“Een leuke locatie voor kruisbestuiving”

Op donderdag 10 november vond de officiële opening van ‘Buda Gallery’ plaats. Het is een kunstinitiatief van de Zorggroep H.Hart in de Budastraat.

Met het weekend van Buren bij Kunstenaars vond al een eerste tentoonstelling plaats in Buda Gallery. Toen exposeerden enkele bewoners en hun familieleden en vrijwilligers.

Schepen van Cultuur Axel Ronse opende op donderdagavond 10 november officieel ‘Buda Gallery’ met de start van een tentoonstelling door verschillende leden van de Sint-Lucasgilde uit Kortrijk. De exporuimte die toegankelijk is van uit Budakitchen aan de Budastraat 52 en van uit het Woon- en Zorghotel H.Hart aan de Budastraat 30 loopt 7 weken, tot en met 2 januari.

Het is de bedoeling dat De Sint-Lucasgilde meerdere keren per jaar tentoonstellingen zal organiseren in Buda Gallery. De schepen was hier zeer tevreden mee. “De Sint-Lucasgilde is de enige interdisciplinaire kunstvereniging in Kortrijk”, zei hij.

Ook bewoners van het H.Hart en externe organisaties en/of kunstenaars zullen er de mogelijkheid krijgen om un kunstcreaties tentoon te stellen. Wie hier meer informatie over wenst kan contact opnemen met frederik.vlaminck@h-hart.be

“Het is een leuke locatie voor kruisbestuiving”, sprak Stafmedewerker Wonen en Leven Frederik Vlaminck. “We hebben hier in Buda Kitchen al een piano en ook biljarttafels. Nu kunnen ook de karaktervolle muren waar ophangelementen aan bevestigd werden een meerwaarde betekenen om kunst tentoon te stellen. Er komen hier immers dagelijks veel mensen voorbij.” Frederik sprak in naam van de Zorggroep H.Hart dat het ook leuk is om zoiets te kunnen doen als zorggroep: een nieuwe kunstgalerij kunnen openen in Kortrijk voor Kortrijk. “We durven contexten die eigenlijk niet samenvallen, combineren. Zo komen hier studenten en senioren, en ze kunnen genieten van sport, muziek en nu ook van kunst.”

“Een woonzorgcentrum dat een kunstgalerij opent, dat kan tellen in de aanloop naar Kortrijk, Culturele Hoofdstad 2030”, stelde Rudy Delannoy uit Marke die voorzitter is van de Sint-Lucasgilde. “Voor onze gilde is dit moment historisch: we mogen immers de eerste langer lopende tentoonstelling organiseren in Buda Gallery.”

error: De inhoud is beschermd!