur een gebedsdienst aan de grot voor de vernieuwde werking. Op 6 oktober is er dan de feestdag van Broeder Isidoor. “Zeker in de Mariamaanden oktober en mei zorgen we voor permanentie van 9 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur, zal er mogelijkheid zijn om kaarsen aan te kopen en is er kans tot een gesprek. We starten op 1 oktober omdat dan ook de rozenkransmaand start. We wachten ondertussen de levering van een bestelde kaarsenautomaat af.”

Er is ook een verlangen om aan de grot een pastoraal project te laten groeien. “Dit heiligdom van het volk’ nodigt uit tot stilte, reflectie en gebed”, stelt deken Geert Morlion.

De paters Passionisten werden alvast bedankt voor hun vele jaren inzet en voor de kans die ze Kerk in Kortrijk bieden om de grot open te houden. De paters blijven de mogelijkheid bieden om in de kerk te bidden bij het graf van broeder Isidoor.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.