Search

Een leuke wandeling langs de K-dolls door Kortrijk

De 50Ste verjaardag van Kiwanis Kortrijk gaat niet ongemerkt voorbij. Tot 2 april verschijnen levensgrote ‘K-dolls’ in het straatbeeld. Er werd een wandeling uitgewerkt langs de poppen en er is ook een fotowedstrijd aan gekoppeld.

Kiwanis is een internationale serviceclub die zich vooral richt op de jongeren. “Onze leuze is dan ook ‘serving the children of the world’, aldus Sander De Bo uit Ooigem die dit jaar voorzitter is van Kiwanis Kortrijk. “Elk jaar roteren we van voorzitter.” Sander is voorzitter van oktober 2022 tot oktober 2023.

50 jaar

Kiwanis Kortrijk viert dit jaar de 50ste verjaardag. “Het ontstond in 1973”.  Jan Maertens uit Zwevegem is een lid die nog bij de oprichting was.

Naar aanleiding van die verjaardag pakt de serviceclub uit met het project met de poppen of ‘dolls’.

“Alles startte met het Kiwanis-project met de witte stoffen poppen, die als therapeutische pop gebruikt worden voor de kinderen in het ziekenhuis. Over de jaren heel schonken we er daar al 3.000 van aan het AZ Groeninge in Kortrijk. De kinderen die in het ziekenhuis terechtkomen kunnen hun ervaringen met deze poppen beter verwerken en een plaats geven.”

Kunstproject

“Een aantal jaren geleden koppelden de collega’s van Kiwanis in Marche-en-Famenne aan die poppen die we aan de ziekenhuizen schenken een kunstproject met beelden. Ze richtten een vzw op om die beelden op de markt aan te bieden aan alle collega-Kiwanis-clubs. Door dat tijdelijk project ook naar Kortrijk te halen zijn we de eerste club in West-Vlaanderen die dat doet”, aldus Sander.

“Nu komen ze van Leuven. Zo’n 30 beelden van 2,20 meter groot  blijven in Kortrijk in het straatbeeld staan tot 2 april, net voor de Paasfoor. Er is een route in het historisch centrum van Kortrijk. Op dat traject zie je 30 beelden.

Stadswandeling

Van 10 februari tot 2 april kan je de 5 km lange wandeling doen met start- en eindpunt op de Grote Markt van Kortrijk. Een folder hierover is te verkrijgen aan de balie van het stadhuis., de toeristische dienst en de deelnemende winkels die aangeduid zijn met ‘een hart voor kinderen’ in de etalage.

De wandeling loopt langs de Grote Markt, de Leiestraat, de Handboogstraat, de Verzetskaai, de broelbrug over, via Broelkaai en Reepkaai tot aan de Reeptop.

Via de nieuwe Reepbrug oversteken naar Overleie, de Fabriekskaai volgen tot aan de Budabrug. Deze oversteken en naar de Budafabriek wandelen.

Dan volg je de Ijzerkaai en het verhard pad langs de Leie, richting Bar Amorse en met de trap of het pad naar het platform boven.

Volg de Damkaai, steek de Kalkovenbrug over, doorsteken naar het Guldenbergplantsoen en zo naar de tuin Messeyne.

Doorsteken naar de nieuwe tuin De Paulientjes en terug naar het Guldenbergplantsoen en via doorgang Messeyne naar de Groeningestraat. Links afslaan en via Groeningestraat naar de Houtmarkt, dan naar het Begijnhofpark, richting de Sint-Maartenskerk via Boerenhol, door de galerij van het Overbekeplein en naar de Grote Kring.

Langs de Sint-Jansstraat en de Kleine Sint-Jansstraat naar de Veemarkt. Dan stap je via de Wijngaardstraat en de Sionstraat naar de Lange Steenstraat, de Grijze Zusterstraat en naar het Vandaleplein. Via het klein ‘Graffitistraatje’ kom je in de Korte Steenstraat. Links afdraaien naar de Lange Steenstraat tot aan de Doorniksestraat. Dan rechts terug naar de Grote Markt.

Plaatselijke kunstenaars

Vijf beelden werden bewerkt door plaatselijke kunstenaars. Deze staan momenteel opgesteld op de Grote Markt. De artiesten die deze beelden bewerkten zijn Rik Vermeersch, Mieke Gydé (uit Oostrozebeke), Analucia Moreno-Concha, Monica Villarroel en Joke Demeyere.

De poppen worden ook te koop aangeboden aan 4.500 euro BTW inbegrepen voor een grote pop. Er zijn ondertussen ook al enkele poppen gereserveerd.

De andere poppen gaan telkens mee naar een volgend project.

Er worden ook poppen van 35 cm verdeeld. Die verschijnen in verschillende etalages in Kortrijk en worden ook verkocht. Een 40-tal van die kleinere beelden werden beschilderd in het Kortrijkse, zoals in de Kortrijkse Academie, in Zwevegem, bij Ubuntu en door enkele individuele kunstenaars en er komen er nog een 60-tal van Marche-en-Famenne.

Die poppen van 35 cm worden aan 299 euro BTW inbegrepen verkocht.

De poppen van 35 cm zijn bedoeld om binnen te staan. De grote poppen die op een sokkel staan kunnen zowel binnen als buiten.

Wie interesse heeft in een grote, medium of kleine K-doll kan hier reserveren:

https://kiwaniskortrijk.be/k-dolls

De opbrengst van de verkoop van de K-Dolls gaat naar de sociale kas van Kiwanis Kortrijk.

Daarmee worden sociale doelen gesteund.

Andere acties van Kiwanis Kortrijk om fondsen te verzamelen zijn de traditionele champagneverkoop, een after-work party , een roséverkoop en de drankverkoop op de zomermarktjes. “We deden ook een aantal jaar een kaasplankenverkoop.”

error: De inhoud is beschermd! U kan foto\'s en teksten bestellen. Foto's downloaden of afdrukken is strafbaar.