Search

Een mooi verhaal van verbinding in crisistijd

Op de foto zien we Francescka Verhenne, Natalia Kozlova, Maka De Lameillieure en Pavel Petrov van Help4Ukraine, Laura Demessemaker en Evelien Van Caenegem van OKAN, Thierry Goethals en Joost Devos van Rotaryclub Menen en Claude Hamilius en Dominique Deschietere van District Rotary 2130 (copyright foto Els Deleu)

Rotary District 2130, Rotaryclub Menen en Help4Ukraine sloegen de handen in elkaar om laptops te schenken aan de OKAN-klassen in het Guldensporencollege Kortrijk. (OKAN staat voor OnderwijsKlas Anderstalige Nieuwkomers). “Een mooi verhaal van verbinding in crisistijd”, luidt het.

“Er kwam al een eerste samenwerking tussen Help4Ukraine en Rotary Menen, toen wij op zoek waren naar middelen om materiaal aan te kopen voor Oekraïne”, vertelt Franceska Verhenne van Help4Ukraine, een feitelijke vereniging die ontstond toen vier Kortrijkse koppels samenwerkten met enkele mensen van Oekraïense of Georgische origine en besloten hulp te bieden aan Oekraïeners. “We wilden al een eerste steentje bijdragen vooraleer de grote hulporganisaties op gang kwamen”.

Rotaryclub Menen bleef betrokken bij het verhaal van Help4Ukraine en toen de club vernam dat hun District 2130 een Disaster Respons Fund voor Ukraine oprichtte nam Rotary Menen opnieuw contact op Franceska en haar man Wim. “We vroegen wat de meest dringende nood op dat moment was, en dat bleken laptops te zijn voor de jongeren die naar de Okanschool komen.”

Bij het district kreeg Rotary Menen snel een positief antwoord.

Zo werden op dinsdag 18 oktober een aantal laptops geschonken aan de Okanschool in het Guldensporencollege in Kortrijk.

Van de momenteel 148 OKAN-leerlingen in het Guldensporencollege in Kortrijk zijn er 45 Oekraïeners. “Nog meer dan de andere OKAN-leerlingen moesten deze jongeren uit Oekraïene snel alles achterlaten en moeten ze daarbij ook nog trauma’s verwerken. We willen hen snel laten doorgroeien naar het vervolgonderwijs. Een laptop is één van de middelen om Nederlands te kunnen leren,“stelt Laura Demessemaeker van OKAN.

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.